Skip to main content

Taman Tenaga Pencuri Berleluasa??

kan best kalu pencuri ader baju uniform? senang nak kenal...

Sedang ligat mencari material utk pengajaran, bilik diketuk kenalan. Nampak wajahnya macam ada emergency jer. Saya pulak tengah pening memikir banyaknyer keje yang nak disudahkan sebelum Jumaat. Dalam kepala ini macam2 perkara menanti. The last thing i want is an INTERRUPTION!! I need time to think and to do my things. But this is emergency..okay-okay cool..fuh! soo, wassup??? 

Pencurik rupernyer!!! Iskh pencurik nih memanglah...perabih beras dan harta karun jerh and masa aku!!! Ambik..heh! 

Kesian:
Kawan ni duduk di Taman Tenaga Kajang, ala situ ramai students UKM bertapak. Situlah paling dekat dengan UKM dan strategik segala2nya, tempat makan, public transport and semua keperluan2 asas. Segala2nya bermula di hentian kajang. Katanya sejak dua menjak nih menjadi2 kes kecurian berlaku di kalangan pelajar UKM. Habis laptop, barang-barang berharga waima seluar dalam dan baju pun kena kebas? Aish, mencuri tak pakai seluar dalam dan baju kot, togel macam tu jerh sebab tu baju pun kena kebas. 

Jiran kepada kawan ni telah pun kecurian 2-3 hari lepas. Sebab terlampau takut maka dia pun mengambil keputusan keluar dari rumah dengan notis 24 jam kepada tuan rumah. Kawan saya ni pun mulalah gabra dan takut kejadian sama berulang. So dia dan kawan2 yang duduk disekitar berpakat utk membawa apa2 saja barang berharga - passport, laptop dll ke mana saja berada. Kesian tak? berat tu nak angkut sana sini. Tapi sebab takut punyer pasal digagahi jugak mengangkut barang2 ke sana sini. Lagi2 katanya sejak 2-3 hari lepas dia nampak lelaki yang mencurigakan berlegar2 di kawasan sama tanpa tujuan. Pernah sekali dia bertembung dengan lelaki ini dan lelaki ini terus cabut lari. Kenapa cabut lari iye dak? Nak kata kawan saya rupa macam hantu tak pulak, cantik aper minah nih...soo? 

Polis:
Nih susah sikit nak cakap. Kawan saya ni pelajar antarabangsa dari Iran. Dan rakannya yang telah kecurian itupun pelajar Iran jugak. Dijadikan cerita, saya tanya jugak dah buat report polis ker? Mungkin pencuriknya tak dapat, tapi boleh alert polis bahawa kawasan tu berlaku kecurian kerap so boleh ronda2 lebih kerap. Tapi katanya, dah buat, dah call tapi tak dilayan. Tak dilayan tuh! Katanya bila call polis yang menjawab tu terus letak bila dapat tau pemanggil tu orang Arab. Saya tak beranilah nak membuat konklusi awal kat sini. Boleh jadi macam2 sebab. Mana tahu yang menjawab tu tak reti cakap orang putih? So berlakulah misunderstanding kat situ. Bukan tak nak layan, tapi tak faham...ada mengerti?? Macam itik dan ayam bercakap. tapi dalam satu aspek yang lain, kalu benar report tak diambil berat, tak baiklah imej polis jadiknya kan. Lagi2 melibatkan pelajar antarabangsa, boleh terjejas imej negara gara2 pencurik nih. 



so pak polis sekalian, yang kebetulan membaca blog saya ini secara tak sengaja mahupun dengan niat tertentu..(ader ke?) silalah alert bahawa ada kejadian pecah rumah yang agak serius di kawasan taman tenaga hentian kajang tu. silalah buat rondaan lebih kerap di situ. 

Penduduk sekitar:
Nak harapkan polis saja jaga kita pun tak boleh jugak. Komuniti pun kena main peranan sama. Mungkin telah tiba waktunya rondaan penduduk sekitar dilakukan dengan kerap atau diaktifkan semula. Pusing2 kawasan kediaman anda supaya orang nak buat jahat pun fikir 2-3 kali sebelum melakukan pecah rumah. Jangan dok aktifkan wireless atau wifi ajer, tu, RUKUN TETANGGA tu kena sama naik ngan smartphones..keselamatan itu adalah keperluan fundamental dan tanpa wifi boleh hidup lagi, tapi tanpa rasa selamat..amankah kita???

Bajet 2014 - PM Najib, kami nak mintak peruntukan disediakan seorang  SUPERHERO bagi setiap kawasan perumahan bagi menjaga keselamatan penduduk, boleh? Pleassseeee...!


Saya menulis ini sekadar berkongsi tentang keadaan komuniti yang hampir dengan tempat saya tinggal. Siapa lagi yang perlu peduli kalau bukan kita??? Ini adalah realiti/isu/masalahnya..apakah peranan kita bersama???

sila fikirkan...

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…