Posts

Showing posts from November, 2009

Hayfever & hobi baru

Image
smlm balik umah 7 ptg lebih, rumah panas berbahang. bukak semua tingkap dan pintu bagi udara petang sejuk msk. even lin and sam complaint kata umah kami panas, sedang udara time tu kat luar sejuk. maklumlah umah kayu..ala2 cottage zmn perang. tapi pointnyer ialah - sbb lupa nak tutup tingkap bilik time tido, pagi2 bersin dgn hebatnya..arrhh hayfever! tak sangka sy blh terkena hayfever. dulu ingat omputih jer blh hayfever, rupanya sy pun kena. especially time spring and early summer..time nie spora2 bunga berterbangan, aper lagi, arrrrchhuuuuum!! mslhnya, bukan pagi2 jer, berhenti sekejap pastu 2-3 jam nanti ada balik. sblm nie ingat biasa jer, tapi bila riayati kata, maybe hayfever, try lah beli ubat mcm ner. and mmg bila mkn ubat tu jadik kurang or takder terbersin.

sedikit info hayfever:

Hay fever symptoms are an allergic response to pollens and other airborne substances that irritate the mucous membranes of the nose, throat and eyes. This results in itchiness and swelling of the affe…

summer is coming

Image
summer akan start 2 minggu lagi. meaning that, summer mula i msh kat msia. tapi skrg nie dah start terasa bahangnya. esok expected temperature up to 36c. esok adelaide red code (meaning that extremely hot weather, bushfire could happen at any time) coz temperature max 43c. couldnt imagine that. last year experience still fresh in my mind, 47-49c..cair semua minyak2 urut dlm bilik..esok melarikan diri ke ofis sampai malam.


spttnya jadi tukang urut mlm nie, tapi sbb 'pesakit' dah keletihan sbb seharian di ofis, maka cancel. okaylah blh relax mlm nie. 2 hari lepas spt biasa 'ladies night'. dah jadi rutin kami mkn nandos di highpoint. bukan sedap sgt pun, tapi sajer gathering to have a good chat. slh seorang member nie phd dlm matematik. dah submit final draft.


so happy, tapi bila dia tunjuk draft thesis dia..kami geleng kepala. serius tak faham, walaupun yg melihat tu semuanya phd. kami (geng tak faham nilah) sepakat kata - thesis dia bukan ditulis dlm bhs english, tapi bah…

kerana rindu ini

Image
musim-musim berlalu ku masih menantimu walau lama terpisah tiada khabar berita kau tetap jua dihati ini bertakhta ku ingin melupakan pahitnya pengalaman tetapi hati ini amat degil sekali wajahmu jua yg datang menghampiri semenjak terjadinya perselisihan engkau pergi tanpa sepatahpun perkataan kerana bimbang diri hilangmu tak ku cari sekalipun aku merinduimu tiap hari bila pemergianku tak kau peduli sangkaku kau senangi perpisahan ini kerana harga diri ku tak bertanya lagi sekalipun kau tetap ku sayangi.. kerana rindu ini sombong terketepi mengatasi segala ialah cinta kita terpelihara dgn restu yg Esa

note: kadang2 salah faham mmg tak dpt dielakkan sbb tak semua benda dpt dibicarakan..pergi dgn unfinished business. but one day it will clear insya allah.

Hibernation vs Masuk Gua

Image
Dah agak lama tak msk ofis. seminggu terperap dirumah siapkan keje. sajer bertukar angin. nasib baik meja ofis tak bersawang-sawang. sejak minggu lepas cuaca melbourne kembali kontroversi - panas-panas-panas! mendadak pulak tu. 2 minggu lepas belas2 suhu, tup2 sejak minggu lps terus naik mencanak2 30ke atas. dan hari ni ramailah jumpa member2 kat bus station, semua cabut gi ofis coz ada aircon (termasuk sy sendiri). mana tahan..

sbb lama dah terperap kat umah, kwn2 kata sy - ber-hibernate. teringat abg nash, slalu kata sy masuk gua..' org gua yg bertapa, dah kuar blum?' soalan slalu ditanya. sedap2 kata sy berhibernate. mari kita tgk setakat mana betulnyer..

hibernate (ikut wikipedia) - satu keadaan tidak aktif and metabolic depression (tak paham) binatang. dicirikan oleh suhu badan yg rendah, pernafasan yg perlahan dan rendah kadar metabolisme. binatang berhibernate utk menyimpan tenaga, terutama sekali ketika musim sejuk di mana berlaku kekurangan makanan. kadar metabolisme yg…

Sebelum dan selepas kahwin

Image
note: baca dari atas ke bawah; kemudian dari bawah ke atas.

Harap Mengerti Bhs Badanku

Image
Baru-baru nie ada kuar satu discussion forum ttg lelaki yg selalu tak terus terang bila nak putus. dia kata harap pompuan mengerti sendiri. kalu dah malas nak reply call/sms, jauhkan diri tu..faham2 sajerlah, maksudnya dah tak berminat. katanya lagi, itu lebih mudah dari terus terang sbb dia tak rasa bersalah utk lukakan hati gf dia bila dia terus terang. itu pd pdgn dia tak kejam. lagipun bila dia buat gitu gf nanti mesti tension and carik yg lain..tu lebih mudah jalan penyelesaiannya.

menarik jugak walaupun ramai yg bambu dia kata mamat hampeh. ahahaha. biasalah, as expected, pompuan kutuk giler2. sbnrnya thread tu sptnya membalas satu lagi thread lain pasal pertanyaan seorang forumner, naper lelaki tak terus terang bila nak putus. awek punyer tunggu bertahun2, call/sms pun tak. ada yg komen kata bila nak ngorat reti pulak ckp terus terang, bila nak putus..ko suruh tengok bhs badan..aper dah tak blh berckp? dah terencat? itu antara komennyer. hihihi..kelakar pun ya.

tapi biasanya mc…

Lawak Hari Ni

Image
Lama dah tak posting lawak jenaka..hope you guys enjoy. dont have time to write my own story (esp the long one), i am busy with my thesis writing and lots of deadline to meet before i go back to Msia. So instead of writing down my own personal story, i just copy paste this lawak jenaka. have a nice day. keep smiling and humor is good for health. no harm of laughing if you have a good reason :-) cheers!


Bahaya kaum wanita pada lelaki

Berikut adalah contoh bahaya kaum wanita pada lelaki. (Terketar-ketar mase menaip) Kisah 1.
Wanita1: Apekabo ko skrang?
Wanita2: Baik je. Aku dah berjaya buat laki aku jadi milionare.
Wanita1: Bagus le tu. Dulu korang orang susah ke?
Wanita2: Taklah, dulu die bilionare.

Kisah 2. Bile kekasih break-up Lelaki -bersedih, tengok citer sedih, dengar lagu sedih, pakai baju sedih, mandi tak berape basah, makan tak berape kenyang, minum arak (kalo islam kene sebat), eksiden, mati. Perempuan -bersedih, call geng, kluar joli, jumpe laki lain, bercinta balik, putus, ul…

Too 'old' for my taste?

Image
Satu hari di dalam ofis, menunggu detik2 nak balik, bukak lagu2 favourite kat youtube. di ofis time tu ada me and Riayati sajer. sy bukak lagu2 old time favourie spt kumpulan Abba, M Boney, lagu YMCA, and bbrp lagi lagu2 lama. Kdg2 bila menulis, sy dgr classical music. lucunya, riayati komen 'do you like that kind of music? you are too young to like that kind of music. it's too old for you.' ahahahahahaha...

sbb tu sy dpt gelaran 'wanita klasik'. BUT, fikir sblm melabel sy wanita klasik, i have one friend who loves to listen 'klasik FM', haa..tu lagi klasik minah tuu. hehehehe.

berbalik dgn statement riayati, sy hanya ckp: lagu lama somehow, lebih sedap didengar. senang telinga sy nak hadam. one may ask: is this apply to your taste for a partner?

only time could tell. wink-wink!

Cinta dan tawakal

Image
Doa yang dianjurkan:
Ya Hayyum, Ya Qayyum, dgn rahmatmu daku memohon pertolongan. baiklah segala urusanku, dan janganlah engkau serahkan diriku ini kepada ku walaupun sekelip mata.
dianjurkan kita mengulanginya sebanyak mungkin dlm sehari, dlm kita melaksanakan tanggungjawab serta amanah seharian. moga dipermudahkan urusan. bak kata Dr. Maza, bergantung pd orang lain, kita kan mudah menjadi mangsa; bergantung pada diri sendiri, tak semua boleh diselesaikan; tapi bila kita tawakal kpd Allah, insya allah kita berpegang pada ikatan yg kukuh. Dia tak pernah mengecewakan.
moga Allah permudahkan perjalanan menulis tesis sy utk tempoh2 yg ada ini. begitu juga dgn apa jua urusan yg sahabat2 sekalian usahakan. sesungguhnya kejayaan itu penuh penat dan lelah, dan hanya org yg tidak menyedarinya akan membazirkan waktu bagi tujuan yg sia2 (lebih banyak berhibur dari berusaha).
note: doa di atas sy petik dari kolumnis Dr. Maza. agak terkejut tgk muka dia dpn paper utusan hari nie. alim ulama pun tak …