Posts

Showing posts from September, 2013

Baguskah ada lebih dari satu akaun?

Image
Yup, tulah masalahnyer, banyak betul...Yahoo mail
UKM mail
Live mail
Gmail
Outlook mailAmbik!!Sebenarnyer bukanlah sajer2 suker email byk2 ni, kbyknnyer ader cerita sebaliknya, sesuai dgn peristiwa dan keadaan semasa. Dulu awal2 dulu ader acc hotmail tpi x ingat nper expired sudah. Pastu yahoo. Yahoo ni kekal. Walaupun byk sampah jer kt dlm tu tpi circle group phd guna email ni. Selalu jgk staff admin include email yahoo dlm circulation mrk. Suker interfacenyer n cantik n user friendly jgk so x mo delete. Gmail. Tak ingat camner blh bukak email acc. Tpi rasanyer dlm byk2 email ni aku selalu rasa pning ckit sbb reply emailnyer cam confusing ckit. Kat bawah ker atas x ingat. Mcm x ikut kronologi, atau saya yg x reti @_@. Email ni agak penting sbb students antar tesis drafts kat acc ni. Selain tu sbb apps samsung phones n tab byk guna gmail acc so pkai jerlah. Live mail ni bukak time study kt melbourne dlu. Uni siap bg email persendirian. Email ni plak boleh valid seumur hidup selagin ki…

Mat Yo yang malang

Image
Di pagi yang hening, saya yang tak berapa nak ikut hal bola kat Malaysia ni tetiba jadi tertarik hati untuk tahu lebih lanjut cerita Mat Yo nih. Ini semua gara-gara video youtube yang ditayangkan di MHI pagi tadi. Lantas masuk pejabat sebelum kul 8 saya pegi lah jenguk tengok apa yang menarik benar pasal Mat Yo dan pak guard nih? Sbb tengok pun tak concentrate, tengah sibuk pakai baju nak bersiap gi kerja. Yang saya dengar dengan jelas cumalah perkataan yang diulang2 banyak kali 'SAYA TAK BODOH, SAYA TAK BODOH, SAYA TAK BODOH'. Dalam hati saya kata, sapa yang kata dia sampai dia  balas kata saya tak bodoh? Ader orang kata dia bodoh ka?? Sampai nak ulang banyak kali SAYA TAK BODOH?? Pandai??
Bila tengok durasi video tu sampai habis barulah saya faham. Ooooh, ini kah ceritanyer? 
Saya tidak tahu apa yang berlaku, tapi bila tengok video tu rasanya pakcik tu tegur dia parking situ dah lama tak gerak2 lagi. Mungkin dia parking tempat yang salah. Dari sudut etika dan undang2, pakci…

CELCOM portal wifi

Image
Aku tau aku sedikit ketinggalan zaman, orang dah guna UNIFI bagai, TM Net dan lama dah berWIFI di rumah masing2, aku baru nak mula @_@ heheh. Ini bukanlah entri sponsored dari Celcom, tapi testimoni pengguna yang ikhlas tidak berbayar. Walaupun FOC, reliability dan validity tinggi sbb tiada wang mempengaruhi. Wah intro mengancam gituw kan...
Actually sebelum ini telah lama menggunakan celcom broadband. Tapi sejak pakai smartphone dan kadang kala sajer pakai laptop di rumah pada waktu malam, maka kadang2 terasa mengkayakan owner CELCOM sajer2 sbb bulan2 kena jugak bayar RM68 untuk 4 GB. Pakai kadang2 1G sajer, hidup dalam pembaziran kan. So, kebetulan baru2 ini terlihat iklan di suratkhabar pasal PortaWiFi so tertarik lah hati nak trade in broadband ku kepada yang lebih canggih lagi. Yerlah, kalau broadband lama, bukak laptop jer baru boleh pakai, la ni, tak perlu bukak laptop pun, cucuk kat dinding ja, cucuh kat dalam kereta jer dah boleh pakai. Bagus tak bagus kan???? Maksudnya lebi…

Bila kucing akil baligh

Image
Penat jugak rupernyer jaga anak dara kucing ni. Ku ingat anak dara orang jer org komplen susah jaga, kucing pun samer..ceh! Si lily yg comel jelita gebuz2 tu yg kadang kala juga digelar "nenek putih" sbb gaya tengok kiter mcm nenek nak berleter n marahkan perangai cucunyer, telahpun berusia 10 bulan. Klu ikut perkiraan dunia-dunia kebinatangan kucing, dah akil baligh si lily tuh. Klu ikut info, 6 bulan dh kucing boleh mengawan n menunjukkan tanda mencari pasangan. Si liky tu sekarang mengalami satu fasa on heat, mak ai dia ni berat jgk sblm ni, chubby sbb kuat mkn tpi la ni tak lalu mkn dek melalak unplug siang mlm carik kucing jantan. Adoilah, kul 2-3 pg pun dier miaw3 sampai suara serak. Mkn pulak tak mau sgt sampai sy guna syringe paksa dia minum n bg vitamin. Takmolah gara2 gatai cari bfriend sampai sakit2. Dulu pernah berkira2 nk neuteredkan dier tpi blum sampai hati. Lily ni sgt comel n sy nak dier ader baby. Ingat nk pinangkan kucing jantan buat menantu biler dh masuk…