Posts

Showing posts from September, 2012

masak xpress

Image
Bila bekerja nih..memasak utk diri n keluarga mmg mencabar. Pompuanlah biasanya..blik ke rumah singseng lengan baju kurung..bukak peti ais..chopping board..chop3! masak.
Sering xder masa..maka lauk 'main tunjuk' jawabnyer. Klu dpt pasangan yg memahami..x cerewet..alhamdulillah. Klu yg jenis nak proper meals..homemade cook al the time? Nauzubillah. Blum dgn ank2 lagi..iskh3...horror jgk jd pompuan dua alam ni ye..dua alam tu dual kerjaya...bukan orientasi seks yer..jgn salah fhm..
Sy suka masak sendiri dr beli d luar. Kdg2 jer bila angin malasku dtg melanda or simply mmg xder masa/bwk kje urgent bwk blik rumah then barulah beli. Sempoi pun xperlah..
Hari ni sempat masak sup siam segera..perencah brand adabi..sajer2 hari tu beli. Try lah hari ni..sedap jgk. Cuma sup siam tu sepatutnyer guna daging..tpi sbb xder daging..sy masukkan aper2 sajer yg ader dlm fridge..cendawan.sayur sawi..ayam..hmmmm..bedal sajerlah...i'm not cooking to impress...ini perut mau makan..
Salad pun …

skinfood ginseng mask

Image
Salam all..Sementara nk tunggu iron panas meh nak citer ckit pasal masker ginseng dr skinfood nih. Harga dlm rm60+ mcm tuh. Beli kat Alamanda. Sajer nak beli masker muka. Bila angin rajin bertandang tempek jer! Sesuai utk yg nk cepat..on d go mcm sy nih. Nak rushing g office tpi still ader 5 minit sesi mencantikkan diri. Waaah...perempuan katakan.Pakai 5 min jer..sambil2 tu iron baju..walaaaa! Siap! Boleh tenyeh2 muka pastu sambil menikmati shower pagi. Argh..badan ader sengal2 dek swimming session smlm. I had a great time anyway. After effects: hmmm..bukan magic produk. Tapi rasanyer kalau rajin pakai then u can see the difference. Immediate effect of course kulut feeling more supple n fresh. A good mask to start a day. Good for normal n dry skin. Okay..iklan ni percuma n tidak ditaja...heh!Published with Blogger-droid v2.0.8

k-pop contact lens

Image
Amaran: Sila jangan kecewa kerana ini bukan blog jual contact lenses k-pop. kalau anda tersesat ke sini dek title ini..harap maaf. hua3. 


Tiada orang boleh menafikan demam k-pop masih lagi hangat di Malaysia. Dulu suka lagu/movie/pelakon dia sajer, but now dah terjebak dalam lebih banyak perkara seperti make up, pakaian, dan macam2 lagi. Semalam menteri kesihatan (lupa nama dowh...!) kata sila berhati2 dengan pemakaian kontak lensa k-pop yang berleluasa dijual di pasaran/online. Katanya semakin ramai pengguna melaporkan masalah mata kerana memakai kontak lensa yang tak berkualiti sehingga menyebabkan mata bocor (mata bocor? tak boleh imagine..agaknyer macam belon ader air, pastu kena cucuk ngan jarum and jadi flattttt..kot). 


So, berhati2lah dalam mengikuti fesyen, jangan jadi mangsa fesyen. Lagi2 yang melibatkan kesihatan ni. Hilang duit dapat dicari, tapi kalau diri sakit..susah nak baik.

koleksi botol perfume

Image
Siapa tak suka wangi wangian angkat tangan? Haa..semua suka kan? Pendek citer jarang sangat orang tak suka bau wangi. Wangi lawannya busuk..achuuum!



Cakap pasal perfume ni sudah pasti kiter ader perfume favourite sendiri. Ader yang murah and mahal. Tapi of course yg mahal itu selalu yang terbaik n paling harum baunyer. Aper signature scent anda? Yelah bau yg anda konsisten pakai n paling suka@ menggambarkan personaliti anda..?



Jgn memain..bau ni ada pengaruh kuat dengan memori n emosi kiter. Ia cepat membuatkan kiter lantas teringat dgn memori atau individu yg dikaitkan dgn bau tersebut. Sy sendiri bila tercium sejenis perfume akan mengingatkan saya terus kpd seseorang..chewah..ehem. Kuatnyer penangan bau..




Sy sendiri blum ader signature scent sendiri..saya pakai byk jenis perfumes..murah n mahal. Kira mcm analoginyer klu dibandingkan dgn tahap2 perkembangan individu..sy masih dlm tahap remaja yg sedang mencari identiti...bau..haha. Perfume murah pakai kt umah..mahal pun kdg2 sy bed…

budak MC 5 hari dan gangnam style

Image
Salam all.. Waaaaah..bila bercakap tentang trending nih, saya terasa seperti ketinggalan keretapi. Serius! Kini pengaruh media dan teknologi memang tidak dinafikan semakin penting bagi generasi Y. Hmm..opps, saya rasa dah dapat jawapan kenapa saya ketinggalan keretapi, mungkin saya generasi X. Hahaha... Menarik pada masa yang sama melihat bagaimana komunikasi dan sosial network manusia telah mengalami proses perubahan yang begitu ketara sekali (ceh, bahasa akademik la pulak. okay ini bukan blog kuliah  @ blog serius ye..murid2). Kami generasi X membesar dengan teknologi TV, telefon kabel dalam tempoh yang lama. Takder myspace, facebook, twitter, youtube dan bla-bla lagi tuh yang saya tak tahu wujud... Kami bersosial di ruangan nyata pada kebanyakan masa, kami bergosip di telefon, kami mengetahui sesuatu perkara dari suratkhabar dan televisyen. tapi generasi Y memang berbeza caranya. Mereka bersosial di facebook, twitter, youtube dan bla-bla-bla...ntah apa-apa lagi. and tak lupa blog …

mission accomplished

Image
Hehehe...
Alhamdulillah. Misiku telah berjaya. Purse yg korak rabak kaler pink itu telah 'bersara' dari perkhidmatan dan diganti pula oleh si comel purse guess ini. Kiter tgk sejauhmana ia mampu bertahan dgn owner yg suka menyumbat apa sajer ke dlm purse dan suka menyimpan duit syiling berkoyan2 sampai purse jadi berat dan gemuk. Purse ini bukanlah purse idaman...takder pun purse idaman hati. Beli aper yg ternampak n berkenan jer. Lagipun desperate nak tukar purse lama yg mmg dah uzur...asal blh pakai okaylahhhhh...Nak carik coach lambatler pulak. Nk gi kl carik. Hah..tak kuasa nak drv ke kl tuh...stresssssssss nanti. Syukur seadanyer. Alhamdulillah. Saper2 yg sakit mata dgn purse baru ku ini..pesananku..jgn sakit mata@kutuk jaaa..bagilah duit sekali utkku beli yg baru...wink! Wink! Ahaks.Published with Blogger-droid v2.0.8

congkak di zaman android

Image
Congkak...bukan org melayu@malaysia kalau tak pernah dengar tentang congkak. Congkak ni sejenis permainan tradisional org melayu. Biasanya dimainkan di bawah pokok petang2 sambil pekena goreng pisang panas n teh o beng..pergh..rasa nk carik goreng pisang pulak.Dulu suka main ni. Setiap kali balik kpg..dengan ank2 saudaralah main congkak. Best main lawan2. Geramnyer biler rumah kena bom...lagi2 kalau ader buah byk didalam rumah tuh...mmglah hangeeeeeeeeeen.Secara kebetulan..godek2 game dlm google play..ternampak mancala@congkak nih. Mancala tuh namer congkak dlm bhs afrika. Rupernyer org afrika pun reti main congkak. Patutler ramai awek2 melayu sangkut ngan abg2 dr afrika nih...rupernyer boleh diajak bermain congkak diwaktu senggang..patutler ngam! Oop..back to our topic. Now..girang rasa dihati..dh blh main congkak dlm hphone..boleh lawan ngan telefon sendiri..klu ader geng blh main berdua. Harap2 congkak yg nih tak berhantu...manerlah tau..mlm2 tepon main congkak sendiri2...amma!Publ…

its weekend!!! yippie!

Image
Ohh..weekend sudah kembali! Yes! Saper tak suka weekend??? Semua orang suka. Hmm, workaholic jer kot yg tak suka weekend. i bet everyone else does! Time weekend nielah boleh merancang aper2 yg takder kaitan dengan keje. Cukup-cukup lah menghambakan diri utk bekerja 40jam/5 hari seminggu. weekend adalah utk keluarga dan diri sendiri. pagi ini saya telah berjaya menerjah ke danau ukm untuk berenang2. berenang mmg favourite saya. cuba jugak paksa diri utk ada exercise..tak kiralah joging ka, yoga ka or berenang ka..gaya hidup sihat adalah keperluan masa sekarang. mungkin ader orang skeptikal - bersenam - sakit jugak! yup, betul, tapi at least dgn gaya hidup sihat kita mampu menghindar penyakit lebih serius/meminimumkan potensi penyakit kronik. mana boleh main tadah jer doa 'aku nak sihat' pastu makan tak ingat dunia..faham kan? doa + usaha adalah cara yang betul..tanpa salah satunya pun tak boleh jugak. tak bestnyer, rupa2nyer kolam renang utk wanita dan kanak2 ditutup hari in…

Time flies...

Image
Weekend lepas masih terasa, dah nak weekend semula..mengapakah masa terasa begitu pantas berlari??? Melihat kepada kerja yang menimbun2 perlu dibereskan, dan sedikitnyer masa..rasa terkejar2 akan semuanya. 
contoh hari ini, Jumaat saya peruntukkan untuk membuat kerja2 berkaitan penyelidikan. tetapi disebabkan kena siapkan kertas kerja untuk sanggar kerja dan perlu siap segera untuk dibawa masuk meeting, maka tertangguh nak buat analisis data. nampak 2-3 helai sajer paper worknyer pun, tapi ambil masa jugak sebab nak memikir tentatif program dan sasaran sanggar kerja..pastu tang budget pun kepeningan, sbb anggaran budget kena tele dengan surat pekeliling bendahari. adik-adik...mana boleh hentam saje nak buat budget nih, gerenti masuk dalam tong sampah kalu main letak suka suki jer..contohnyer budget hotel..for gred 45-52 ialah RM180..takkan nak letak RM230 hinggit?? mau kena terkam ngan bendahari? awal2 kena reject. nak check harga penginapan/makan minum/seminar..tu semua memakan masa…

samseng naughty 2 vs ipong 5

Image
JhhBagi penggemar telefon canggih..anda sudah pasti tahu tentang pertarungan epik antara samsung dan apple. Walaupun samsung kalah kepada apple di US tapi itu tidak menjamin bahawa samsung akan jadi bankrupt..Dulu susah jugak smartphones lain nak challenge apple tapi sekarang ader persaingan sengit dari samsung sejak mereka mengeluarkan smartphone galaxy series.Even now pun sy tgh menaip guna samsung note..hehTapi yg jelas sekarang ialah..perubahan minat berlaku dari skrin kecil kepada yg lbh besar. Even iphones 5 pun terpaksa membesarkan skrin iphones 5 nyer kpd 4.3 inc kalau tak silap.Kelakarnyer dalam forum web ramai yg bertelagah ttg brand mana yg terbaik. Hardcore fans apple produk sudah pasti taksub pada iphone5 dan android pula dengan perisian mereka n samsung...As for me..saya pakai apa saya perlukan. Kalau nak ikut teknologi...mmg tak terkejar..duit pun tak sempat duduk lama dalam poket. Perlu ader batasan dalam ketaksuban kerana teknologi terlalu pantas berubah. Eg. Samsung …

bawang putih asap

Image
Nak buat mihun goreng...tertengok bawang putih nih. Bawang putih asap. Dulu tak tau pun pasal bwg nih. Pernah lah nampak tapi ingat bawang putih buruk. Kweng2. Biler tgk org pilih2 tuh dlm hati berkata...aper hal nak berebut bwg yang dh tak elok. Oh rupernyer bawang asap.Biler dah guna sendiri baru tau bawang putih asap ni sedap jugak. Sejak dh guna ni mmg mencari2 bwg putih asap nih..kadang2 ader kadang2 takder. Kalau jumpa memang akan beli.Okay..nak masak!Published with Blogger-droid v2.0.8

in progress

Blog dlm pengubahsuaian dan penambahbaikanPublished with Blogger-droid v2.0.8

akhirnyer berenang jugak

Image
Lama betul tak berenang. Last time hari tu berenang kt hotel masa buat research pastu takde dah. Saya bukanlah orang yang aktif bersukan tetapi mengakui dan amat menyedari keperluan gaya hidup sihat untuk kekal sihat. Sebab itu saya berusaha untuk bersenam paling malas pun seminggu sekali. Its better than nothing...kan¤ Aktiviti yg saya selalu pilih untuk bersenam:
Yoga
Joging
BerenangYoga saya selalu buat dirumah sahaja
Joging - port paling selalu ialah stadium ukm
Berenang - dulu port favourite ialah hotel impian morib. Suka berenang sini sebab boleh pakai aper sahaja..tak pakai aper2 jer tak boleh agaknyer. But now..dah beli baju berenang muslimah maka bolehlah berenang sakan2 di ukm. Lebih dekat. Syioknyer!Sbb dh ader baju renang proper maka barulah berani je danau ukm untuk berenang. Orang luar pun boleh ke sini dengan bayaran rm5. Tuala bawak sendiri yer. Tapi cap boleh pinjam. Saya tak pakai cap ukm sebab baju renang tu dah ader cap siap2. Best rupernyer kolam renang ukm. Air …

hilang sudah...

Image
Hilang sudah...aiya! Tulah bahana kalau lama tak buat maintenance blog..sekali buat balik, tup2 hilang links blog kawan2..takker sedih..dah lah ingat nak aktifkan balik blog ni..ish2.. Not looking for fans..i write for my own personal satisfaction. Uih..penat sudah mau tulis ini blog sebab letih betulkan setting blog ini. Template background sudah ditukar, and tiadaku sedari pertukaran ini membuatkan list blog kawan2 hilang sudah...huhu..ader 2-3 jer ingat balik..harap2 boleh menjejaki semula mereka... 

hikmah musibah

Image
Sejak blh berandroid blog nih barulah rajin ckit nk berblog. Kt ofis x menyempat.
Nak bg skor student ler
Nk isi sppu ler
Nk buat artikel 4 conference ler
Nak analisis research data ler
Nak siapkan ppt lectures notes ler..
Aish! Aish!
Ader lg list ni..malas nak taip..n blh bikin panic attack
Dhler sem nih kena ajar paper baru..
Susah tu ajar paper baru..bukan aper..kna study blik ilmu berkarat tu n pling time consuming ialah sediakan material...carik bhn. Harapnyer x selalulah gini setiap sem. Kacau. Yg pasti sem ni semua students sy postgrads belaka..Pjgnyer mukadimah...Ckp pasal hikmah nih..pasal banjir 2 hari lepas. X sangka teruk jgk. Peliknyer xder plak coverage baik punyer sedangkan slh satu area yg kena tu ialah country heights kajang...elit area tu...rumah juta2. Yg byk disiarkan dlm blog n mainstream media ialah serdang area..sg besi n sg ramal.Drpada sumber yg sahih n benar (bercakap sendiri dgn slh seorg penghuni country heights)..org kaya2 nih x mo coverage nih sbb nk jg …

edisi manja manja

Image
Jangan salah tafsir. Ni bukan mengedik kepada individu tertentu. Ini hanya sesi memanjakan diri. Makan dah..solat pun sudah..nak tg keje jer malas. Sudah2lah 8-9 jam kt ofis buat kje..nilah msa yg sedikit ini utk diriku...diriku semata. Sblum nk tdo nk manjakan diri dgn masker acai berry by guardian.Harga rm5.60Tadi ader discount price. Beli second mask with the same brand u can get 88cent! Meletup tak??? Ntah biler terjatuh cinta ngan mask sheet x dpt dikenalpasti secara jelas. Tiba2 head over heel. Pernah pakai masker neotrogena..tpi tis one antara yg best rasanyer...btw..made in korea. Hmmm..ader org kter beauty product dr korea lbh bagus dr yg lain sbb pompuan2nyer mmg cantik2..putih mulus kudus kus kus..Korang2 boleh cuba. Yg sy pnah pakai setakat ni ialah carviar..lavender..green tea n acai berry. My fav definitely acai berry n green tea. Klu muka tu tgh letih penat x bermaya try pakai green tea mask..mmg pastu kulit muka nampak segar n fresh. Acai berry ni pulak lbh kpd antioks…

hujan rahmat

Image
Dh 2 3 hari ni cuaca sebek weeek...la ni pun ujan lebat. Serdang banjir smlm..silap2 reko pun banjir. Bila ujan byk hari ni mulalah terfikir rumah di cerun2 bukit nih. Hatu2lah klu rumah anda dikwsn bukit..rajin2lah tgk air yg melimpah dan keretakan. Banjir pun satu hal...Dah musim agaknyer...Aircon bilik pulak dah sejuk amat! Dh la lapau ni..lum ptg dh fikir menu berbuka..pizza hut best gak..hihihiPublished with Blogger-droid v2.0.8