Posts

Showing posts from December, 2017

Azam Baca Lebih Banyak Buku

Image
Bagi yang kenal saya pasti mengetahui saya ni suka buku. Suka baca buku. Dulu waktu single, bujang trang tang tang, especially during my PhD, memang laju jer saya menghabiskan buku. Ia satu terapi yang saya sukai, me time, ada masa sendirian, duduk dalam suasana tenang sunyi sambil pasang muzik instrumental, and mungkin a cup of tea. Ini adalah gambaran waktu senggang yang menggembirakan saya.
Now, dek tuntutan kerja, dan juga penambahan ahli keluarga dalam ruang hidup saya, masa untuk membaca itu semakin terhad. Ironi, pensyarah takkan kurang membaca kot! Eh, saya anggap segala tesis, buku teks pengajaran dan sewaktu dengannya bukanlah dikira sebagai membaca sebenar-benarnya. Faham tak? Saya membaca itu semua kerana tuntutan kerja, meaning that, suka or tak, memang kena hadap semua tu. Sebab ia sebahagian dari kerja. Yang saya maksudkan di sini ialah betul-betul mencari buku yang mungkin tiada kaitan pun dengan kerja you, yang takde kepentingan, tapi you baca juga for leisure. That&…

Single-hood, the life that i left behind

Image
Selamat pagi, 
As i write this entry, behind me, sleep soundly, my lovely husband and my baby. Both snoring in their own way, but of course nothing compete my husband snoring - annoying but adorable at the same time. Its mean I have a family, my little happy family. 


I know now dah masuk jam 2 pagi. Actually, balik kerja tadi tidurkan Muaz and I ended up tertidur sekali bersama. Jam 9 malam bangun kelaparan, Muaz sambung tidur. My husband belum balik kerana ada majlis di pejabat. Dengan tak sempat mandi and all. Nasib baik cuti-cuti Malaysia. Bangun, mandi, masak nasi and makan ala kadarnya. Nak masak dah lewat! No wonder I lost so many KG now, some friends asking me what makes me loose weight so fast after giving birth. Besides my metabolism, I think my way of eating pun influence my weight. Selalu skip my dinner. Not healthy, I know...
Kenapa tetiba tulis pasal hidup bujangan nih sedangkan entries kebelakangan ni semua pasal pregnancylah, being a mom, confinementlah, almost all abo…