Posts

Showing posts from March, 2010

Easter Bunny

Image
Agak busy kebelakangan nie utk siapkan tesis. Buka blog, tapi 2-3 hari lepas blumlah ada idea2 nak ditulis, kepala fokus dan fikir perkara lain. tapi perkembangan semasa sy ikuti jugak, spt Moscow blast yg korbankan hampir 40 nyawa, politik Msia dan jgk semalam, kami di Melbourne merasai gegaran kecil earthquake 3.0 (terlalu perlahan utk dirasai), lagipun bukan area sini, persisir pantai saja. Tapi minggu nie cuti start Friday - Tuesday kerana Easter. Jadi kami dan kawan2 dah buat plan tuk buat housewarming utk Siri dan Riayati yg baru berpindah rumah baru. Buat pot luck. Dan semalam dpt undangan utk pergi satu lagi housewarming, kali nie abg tariq dan famili. semua ambik kesempatan cuti bbrp hari ni utk diisi dgn aktiviti sosial.
bulan nie juga akan berakhirnya day light saving. bermaknya, beza Msia dan Melbourne akan beranjak 2 jam dan bukan lagi 3 jam. kami sedang menuju ke winter, siang bertambah pendek, dan pukul 5 akan gelap spt kul 8 mlm. kalu summer kul 8 mlm msh mcm kul 5 ptg…

Snoring can kill you..yes it's true

Image
BEIJING: A Chinese university student who stabbed his sleeping roommate to death because he snored too much was given a suspended death sentence, state media reported Friday.
The court in Changchun, capital of northeast Jilin province, handed down the sentence to 24-year-old Guo Liwei who confessed to stabbing his roommate to death in November, the official Xinhua News Agency said Friday. A suspended death sentence is usually changed to life in prison after two years, if the person shows good behavior. Guo confessed to stabbing Zhao Yan, 23, in the chest and back in their room at Jilin Agricultural University, Xinhua said. Guo previously complained to Zhao about his snoring and posted video of him snoring on a university Web site, which created more tension between the two, the report said. Guo was also ordered to pay the victim's family 270,000 yuan (RM136,000) by the Changchun Intermediate People's Court. Calls to the court rang unanswered Friday. Violent crime has been on th…

I don't like you mummy

Hahah, kelakar budak nie. Sungguh berterus terang, budak kan, mana tau ckp bohong, bila nak ckp tu, kuar jer direct dari mulut dia, tanpa tapisan FINAS ker aper. cuter jer bila dia kata  I like you when you give me cookies. I love you too, but i dont like you all the time. Wahhhhhh.

Twilight collection

Image
Akhirnya, melengkapkan koleksi Twilight saga, sy membeli kesemua 4 buku2 itu, pd harga yg murah $15 senaskah. Dah baca 2X twilight, dah habis membaca breaking down and now start with new moon. tak blh nak pin point naper suka, barangkali kerana Edward Cullen (hmm, too old to have a crush with a fiction character, what the ...?). tak pasti, tapi yg jelas, suka citer nie ada thrill, sy bukanlah penggemar citer romantik, tapi citer nie lebih byk elemen mistik, ada werewolves, vampires, supernatural power, something out of ordinary. barangkali utk menampah spices dllm hidup yg dikelilingi oleh rutin tesis yg kdg2 agak membosankan, too monotonous. tak tau price kat msia brp, tapi seronok dpt bawa balik koleksi nie ke msia sedikit ms lagi.  pada entri lepas sy ada ckp tak beli new moon + eclipse sbb book reviews not so encouraging. tapi sy fikir balik, naper buat judgement based on what others think? terus terima bulat2 kata tak best, why not beli and judge sendiri betul ker tak best? itu l…

From Beirut to Jerusalem: buku yg hilang

Image
Ini rentetan entri sblm ini yg saya buat berkenaan Israel-Palestine. I still remembered last year i went to Border Bookshop, looking for this book. I couldnt remember where i got the information or knew about the existence of this book, but i was so interested to have a copy. But to my surprise (Border bookshop is equivalent to kinokuniya/MPH in msia - how big it is can you imagine?), takder buku nie langsung!
but again, Aus nie pun strong supporter for israel, do you think they would have this book in their bookshops? no i dont think so - that's what i concluded at the time, and balik ke rumah dgn kecewa. 

why so interested anway? - sebab media bias in reporting about what really happened during Shaba & Shatila massacre. pembunuhan beramai2 rakyat palestine segala dgn bulldozer, phusphorous bombs and vacuum bombs. and this bring me to the above woman in picture - Dr Ang Swee Chai (the author of the book from Beirut to Jerusalem), an orthopaedic surgeon based in London,eye-witn…

Sejarah Palestine-Israel

Image
Tanah Rahmat Bagi kedua-dua pihak Islam dan Yahudi, tanah yang didiami oleh Palestin dan Israel sekarang merupakan tanah yang istimewa, yang telah ditentukan oleh Allah sejak ribuan tahun lampau. Bagi umat Islam, di tanah inilah terbinanya Masjidil Aqsa, iaitu masjid ketiga paling mulia di dunia ini, setelah Masjidil Haram dan Masjid Nabawi. Bagi penganut Yahudi pula, tanah tersebut merupakan “Tanah Yang Dijanjikan Tuhan” kepada mereka. Di situlah nenek moyang mereka berasal (Bani Israel), dan di situlah kampung halaman mereka. Mereka percaya, di tanah itulah terletaknya Bukit Zion, dan situlah tertanamnya Temple of Solomon, iaitu kuil suci mereka. Atas kedua-dua sebab inilah, tanah tersebut menjadi rebutan antara Muslim dan Yahudi sejak dari dahulu, hinggalah membawa kepada pertumpahan darah sekarang. Bagaimana dengan Kristian pula? Kristian juga, menganggap tanah tersebut sebagai tanah suci. Di Temple of Nazareth, yang terletak di tanah tersebut, merupakan tempat kelahiran Nabi Isa. Di …

Alice in wonderland

Image
Okay, semalam gi tgk Alice in wonderland, setelah negotiated time n movie aper yg sesuai dgn waktu2 kami, akhirnya pi tgk Alice in wonderland. the blind side time tak betul coz kami tak nak balik lewat malam, so tgk tayangan kul 4 ptg, sempatlah utk kejar asar. sy pasti ramai yg familiar dgn citer Alice in wonderland nie, cuma spt review kata, ada watak dlm citer asal diwujudkan spt white queen, rasanya mcm takder. 


watak johnny deep, spt selalu - weird in a good way! and red queen pun creepy jerk, dah lah kepala besar. yg bestnya animasinyer kot, sesuailah dgn nama alice in wonderland, wonderland yg kita tak jumpa di dunia nyata melainkan imaginasi semata2. i dont know, but i like this kind of movie - cartoon pun cartoonlah, janji terhibur. sesuai utk seisi keluarga. jugak sesuai utk orang yg suka berimaginasi, feed them well i guess :-)


tak larat nak tulis pjg2, nie sipnosisnyer

tapi so far, takder lagi yg blh compete Avatar. filem avatar memang benchmark utk filem2 animasi yg pa…

Twilight saga

Image
vampire hensem
Dah habis baca 2 hari lepas. Cepat jugak sy membacanya, walaupun hanya dibaca bila nak tido, tapi..sbb cerita yg best, maka habislah jugak. Frust jugak baca cepat sgt habis, sbb tak sempat nak menikmati lama2 keindahan cerita yg unik pasal vampire nieh. semalam dah bercadang2 nak beli  sequel twilight: new moon + eclipse tapi tgk review not so encouraging. tapi latest sequel breaking dawn walaupun ramai yg kata tetap tak blh compete twilight, sy rasa nak beli sbb kali nie citer lebih matured - barangkali audien target dah berbeza. citer nie asalnya utk novel remaja, tapi sbb sambutan luar biasa barangkali, jadi penulis kena ambik kira jugak, pembaca yg lebih matang. 
petang nie, kalu tergoda kat highpoint, barangkali sy akan membeli breaking dawn, nie kesudahan bella yg akhirnya menjadi vampire dan kawin dgn edward.
tak pernah pulak dgr vampire kat msia lelaki, yg ada pulak tu digambarkan huduh dan menakutkan. kalulah vampire sehensem edward cullen nie, pasti ramai yg san…

Salam Selasa

Image
Salam guys, dah bbrp hari 'sunyi' dari memblog-kan diri. Agak busy mengejar deadline, semalam spent my whole day kat ofis, just nak tukar mood study, ada me and Riayati - as usual, but no pak ali. we have plan for this week - ladies nite at nandos and watching movie - tak sure which one lagi, ada yg nak tgk alice in the wonderland and ada yg nak tgk the blind side. see how it goes this thursday nite. semalam really penat, balik lewat and lepas solat, tak sempat masak, makan leftover food and collapsed terus bersama2 buku twilight! i wish edward muncul mlm tadi dlm mimpi, tapi takde, not my rezeki.


Last weekend, lepas siapkan my last chapter thesis, i pi lah highpoint dpn umah, jalan kaki 10 minit. pi lah JB hi fi tgk aper2 yg best, tangan mulalah gatal nak belek itu ini, last2 inilah yg sy angkut blik rumah. notebook riser and twilight book. sbnrnya dah lama cari notebook riser, asyik tangguh jer. i spend lama dpn laptop and selalu lenguh2 belakang and sengal sbb lama sgt dudu…

3D tvs to hit Malaysian homes next month

Image
KUALA LUMPUR: Great news for couch potatoes! 3D TVs will be arriving on Malaysian shores by mid-April. Samsung has confirmed that its range of 3D TVs will be available for retail next month. Samsung Malaysia Electronics Sdn Bhd marketing director Jimmy Tan said there would be multiple choices available – starting from 40-inch models – but prices had yet to be determined. “We are very excited with this new technology,” he said. “This is a new offering to the customer and will add on to his enjoyment of watching movies and sports content.
utk details here
note: aiya..the last thing i want is to watch tv with another pair of gogle like spectacles! cukuplah pakai cermin mata yg ada. nie nak tambah lagi?? bukan bermata 4 lagi dah, bermata enam for sure. not for me. ingat lagi last time me and my friends pergi tgk Avartar 3D, cermin mata besar gajah..blh lagi kami buat aksi renang ala-ala meng-gogling. hehehe. sungguh kelakar rupernya.

Beautiful rain

Image
Seminggu lalu, selalu sajer hujan di Melbourne, termasuk hujan batu. Ini bukanlah sesuatu yg luar biasa kerana setiap tahun berlaku, terutamanya ketika musim bertukar. Summer dah berakhir, autumn menjelma, kemudian, musim sejuk, spring, dan summer balik. Satu malam, minggu lepas, sedang lena tidur, antara tengah malam ke pagi,  hujan turun dgn selebat2nya. Di melbourne jarang hujan turun dgn selebat2nya. JARANG. so sy separuh terjaga sbb bunyi hujan tu sungguh lebat, di pagi hari yg hening dan sunyi. Sy yg masih berselimut  tido enak di katil pun blh separuh terjaga. Ntah kenapa, tindakan reflek kot, sy boleh tersenyum di dalam tidur. Tiba2 ada perasaan gembira bila dgr bunyi hujan. Hujan tu mengingatkan sy ttg Msia, yg selalu jugak hujan dinihari, ketika suasana sepi dan sunyi. itulah yg rasa rasa exactly. Spt di Msia, and tiba2 sy senyum sendiri. pelik betul.
suka hujan
bak kata HO, hujan emas di negeri orang, hujan batu dinegeri sendiri, TAK PERNAH LAGI HUJAN EMAS kat Melbourne oka…

Kawin ngan bantal pulak daaaaahhhhh!

Image
A man in South Korea has married the love of his life and she may be the perfect partner – soft, cuddly, quiet and free from arguments. The main difference between this love affair and a regular one is 28-year-old Lee Jin-gyu's new wife is made from material, a pillow, to be precise. Lee fell in love with the body pillow, which has a printed image of Fate Testarossa, a character in an anime series. The UK Metro reports a friend of Lee said when he goes out to eat, the pillow goes with him. "It gets its own seat and its own meal," the friend said. "He is completely obsessed with this pillow and takes it everywhere. "They go out to the park or the funfair where it will go on all the rides with him."

resource: Yahoo7news australia

note: entri yg lepas, kalu msh ingat, sy ceritakan pompuan yg kawin dgn tembok berlin, pastu bila tembok berlin runtuh jatuh cinta ngan pagar kebun pulak. nie ada lagi satu CINTA BUTA, yg sukar utk dimengerti. takde lain yg sy fikir…

How are you today???

Image
Pagi nie buat keje, sambil dengar SURIA FM, sejak SINAR FM tak blh nak dgr online, sy bertukar (secara terpaksa) ke SURIA. tapi okay jugak, sbb ada Halim Othman, dgr suara dia mengingatkan sy masa2 di Msia dulu, ms dia tgh NGETOP di ERA. pejam celik dah agak lama jugak berlalu. aiya, waktu sungguh2 cepat berlaku (don't you guys think so?). Pagi nie topiknyer ialah HOW ARE YOU TODAY? Halim kata tanya diri sendiri, how are you feeling today? bagus jugak idea tu. dia kata pergi dpn cermin dan tanya soalan tu.  sy mahu berkata, saat ini sy berperang dengan masa, utk menyiapkan segala2nya sebelum balik Msia, ada bbrp bulan saja lagi. melihat kpd byknya perkara yg harus diusaikan, sy hanya fikir tesis-tesis-tesis sepanjang ms. persiapan utk balik for good (termasuk tiket flight) pun sy blum tertengok jer lagi. rasa mcm mimpi jer nak balik dah?? bila kawan2 yg baru sampai sini, begitu happy dgr sy nak balik, sy terfikir balik, dulu itulah yg sy rasa bila dgr senior2 balik for good, rasa n…

Future flying, believe it or not: ready on sale

Image
Hari nie dlm news, ada sesuatu yg menarik minat, JETPACKS ON SALE! dulu slalu tengok orang terbang dlm filem2 futuristik saja, tapi nampaknya, boleh jadi kenyataan bila ada 2 sykt dikatakan tlh pun menyatakan kesediaan menjual jetpacks kepada orang ramai yg berminat. harga, kalu tak silap, dlm satu laman web dlm $200,000-$300, 000.
Sykt yg sy tgk kat tv nie berpengkalan di New Zealand. menarik jugak tu. tapi, kalu pun ada yg membeli, boleh pakai ke nak pergi keje, agaknya, mana nak parking benda alah nie? best jugak jetpack nie, kalu pakat ramai2 pakai kat msia, blh reduce kesesakan jalanraya nie. yg pasti, saper ader jetpacks nie, pasti takkan mampu menumpangkan awek2 dan balak2 diorang. ngeh-ngeh-ngeh-ngeh (gelak jahat)
untuk lanjut: 


kolesterol dan diet

Image
Hiperkolesterolemia adalah satu keadaan di mana kolesterol dalam badan melebihi aras normal. kolesterol yg berlebihan akan termendap di saluran darah dan akan menyempitkannya. ini akan menganggu sistem peredaran darah yang normal, seterusnya ia meningkatkan risiko anda untuk mendapat penyakit darah tinggi dan jantung. 
TAHUKAH ANDA Kolesterol adalah sejenis lemak di dalam badan manusia yang merupakan komponen asas untuk membran sel, penghasilan hormon, asid hempedu serta vitamin D. hati manusia boleh menghasilan kolesterol secara semulajadi. kolesterol terdapat di dalam makanan bersumberkan haiwan. tumbuhan2 tidak mengandungi kolesterol.




KOLESTEROL BAIK (HDL) berfungsi mengangkut kolesterol dari saluran darah ke hati untuk perkumuhan dan penyimpanan. aras HDL yang rendah akan membahayakan kesihatan.
KOLESTEROL JAHAT (LDL)
berfungsi mengankut kolesterol dari hati ke saluran darah untuk peranan lain. aras LDL yang tinggi akan menganggu sistem peredaran darah yang normal dan membahayakan kes…

A little house in the woods

Image
Weekend? Spt biasa, ke Little Saigon Footscray utk membeli daging, buah2an dan juga sayur, bekalan utk 2-3 hari. Tadi sempat jenguk website resepi, sungguh sy kehabisan idea nak masak aper. Bosannyerlah kadang2 makan masakan sendiri, kalu lah kat Msia, dah lama mengidam gi jer mana2kedai, makan jer aper nak (kecur airliur sedih tul!). sblm ke market, ke laundry dulu (weekend hari membeli barang2 dapur dan jugak laundry). balik dari pasar baru sidai baju sbb nak catch up bus 10.28 pagi (bus sini schedule blh tahan tepat, jadi tgk timetable jer pastu blh budget masa). 
masa jemur baju tadi, senyap dan sunyi (sanctuary, remember?) hanya ada bunyi burung jer berkicau. syahdu pulak rasanya tiba2, lagi2 teringat bbrp bulan jer tinggal. sy pasti rindukan ini semua, kicauan burung pagi, kedamaian dan kesenyapan rumah ini. pasti, sy akan rakam suara burung2 nie sbg tanda kenangan. tau2 dah 3 1/2 thn duduk sini. rumah nie kecil, ya, tapi sy bahagia dgn ketenangannya and i am proud to call it hom…

The spark, the fire

Image
satu lagi berita kurang menyenangkan berlaku di Melbourne petang semalam. sebagaimana yg anda sekalian tahu,  ada bbrp insiden pembunuhan dan serangan fizikal pernah berlaku ke atas pelajar India di Melbourne. memang ada pelajar international lain pernah jadi sasaran tapi yg plg byk kena ialah pelajar India, mungkin sbb bilangan mrk yg lebih ramai di sini. kejadian petang semalam, boleh jadi punca sengketa baru kalu tidak diselesaikan dgn sebaik mungkin. petang semalam, seorang kanak2 lelaki india, yg baru dtg ke melbourne dari india utk bercuti dgn keluarganya, didapati hilang ketika ibunya sedang mandi. kanak2 itu disyaki keluar bersendirian di halaman rumah tanpa pengawasan bbrp minit sebelum ditemui hilang oleh ibunya. laporan polis dibuat petang semalam dan gerakan besar2an dilakukan utk menjejaki kanak2 malang itu. 
pagi ni, bila sy baca balik news, budak tu dah ditemui mati, 30km dari tempat dia dilaporkan hilang. siasatan msh dilakukan bagi mengenalpasti punca kematiannya. dilap…

Proton EMAS, wow...!

note: memang nampak cantik, elegant, cute, futuristik, blh jadi transformer. tgklah sendiri video nyer. sy berbangga jugak proton sejak kebelakangan nie dah menampakkan rekacipta kenderaan yg setanding luar. kat melbourne nie pun slalu nampak org bw Savy dan Neo Satria and kadang kala Wira. tak sbar nak tgk Emas menjalar di jalanraya Msia.

autumn is coming..

Image
autumn is coming. sorry guys dua-tiga hari nie agak busy utk mengejar deadline. so many interesting things to say, to share, but my time is soo limited that i have to ignore my blog for a while. JUST for while. nie dah March, so i have 5 months left to settle everything before coming home for good! before i can enjoy that feeling, i have to struggle first, to complete all my thesis. just pray for me that i would do good.
this would be my last autumn in melbourne..insya allah. enjoy and treasure every moment of it..