Posts

Showing posts from April, 2013

Buku, movie dan lily..

Image
Hujung minggu yang best..Ada banyak cara menghabiskan hujung minggu dengan bahagianya..Salah satu cara favourite saya ialah: Settle kje rumah awal
Masak
Mandi
Pilih satu buku favourite, or
Tengok movie
And golek2 kat living roomBestnyer!!!Published with Blogger-droid v2.0.10

Jangan suka menindas

Image
Dalam hidup ini, bilamana kita berada di status/kedudukan yang berkelebihan, janganlah kita menganiayai orang yang lebih lemah daripada diri kita. Bahawa bak kata pepatah, dunia ini bulat, what goes around comes around. Hari ini mungkin hari kita, tapi bilamana kita berada di pihak yang lemah, maka orang akan membalas sebagaimana yang kita pernah lakukan dulu atau lebih teruk lagi. 
Berbudi bahasa, bertimbang rasa. Gunakan kedudukan yang ada untuk membantu. Bukan untuk menekan orang lain demi untuk kepentingan peribadi. Satu lagi, jangan keliru dengan peranan kita mainkan dalam kehidupan seharian, jika anda adalah pelajar, jadilah pelajar sebenar, jika anda adalah pensyarah, jiwailah semangat pensyarah itu, perlu ada batasan hubungan dan bukan satu bentuk hubungan yang mengambil kesempatan atau sebaliknya. Janganlah ia dicampur adukkan dengan peribadi sehingga menimbulkan pelbagai masalah kemudian hari.

Apakah erti cuti di zaman teknologi?

Image
Zaman dulu2..kalu cuti, betul2 cuti. Cuti betul2 tu maknanya apa??

Takde email datang bertalu2
Takde telefon berdering-dering (zamann dulu berdering, zaman sekarang, macam2 bunyi2an)
Takde sms
Takde wassup
Takde massage FB

Cuti tanpa gangguan.

Amat sukar sekarang ini untuk saya merasakan cuti yang sebenar cuti, unless, semua orang cuti serentak macam cuti raya, then rasa AMAN sekejap dunia. Other than that, jangan mimpi macam duduk kat pulau, berkawan dengan monyet dan unggas sahaja.

Saya cakap ini berdasarkan pengalaman sendiri, NOW, tengah cuti seminggu, TAPI:

Email datang mintak dibalas, bila dibaca kebanyakannya SEGERA
Telefon berdering2, bila diangkat, panggilan pejabat perlukan respon SEGERA
SMS pelajar
Wassup pelajar
Massage pelajar..

Ni pun tadi datang ke ofis kerana perlu menyelesaikan dokumen yang perlu dihantar esoknya. Susah jugak rumah dekat ni. Aish!!

Zaman teknologi ni di sisi yang lain memudahkan kerja, di sisi yang satu lagi, menyusahkan diri pun ya jugak. Dulu orang…

kucing makan cheese

Image
Si lily ni budak gebuz yg baik cuma semenjak dua menjak ni dier suka rasa apa sy makan. Macam petang tadi sy makan mangga masak..cincang halus2 dan letak gula n ais..sedaplah jugak buat basahkan tekak batu balik keje. Lily boleh pulak tumpang sekaki menjilat air mangga tu dalam mangkuk dengan muka innocent dier..Pastu..baru jap tadi makan cheese slice saya. Kekadang sy suker jugak makan cheese slide macam tu jer..lily boleh hidu2 pastu sy bagi ckit nak tgk respon dier sbb sblm ni bagi dier fresh milk tak mau..last2..habis kau suku cheese slice tuh!! Engko ni kucing ke binatang jadian??? La ni dier lepak atas laptop spt selalu..sabotaj aku nk buat keje..! Hish budak gebuzz niPublished with Blogger-droid v2.0.10

Rindu Melbourne..kembali mengembara

Image
Pagi ini salah seorang staff baru balik bercuti dari Australia (Perth) dan dia sangat happy and enjoy di sana. Sangat tertarik katanya dengan kehidupan di Australia yang laid back, bersih, friendly dan penuh sistematik. Huh, tetiba kawanku di sebelah menyampuk kata:

" Memang best kat sana kak, sangat enjoy dulu study situ." Terus teringat Melbourne! Huh!! Serius bila dgr dia ckp pasal cuti-cuti dia di Australia terus 'homesick' aku datang. Waaaaa!!! Seriously, bila ingat kelam kabut kehidupan dan kesibukan yang melanda hidup ini, aku tiba2 rindu zaman aku di sana dulu. Memanglah buat PhD susah, tapi i still enjoy my life kat sana. Memang homesick semua org kat Malaysia, tapi kehidupan di Melbourne yang tenang dan tak rushing mcm di sini buat aku tenanglah jugak. Dengan angin sepoi2 bahasa, sejuk dingin dan segalanya...arnab depan umah..lavender..walaupun hidup naik turun bas, jalan kaki, kesempoian hidup yang amat ketara, but I was happy there.

I MISS MELBOURNE SOOO…