Posts

Showing posts from May, 2010

Try to live without maids

Image
saya tertarik dgn satu komentar pembaca di The Star hari nie. tajuknyer "Try to live without maids". dari satu aspek, sy bersetuju dgn pdgn beliau bahwa isu rumah harus belajar utk menguruskan kehidupan rumahtangga sendiri dan kurangkan penggantungan terhadap pembantu rumah utk melakukan semuanya!
ada satu kajian di barat (tak ingat sourcenyer, maaf) antara lain mengatakan, utk menurunkan kadar penceraian, tingkatkan kerja domestik/rumahtangga anda! lelaki yg ringan tulang di rumah akan membantu mengurangkan kadar penceraian. menarik bukan? secara logiknya (akal wanita berfikir), bila suami ringan tulang di dapur, sesekali bantu isteri di dapur potong sayur, basuh baju or basuh pinggan, maka hati isteri pun senang. sy sgt pasti, isteri akan merasa bertuahnya dpt suami mcm nie (walaupun dia tak ckp, tapi mesti dlm hati puji tuu).
lagi satu, sy baca byk komentar dari lelaki ttg mslh rumahtangga mrk, kbyknnya bernada sama - isteri terlalu mementingkan kerjaya, asyik kena makan …

Packing

Image
Agak lama ditinggalkan blog nie. Bukanlah dah beralih angin tapi kesuntukan waktu. Tinggal bbrp bulan jer lagi sblm sy balik Msia for good. Feeling? Gembira sgt. At last, tapi ms yg sama berdebar2, apakah sy mampu siapkan thesis semuanya sblm balik ke Msia? Tapi yg pasti, sy dah start packing my things sikit2. Haa, gi pejabat hari nie, orang dah gosipkan sy - 'ada orang dah start packing barang...' pastu ada yg senyum2 kambing. Hehehe, rasa mcm happy bila packing barang. so skrg nie sedaya upaya membeli aper2 yg patut utk dibawak balik msia, walaupun rumah takde, tapi cuba make sure kelengkapan rumah ada nanti senang tak perlu beli, cuma beli perabot jer dan brg2 besar yg lain jer.
Insya allah kalu balik bbrp bulan lagi nieh, ertinya sy balik ketika musim sejuk, datang dulu sewaktu musim panas. Betul lah ckp orang, dekat dibenci, jauh dirindu. dulu tak sabar2 rasa nak balik, skrg nie byk benda dibuat mesti fikir nostalgia sebaliknya. What i miss most? of course rumah nie yg be…

Cat show melbourne

Image
semalam me and my housemate meluangkan masa ke melbourne showground utk melihat national cat show. kami pergi agak awal, so ms sampai tu, kucing2 tgh diadili oleh hakim2, so tak blh nak kacau sgt. pusing sampai 3 round baru dpt tangkap bbrp keping gambar kucing and sekitar majlis. tak semua gambar kucing dpt diambil, and tak blh guna flash, takut kucing stress and tension. first time gi cat show, mmg best.
so guys, enjoy the pictures. macam2 ada. tak tunggu sampai habis, actually cat show nie sampai hari nie (ahad). tapi cukuplah semalam, bukan nak tau results saper menang, nak tgk kecomelan kucing2 nie jerk, mcm2 perangai. yg pasti, sy dah ada title sendiri tuk diorg nie, based on photos i ambik. ngeh-ngeh. 
kucing2 sedang dinilai oleh para hakim2 pertandingan. kak zami kata, biasanya kucing yg msk bertanding nie dah dilatih awal2 dgn cara2 hakim pegang kucing so diaorang tak stress. cute-mute!






kesian kucing2 nie kena buli ngan hakim   misai pak hakim nie pun serupa kucing
WARNA-WARNI P…