Posts

Showing posts from November, 2010

how about weekend?

Image
weekend weekend weekend...
selalunya bila tiba jumaat petang, mesti happy sebab esoknya weekend..byklah aktiviti sosial yg kita suka boleh dilaksana - shopping, eating, cooking, cleaning house, laundry, more sleeeeeep, wayang time etc etc etc. 
ingat bila dah habis study, bolehlah lepak2 king tak ingat pasal lain2 hal (thesis particularly). urh rupernye blum lagi. corrections harus disudahkan, nampaknya bila dah start keje, cabaran nak siapkan thesis semakin sukar, even utk buat corrections! so take this advice, balik tanpa sudahkan phd is very challenging indeed. 
so my weekend tak indah pun.. no  nice weekend. coz kena jugak dtg ofis, sbb only on weekend jer boleh buat keje sendiri tanpa gangguan tugas2 kecik melecehkan tapi still ambik masa kita. esok nampak gaya kena gak gi ke ofis. so my weekend for the time being not so different mcm jadi student dulu..selagi tak siapkan corrections...
nak tune kan balik kepala mmg struggle..

syurga dunia genetik

Image
suka betul tgk national geographic special ptg nie pasal pencari benih purba. dikala manusia tlh membina pelbagai kejuteraan genetik hijau dan menghasilkan pelbagai tanaman baru dgn pelbagai karakter hasil modifakasi gen, timbul persoalan ms tgk dokumentari tu..buat aper nak carik benih purba bila yg baru dan lebih bagus dah ader?? dlm dokumentari nie, sekumpulan penyelidik tu ker Turjikistan utk mencarik bijih benih kacang kuda liar.
rupernyer, saintis nie percaya biji benih purba yg tak diubah genetiknya tlh terbukti lasak dan bertahan lama sejak berkurun lamanya. boleh hidup dlm keadaan tanah yg gersang, kurang air dan kurang subur. walaupun tumbuhan genetik baru lebih sedap, hasil lebih banyak tapi msh ada kelemahan katanya spt tak bertahan lama dgn perubahan iklim yg mendadak spt pemanasan global skrg nie. tumbuh2an tu tak cukup masa utk berevolusi. tambahan pula, menjelang 2050 dikatakan bilangan manusia di bumi ini akan menjadi terlalu padat dan keperluan makanan akan menjadi s…

Derhaka anak kerana harta

Image
sepatutnya anak-anak berebut2 menjaga ibubapa, tapi skarang, sebaliknya berlaku, bukan berebut2 menjaga ibubapa tapi berebut2 harta pusaka ibubapa. selalu kita menyaksikan cerita spt ini di kaca tv, tapi ruper2nya apa yang kita anggap 'lakonan semata-mata' itu rupernya kenyataan pahit yg byk berlaku dlm msykt sekarang. 
bila ibubapa dah tua atau pun mati, keluar segala belang si anak ibaratnyer harimau yg menyembunyikan kuku. ibubapa berharta dilihat sebagai aset atau batu loncatan utk mendapatkan harta yg dikehendaki. sanggup mengasari dan mengecilkan hati ibubapa semata2 kerana nakkan harta. alahai sedihnyer...
benarlah, harta itu boleh menjadi fitnah dunia. pepatah ader membayangkan bebanan menjaga harta ini:
'harta dan kekayaan' perlu dijaga tuannya. TAPI ilmu itu insya allah akan menjaga pemiliknya. 
malah, kalu tak silap, Islam sendiri ader menyebut, harta dunia antara perkara yg akan membebankan manusia di akhirat kelak sebab akan dihitung setiap yg dibelanjakan itu…

kematian misteri..

Image
Pagi tadi, awal2 pagi time masuk ofis benda pertama sy buat ialah bukan log in ofis tapi tgk baby2 ikan dlm akuarium comel kat atas meja ofis. aduh! daripada 5 ekor tinggal 2 ekor. sungguh ajaib! sbbnyer takder bangkai atau bukti2 forensik yg boleh dijadikan clue bagi mengenalpasti punca kehilangan anak2 ikan ku itu. yg tinggal ader 2 ekor jer yg tentu kalu diinterview mesti mengatakan mrk bersyukur terselamat dari kejadian misteri itu yg masih blum diketahui tuannyer (aku ler tuh).

bangkai pun takder camner? adakah dimakan oleh cicak2 yg kelaparan di hujung minggu? atau ader 'makhluk' yg memakan ikan2 tu seperti mana kisah badang yg selalu hasil tangkapannyer di makan oleh hantu kerek tuh? harus diletak cctv supaya misterii ini terungkai. cuma harapan tadkerlah 'makhluk' kelaparan takder keje makan anak2 ikan itu yg mengikut kata kwan2, besar lagi  taik gigi..ceh! penghinaan itu. nanti besar lah tu weiiiii...

nanti tak pasal2 kena offer makan muntah..makan pizza takpe…

cuti semester pun bermula..

Image
cuti semester dah start. tapi yg pasti pensyarah tgh busy marking paper students and meeting results students. INGAT! bukan senang nak melulus or menggagalkan seseorang pelajar. pensyarah kena sama2 berbincang, tgk kalu plajar tu merosot kenapa, adakah kat particular kelas tu jer ker yg mcm tu or scr konsisten dlm semua paper pensyarah lain tak konsisten? sedaya upaya tak nak menggagalkan pelajar, tapi mmg ader kes di mana 'TAK DPT DEN NAK NOLONGNYER". 
ada kerisauan di kalangan pensyarah ttg trend segelintir pelajar yg tak serius dlm pengajian. saper2 yg pernah duk kat IPT pasti tau biasanya 100% markah diperolehi dari pelbagai aspek, ader tugasan, tutorial, mini research and final exam. ader ke patut, pensyarah yg terkejar2 ngan student pasai aper tak hantar2 lagi assignment sedangkan pensyarah kena key in markah, kena bwk masuk meeting tapi dok terbengkalai dok seorang pelajar yg buat perangai mcm tu?? nie kompon tak nak tolong diri sendiri. mana lagi nak carik pensyarah do…

Wanita dan 'anak ikan' - saya pun ader (pengakuan berani mati)

Image
sekarang nie dah macam trend pulak dlm masyarakat kita dimana wanita-wanita 30-an ke atas untuk memiliki 'anak-anak ikan' atau couple/bela lelaki2 yang jauh lebih muda daripada mereka. ntah kenaper agaknya sukarlah utk difahami kerana sy mmg tak berminat lelaki lebih muda dari perempuan dlm mencari pasangan. tapi kalu dah terjodoh tu saper2 yg dapat lelaki lebih muda itu rezeki dan qada dan qadar tuhan. ader ler tu hikmahnyer.  yg menjadi masalah ialah kalu 'anak-anak ikan' nie sekadar utk berlibur. wanita yg berkerjaya dan berduit menabur kewangan dan kemewahan bagi mendapatkan perhatian mereka dan anak-anak ikan nie pulak sebagai balasan mendapat kemewahan material dari kasih sayang dan perhatian yg dicurahkan ke atas wanita-wanita ini. agaknyer sbb lelaki2 matured kat luar sana lebih berminat kat wanita2 yg muda jadi wanita2 matured nie ambik lelaki yg muda2 pulak dah. 
muda dan matured takper. yg tak larat nak tahan biler perangai sebijik macam membela bayi 10 bulan…

corrections corrections!

Image
Aiya..dah seminggu dpt results PhD..tapi nak tgk corrections yg diberi oleh examiners tu sungguh ler malasnyer. ntahler..setiap kali nak bukak balik tesis, rasa mcm 'beratnyer!' and mula2 kata pagi nie, bila dah pagi kata okay takper ader benda nak buat, tgh hari karang, dah tengah hari instead of tgk corrections, boleh pergi surf aper2 ntah kat tenet..pastu dozz off...pastu..kater petang karang..pastu dah petang..benda lain plak nak buat...

pendek citer - aper2 jerlah yg boleh dibuat SELAIN tgk balik tesis..boleh???

sedangkan corrections tu boleh dibuat dlm jangka masa yg pendek kalu spend masa tul2 and fokus. aper punyer penyakit ler hinggap kat kepala dan hati nieh.


jangan lah malas..pi lah tengok tesis tu dan buat..boleh lah konvo bulan 5 thn depan...tolon-tolon!


aku yang malas nak tgk balik tesis...




Survived PhD

Image
Emotional encounters of the PhD kindby Professor Tricia Vilkinas
We have all seen the T-shirts – “I survived my PhD”. Research into the perceptions and motivations of PhD students has found that completing a PhD thesis is something they describe almost as much an emotional journey as an intellectual one.
It starts with their reasons for choosing to do a research degree. Often the dominant motivation is personal with secondary drivers being the need to learn, for their career or wanting to do research.
Certain qualities are needed to do a research degree and the main ones are emotional in nature – perseverance, courage, resilience and passion. Naturally it is vital to have strong research skills but often it is the passion that drives the PhD candidate.
Students’ satisfaction with their research journey and the likelihood of successful completion is linked to the quality of supervision they receive. Research shows and it is not s…

Alhamdulillah

Image
salam semua,

agak lama tak memblogkan diri. bukan sombong mahupun lupa blog tapi kesibukan tugas yg harus diutamakan tidak menjadikan sy punya byk masa utk memblog seperti zmn cuti panjang dulu. memang menghadap komputer itu sentiasa ada, tapi padahal tanggungjawab tugas yg perlukan kesegeraan tidak memungkinkan sy utk menjenguk dan berkata2 diblog ini.

terima kasih krn masih sudi menjenguk ke sini..

ALHAMDULILLAH sy telahpun mendapat results dari kesemua examiners yg memeriksa thesis PhD sy dan alhamdulillah sy lulus dgn minor corrections. sukar utk digambarkan perasaan ini kerana sy sendiri tidak yakin dan tidak tahu aper keputusan yg sy akan perolehi sebelum ini. kita kadang2 boleh meneka dgn firasat rasanyer mcm ner keputusan tapi sy tak punya perasaan itu dulu..itu yg membimbangkan sy. tapi ternyata Allah itu maha pemurah dan sy lulus. terbayar penat lelah dan hidup pertapaan itu terasa berbaloi dgn keputusan yg sy dpt ini.

PhD memang sukar perjalanannya. tapi keputusan ini tak …