Posts

Showing posts from May, 2017

Sesal Berpanjangan - Hamil Luar Nikah

Image
Salam hujung minggu,
Now agak kerap membaca luahan hati 'anonymous' dari individu-individu baik dalam KRT dan Info Ibu Hamil tentang isu-isu berkaitan hamil luar nikah. First of all, nauzubillah. Mohon kita semua dijauhi daripada ujian sebegini. Saya pun tak tahulah, nak condemn lebih-lebih tak berani, setiap kita diuji berbeza-beza. Mulia sangat kah untuk mengutuk ujian orang lain dalam hidupnya? Perjalanan kehidupan sendiri pun belum pasti bagaimana. Tapi, apa yg saya nak tekankan di sini bukanlah hendak mencari siapa patut disalahkan atau bagaimana pendosa-pendosa ini patut mendapat balasan mereka (kita semua pendosa), cuma saya nak kongsi berdasarkan apa yang saya baca, kes yang pernah saya handle dan juga kes-kes pelajar praktikum saya tentang isu ini, moga kita sama-sama mengambil pengajaran darinya. 
Kebanyakan wanita yang hamil luar nikah ini dihimpit rasa bersalah berpanjangan, tidak kira yang selamat melahirkan dan menyerahkan bayi mereka kepada orang lain, mahupun …

Clinique product review - Moisture Surge™ Hydrating Supercharged Concentrate

Image
Wah sampai 2 thread ari nih. Huhu. Lama tak review produk kan? Saya nak review satu produk Clinique baru yang saya telah cuba sampelnyer baru-baru ini iaitu Moisture Surge Hydrating Supercharge Concentrate. Wah, panjang tak nama? Tipikal clinique product! Tak sah kalau nama tak panjang and sangatlah KBAT tinggi! Tak tercapai akal. Hihi.
Baru-baru ni di IOI pergi beli produk Clinique saya yang kehabisan stok di rumah. Biasalah, bila dah beli Clinique produk mesti mintak sampelnyer yang comel2, yg boleh bawak travel kan. So, saya dapatlah sample untuk satu produk moisture baru yang dinamakan moisture surge hydrating sueprcharge concentrate. Sebelum ni saya memang pakai clinique moisture surge extended thirst relief - one of best seller products clinique untuk hdyration. Dah pakai lama dan memang best. Tapi sampel baru ni adalah range moisture surge yg terbaru. So okaylah cuba.
Dah seminggu pakai, apa yg saya dapat katakan ialah memang best. Ia mengatakan apa yang dijanjikan iaitu hydra…

Retreat Kelompok Puteri Beach Resort

Image
Tahun ni ber-retreat kelompok di Puteri Beach Resort untuk kali ke-dua. Ini kali kedua memilih lokasi sama. Original location - Melaka, tapi rasanya tempat kurang sesuai dan kami memilih Puteri Beach Resort sebab lebih dekat, cost effective and ada pantai!!! Hotel kat Melaka tu tengah bandar and ada nite market jer. Biasanya retreat akan memilih tempat yang dekat dengan nature, sbb ada outdoor activities and lebih peaceful and condusive untut retreat kelompok.
Kali ni cohort tak ramai, ada 17 pelajar tapi ini tidak menghalang kami untuk berasa seronok dengan aktiviti dan sesi yang dijalankan. One thing yang saya suka tentang retreat ialah kita takkan boleh predict dengan jelas outcomes session kiter. It can be dull, boring or it can be very inspiring and full of surprise. I could say that this time around, it turned out good. Dah a few years buat retreat, dan dah ada sedikit sebanyak melihat hasil sesebuah kelompok yang baik. My words to students for this time around - transform!!
Ka…