Posts

Showing posts from August, 2010

Twenties Girl

Image
Sebelum balik ke Msia hari tu, my housemate, belikan 2 buku sbg tandamata. Suka sangat. Satu buku Stephanie Meyer (penulis trilogi Twilight) dan satu lagi Sophie Kinsella - Twenties girl. Actually ms kat Borders last time mmg selalu nampak author nie tapi tak terfikir nak beli sbb i'm not into romantic novel. Slalu buku cinta2 nie citer samer jer and tak byk variasi and adventure..soo boring. But i kinda like this one. i really enjoy reading it and highly recommended. Penuh dgn humor, byk adegan kelakar, adventure and romantic dgn cara yang sederhana tapi still meaningful. Dijamin anda akan enjoy membacanya.



Antara lain nie citer sorang gadis yg menghadiri pengkebumian great auntie yg mati pd usia 105 thn. dia tak kenal sgt dgn great auntienyer nie. tapi ntah mcm ner, sms pengkebumian tu dia blh ternampak hantu great auntie Sadie. Menariknya, auntienyer nie tampil sbg hantu berusia 23 thn, bukan 105 thn. auntienyer nie tak dpt mati dgn aman kerana dia mencari dragonfly necklace yg…

My first week at work

Image
Berakhirnya kehidupan seorang pelajar di Melbourne, bermulanya tanggungjawab sebagai seorang pekerja setelah 3 1/2 tahun cuti! dulu setiap hari suka hati mau plan nak gi ofis ke tak, nak stay umah buat keje or tak or nak gi tgk wayang siang2 on weekdays ker tak siapa ambik tau, la nie..semua zmn tu dah berlalu sejak sehari lepas. Pengalaman? First day kat ofis dah start gi meeting..so many meetings to attend..the problem is..nielah sbhgn daripada keje. Aiyo.first day meeting dah meeting fakulti, hari nie pun meeting, esok pun meeting! my whole first week full of meetings!

my office still messy lagi, maklum ler take over ofis senior.  ingat blhlah 'tempoh bertenang' setelah meroyan 7 hari mengerjakan rumah yg baru masuk dan membeli belah perabot..rupernya ofis nie pun seriously need extreme make over! aduilah..my weekend nie agaknya punyer list to do yang baru

to clean my office
restructuring all the furniture (old furnitures okay)
things to buy (utk menceriakan bilik - carpet, …

Malaysia akhirnya

Image
Salam, akhirnya sampai jugak ke Malaysia - for good! Sungguhlah hectic sebulan sblm nak balik Msia and jugak sesudah sampainyer ke Malaysia. Even to this day, kuar umah 4-6 kali utk pelbagai urusan..and guess what, maklum dah nak start keje - dah start dpt email dari pusat berkaitan pengajaran, jadual exam dll. Letih sgt dgn urusan masuk rumah, start keje tapi i'm so happy at last i know - takder fikir2 lagi nak gi mana2 lagi. Now i feel i could really settle down - in EVERYTHING!
Ckp pasal start keje - I'm obviously ill equipped...3 baju kurung for keje and 2 black shoes! Sure enough i need lots of shopping. bagusnya, karang nie time raya, so its easy for me to find ready made baju kurung. i'm not that picky - and by the way baju siap pun pattern byk yg menarik..dah brp tahun tak tempah baju, semuanya beli yg ready made..kalu samer ngan students..tak dpt nak nolong..
pindah balik msia - certainly never been easy. its like started from basic balik. yg pasti, bestnyer balik b…

Fourth indicator of stroke

Image
Hope we can increase awareness together by sharing this information. I got it from my thai friends, a nurse and doing her phd here. I read the same info on the internet news..but too busy to take notice.


B lood Clots/Stroke - They Now Have a Fourth Indicator, the Tongue

STROKE: Remember the 1st Three Letters.... S.T.R.
My nurse friend sent this and encouraged me to post it and spread the word. I agree.
If everyone can remember something this simple, we could save some folks. Seriously..
Please read:

STROKE IDENTIFICATION:

During a BBQ, a friend stumbled and took a little fall - she assured everyone that she was fine (they offered to call paramedics) she said she had just tripped over a brick because of her new shoes. They got her cleaned up and got her a new plate of food. While she appeared a bit shaken up, Ingrid went about enjoying herself the rest of the evening. Ingrid's husband called later telling everyone that his wife had been taken to the hospital - (at 6:00 pm In…

Its the climb

Rasanya hari tu dah pernah post this song dlm blog, tapi nak copy paste lagi. This song really explains my experiences and situations along the way in completing my PhD.

I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head saying
"You'll never reach it"

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking

I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going

And I, I got to be strong
Just keep pushing on

'Cause there's…

Di dalam gerimis

Image
Alhamdulillah selamat jumpa ngan supervisor sblm balik. Dlm kesibukan menguruskan hal nak pergi/thesis submission, dpt jugak jumpa Jill di rumah dia. Dlm gerimis ku redah jugak, sesat2 cari umah dia. last time dtg tak berapa ingat jalan, sampai kena tanya orang. Nak call malu pulak..tulah orang kata, malu bertanya sesat jalan! 
Takder aper yg blh dibagi sbg tanda terima kasih atas bimbingan dia selama hampir 4 thn selain dari cenderamata yg last minute ku carik nieh! Mula2 ingat nak bagi pendant/earrings tapi fikir2..jarang nampak dia pakai benda ni semua. tapi dia suka pakai brooch. so teruslah meluru ke swarovski tuk cari brooches. So pilih punya pilih maka satu brooch berbentuk rama2 yg dibeli. atas tu dah siap bungkus. warranty pun sy msukkan sekali dlm kotak present tu. yelah kalu kot2 rosak takderlah meraban nak carik sy pulak. 
Tanpa bantuan Jill, mungkin sukar utk saya habiskan PhD nie dlm msa 3 1/2 tahun. Dia terlalu byk menolong. Ader benda supervisor lain tak tolong dia tolon…

Salam Ramadhan

Image
Salam ramadhan untuk semua. Insya Allah ada rezeki maka berayalah saya di Malaysia kali nieh. I'm feel so happy..rindu utk bersolat jemaah ramai2 mcm bbrp tahun dulu. My favourite port - Putrajaya Mosque. Insya Allah akan ke situ thn ini. Ni gambar farewell party. My housemate, Ida and Riayati..close friends here and geng Nandos. We love to have dinner and watching movie at nandos and highpoint. We had a great time and lots of delicious foods yesterday. masa prepared satay tetiba rasa nak sambut raya pulak...ada bbrp lagi friends, forgot to take their pictures..kenny, natsuko, pak ali..only siriwan + duratun couldnt make it.

Berakhir kehidupan di Melbourne, bermula babak baru di Malaysia..


makan time..Riayati dan anaknya..Lin and Sam..nyum3...

kek tiramisu..sedap bangat..
esteler, popular indonesian dessert..serius sedap..avocado + susu condensed + jackfruits + gula + nipah palm + crushed ice + isi kelapa muda (tapi ms nie kelapa nya ngak ada..) mantap bangat!
Chef Es teler showing …

$25, 000 wedding cake

Image
Wedding cake anak Hillary Clinton dianggarkan $25,000. wow, mahalnyer, agaknyer mcmnerlah ruper kek harga $25,000 tu. mcm ner pulak rasanyer. aper lagi sy pun mengoogle lah wedding cake. mcm2 ruper ader. personally, i suka wedding cake yg putih and decorate with my favourite color. mesti nampak elegan, sentimental dan romantik...simple tapi still cantik

yg penting - mestilah kena sedap!

kek pun ader karekter aper..






layannn..