Posts

Showing posts from October, 2017

Cenderahati untuk new baby & mom

Image
Dulu masa single, membeli present untuk new mom agak confusing kerana tiada pengalaman. SO i usually just go with the flow sahaja, meaning, i just follow kawan-kawan yang ada pengalaman, dah pernah jadi mak/bapak budak untuk pilih barangan bayi. Dalam fikiran saya ketika itu, hanya fikir baju baby sajer!!! 
Now bila dah jadi mak budak nih, baru tahu sebenarnya banyak benda yang boleh kita hadiahkan kepada ibu yang baru melahirkan ini, samada kita nak fokus kepada ibu itu ke atau anaknya atau kedua-duanya. 
So, now dah jadi mak budak ni, even beli baju baby pun now spektrum kefahaman saya tentang baju pun dah bertambah. Misalnya, lebih baik beli baju bayi untuk 3 bulan or 6 bulan ke atas berbanding new born kerana NB baby cepat outgrowth them. And selain baju, boleh beli macam-macam jugak seperti blanket, topi, stokin, atau alat mandian bayi. Alat mainan pun boleh beli, or buku cerita or alat-alat berkaitan dengan bayi seperti bottle warmer, stroller, baby cot, baby carrier, pendek ce…

Being a mom

Image
Selamat pagi yang indah,
Pejam celik pejam celik dah nak habis pun cuti bersalin saya 3 bulan. Honestly, memang tak terasa sungguh cepatnya waktu berlalu. Baby saya pun dah semakin membesar, sihat dan dah mula membina skills2nya sesuai umur seperti tersenyum dan gelak bila diagah-agah. Dua tiga hari ini pula dia dah mula mengiring sendiri tanpa bantuan. Jadi, saya kena lebih berjaga-jaga. Sekarang ini saya suka letakkan dia atas sofa sahaja kat bawah ruang tamu kami. Tapi now kena ubah strategi, baby dah tahu mengiring dan alihkan kepala. Semalam, tengok bantal entah ke mana, badan pun dah kat tepi bucu sofa, nanti tergolek pulak jatuh. Huhu seriau. Tapi grateful akan pembesarannya. Dah berat baby  saya ini. Pada usia 2 bulan nih, dah cecah 5 kg. Sengal jugak nak mengendong!!
Now, baru habis settle satu bab tesis student untuk disemak. Ye, pensyarah mana pernah 'berehat'?? Cuti pun keje seperti penyeliaan tetap berjalan. Huhu. Take one step at the time. Waktu pagi, sementara …