Skip to main content

aidiladha dan steamer

Salam aidiladha untuk semua dan selamat bercuti...

Sesiapa balik kampung sure makan sedap2. Yang tak balik pun sure boleh makan sedap jugak. Sekarang ni kat bandar2 senang jer nak beli lemsng ketupat segala bagai...duit jer mau ader.

Alkisaaaaaahnyer...

Seperti selalu..prefer masak sendiri dari membeli. Ingat nak buatlah pulut kuning. Huaaa...mmg jarang sgt masak pulut kuning..now dh lupa. Dulu buat ader mak..kakak..kawan..now nak try buat solo. Mengagau jugaklah. Bhn2 semua ader..steamer jer xder. Dah bersiap2 dalam kepala ni nak beli steamer kt alamanda..ntah camner tiba2 teringat stor barang saya. Rasanyer masa kt melbourne dulu ader membeli steamer. Check2 hah mmg. Nampak sangat lama x jenguk kotak2 brg masa kt melbourne dlu. Dah lupa aper dah beli..aper yg belum. Oh..jimat duit..nasib baik blum beli lagi. Macam2 lagi ader dlm kotak tuh..barang rumah tangga. Haha. Lapan puluh peratus barang baru belum pakai.

Steamer ni comel jer. Saya beli $39.90 jer..tgk harga tertempek tu.

Teringatlah pulak time d melbourne..hampir setiap minggu ader jer barang kelengkapan dapur nak beli. Kualiti best..murah pulak tuh. Tak kisahlah blum ader rumah sendiri. Ikut nasihat senior..beli lengkap kat sini..nanti dh balik malaysia tak risau dah nak belanja beli periuk belanga sudu..set makan dsbnya. Boleh fikir perabut2 besar jer.

Nasib baik ikut. Haha. Betul jugak tu. Dapat jimat kos masuk rumah baru.

Okay. On lah pulut kuning Kukus hari ni. Makan bersama rendang dll.

Happy holiday u all!

Published with Blogger-droid v2.0.8

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…