Posts

Showing posts from February, 2013

Rakyat Malaysia Tidak Produktif?

Image
PETALING JAYA: Bekerja dalam jangka masa yang panjang tidak semestinya akan meningkatkan produktiviti. "Malah pekerja yang memilih untuk terus berada di pejabat dan membuat tuntutan kerja lebih masa menunjukkan mereka tidak boleh menguruskan masa dengan berkesan," kata Persekutuan Majikan Malaysia. Pengarah Eksekutif MEF, Shamsuddin Bardan berkata: "Waktu bekerja yang panjang tidak menjadikan anda seorang pekerja yang baik. Ia juga tidak bermakna bahawa anda boleh menjadi lebih produktif dan melaksanakan kerja yang berkualiti. Anda seharusnya mengamalkan kehidupan yang sihat dan seimbang." Selain itu beliau percaya bahawa sesetengah pekerja akan terus berada di pejabat kerana rakan sekerja mereka berbuat demikian. "Mereka tidak mahu dilihat serong kerana rakan mereka masih bekerja," katanya. Menurut Shamsuddin, bekerja lebih masa boleh menambah kepada kos operasi apabila majikan perlu membayar lebih untuk elektrik selain bayaran lebih masa. Bagi menggalak…

Kiamat sudah hampir

Image
Sebenarnya saya perlu settlekan keje, tapi ada kepala ni asyik fikirkan benda ni saja, so baik saya tulis cepat2 pastu buat keje...

Tidak lain tidak bukan..meteor shower hits Russia and Cuba


MOSCOW: A plunging meteor exploded with a blinding flash above central Russia on Friday, setting off a shockwave that shattered windows and hurt almost 1,000 people in an event unprecedented in modern times. Experts insisted the meteor’s fiery entry into the atmosphere was not linked to an asteroid that was expected to pass about 17,200 miles above the Earth in an unusually close approach. But the extraordinary event brought morning traffic to a sudden halt in the Urals city of Chelyabinsk as shocked drivers stopped to watch the falling meteor partially burning up in the lower atmosphere. The fall of such a large meteor estimated as weighing dozens of tonnes was extremely rare, while the number of casualties as a consequence of its burning up around a heavily-inhabited area was unprecedented. Chel…

Bila Mati Menjemput

Image
Jenazah pendaki Gunung Tahan berjaya dibawa keluar Oleh HARIS FADILAH AHMAD KUALA LIPIS 16 Feb. - Jenazah seorang pendaki Gunung Tahan yang meninggal dunia akibat sesak nafas pada Rabu lalu akhirnya berjaya dibawa keluar oleh pasukan penyelamat hari ini. Jenazah Allahyarham Amir Kamaruzaman Ab. Wahab, 35, yang berada di Kem Belumut di situ sejak tiga hari lalu berjaya dikeluarkan pada pukul 11 pagi. Ketua Polis Daerah Lipis, Supritendan Abdul Razak Hassan berkata, jenazah pendaki itu dibawa keluar dari kawasan itu oleh helikopter milik Jabatan Bomba dan Penyelamat dan mendarat di Sekolah Menengah Kebangsaan Clifford di sini. - UTUSAN

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20130216/je_07/Jenazah-pendaki-Gunung-Tahan-berjaya-dibawa-keluar#ixzz2L4Cd3jRt
© Utusan Melayu (M) Bhd 

________________________________________________________


Pagi yang hening 2 hari lepas saya mendapat sms dari sahabat lama memberitahu salah seorang kawan lama sama-sama belajar masa di UM dan tinggal…

Ada apa dengan 14 Februari???

Image
Saya mengaku..

Dulu semasa masih hingusan dan baru kenal cinta monyet, saya pun ikut celebrate Valentine's Day. Memang masyuk! Yelah time nilah 'si cinta monyet' bagi kad lah, bagi novel lah, bagi patung lah..coklat lah..mau tak best??? 

But as time goes by..

Baru perasan sebenarnya menyambut valentine day ini bukan budaya kita (Islam) dan asal usulnya pun adalah tidak selari dengan kehendak Islam itu sendiri. Lihat di bawah ini:


Saint Valentine's Day, commonly known as Valentine's Day,[1][2][3] or the Feast of Saint Valentine,[4] is observed on February 14 each year. It is celebrated in many countries around the world, although it remains a working day in most of them.[3] St. Valentine's Day began as a liturgical celebration of one or more early Christian saints named Valentinus. The most popular martyrology associated with Saint Valentine was that he was imprisoned for performing weddings for soldiers who were forbidden to marry and for ministering to Christians,…

Mensyukuri hidup

Image
Cuaca 2 3 menjak ni panas terik jer. Kalaulah bukan kerana komitmen dan janji dengan rakan2 dan jemputan luar...dah ku mungkiri janji2 tu. Lebih baik duduk rumah..relaks..tgk movie..tidur...dll.Pagi tadi sampai tgh hari ke rumah perlindungan bagi kaunseling kat remaja hamil yg baru melahirkan baby. Saya boleh cakap ader pun sesi perbincangan itu bukanlah kaunseling kerana ia diadakan diruang tamu dan ramai pulak tu mendengar. Itu bukanlah sesi kaunseling tpi saya melihatnya sebagai sesi berkongsi masalah dan meluahkan perasaan. Kalau betul menjalankan sesi saya akan request bilik yg kedap bunyi..very pricacy etc..tapi bukan kedap udara...nanti tukar jadi sesi kamikaze pulak.Dalam rumah itu ader seorang kakak yg lumpuh kerana strok. Umur muda lg dalam 37 tahun. Sadisnya..cikgu yg diletakkan oleh suami sendiri disitu lepas tu biarkan sajer di rumah tu dah 10 bulan. Kakak ni ada anak seorang umur 7 tahun. Alahai....berat jugak mikir masalah org ni..kenapa? Kenapa? Kenapa?Hukum karmaDari …

Cinta dan Restu...

Image
Saya bukanlah peminat tegar hiburan Malaysia, baca2 gitu jah..tapi saya sukalah jugak bertandang di website beautifulnara untuk ikut perkembangan artis terkini. Kira macam tuk release tensionlah, nak tengok kontroversi terbaru yang hangat, yang suam2 suku..sapa berkahwin, sapa shopping luar negara, sapa melancong, sapa pregnant, sapa bergaduh...namerpun artis, semua orang nak ambik tahu..
Yang trending skarang..ialah of course kisah dua sejoli yang begitu open dengan hubungan cinta mereka iaitu Shanaz dan Shilah anak ND Lala. Sungguh jarangku mengulas hal artis nie tapi bukan artis tu yang nak dihighlightkan tapi isunya yang saya kira menarik jugak..cinta dan restu!
Restu. Perlukah restu? Sudah tentu. Ini pandangan saya..generasi X. Tak taulah kot2 trend generasi sekarang melihat restu ibubapa tu tak penting. Sebab saya percaya makbulnya doa ibu bapa kepada anak-anak. So jangan main-main. Takut murka ibu bapa mendatangkan murka Allah. Kita ni bukan negara Barat, cukup sekadar korang b…

Does a spouse slow you down?

Image
Dah 2-3 hari jugak tak berblogging...busy ngan keje/workshop/meeting/supervision bla-bla-bla..Ni tahun baru cina pun busy jugak coz 12 hb terlibat dengan program bersama remaja hamil. Belum difikirkan lagi modul nak buat. Seriously need to think about this starting tomorrow or tonite. Fortunately, workshop di maktab penjara has been postponed ke 19hb. Kalulah 13hb..kelepet jugak! Aderlah hikmahnya tuh. Bolehlah bernafas sedikit...fuh!
Buku "Wanita dan PhD" - is on d way, and we progressing very well so far. I hope this book will be succeed.  I hope my stories and other writers as well could inspire other women who want to pursue their PhD. No sweat no gain. Its a difficult journey but not impossible. With support, lots of doas, and motivation, one can do it towards the end. Quite interesting..i came across one article..title "Does a spouse slow you down?" 
Retrospective study on estimated 11,000 graduates students from various marital backgrounds. Finding menyatak…

Rumah Zenia Taman Harmoni Kajang - Deposit air + elektrik

Image
Just received a letter from Joint Power Sdn Bhd. They required me to pay water and electricity deposit within 14 days from the date of the letter. Total amount need to pay is RM420.00. Okay guys, this is a good news, dah masuk air api tapi not so good news for my pocket..hehe..but..nak buat mcm ner..dah tahun 2013 ni memang sure akan menghabiskan banyak duit saya. Masuk rumah baru punyer pasal.

Sama2lah kita membayarnya..sebelum 21hb Februari 2013. Cepat kuar duit!!!

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa tahu...

Image
Amah jadi jutawan di Arab Saudi, miliki kekayaan suami Oleh Saharuddin Musthafa JAKARTA 4 Feb. - Bagaikan bermimpi, daripada seorang amah, nasib seorang wanita Indonesia yang mencari rezeki di Arab Saudi kini berubah menjadi jutawan. Semuanya berlaku selepas beliau mewarisi kekayaan sebanyak 110 juta Riyal (RM90 juta) peninggalan arwah suaminya yang sebelum itu merupakan majikannya. Tanpa mendedahkan nama wanita itu, sebuah akhbar di Arab Saudi, Almadinah melaporkan kekayaan itu diwarisi wanita Indonesia itu berdasarkan agihan mengikut hukum Syariah serta wasiat yang ditulis suaminya, Ali Ayami. Akhbar berbahasa Arab itu turut melaporkan, amah Indonesia itu sudah lama bekerja dengan majikannya itu, sebelum mereka bernikah. Laporan mengenai kekayaan yang diwarisi amah itu dimuatkan dalam akhbar Almadinah edisi 13 Disember lalu. Agensi berita Indonesia, Antara yang memetik laporan akhbar berkenaan berkata, pada mulanya wanita itu menerima 20 juta Riyal (RM16.5 juta) sebaik-baik suaminya…

Happy Day!!!

Image
Oh thank GOD!!

So many good news happened today.

1) My colleague Pn. Noremy akhirnya akan berangkat ke New Zealand untuk sambung belajar PhD. We had makan-makan this morning. Harap-harap dia akan balik 3 tahun (minimum) dengan kejayaan. Biasanya bukan 3 tahun..3 setengah or 4 tahun la. Harap2 sempatlah kami 'mengepau' dia kat saner..kot2 ader conference kat NZ boleh pergi within these 3 years. Macam2lah pesanan kepada bakal pelajar PhD ni. Antaranya kena jaga hubungan dengan Tuhan, jaga hubungan dengan keluarga, jaga hubungan dengan supervisor (PENTING NIE TAU). Maklumlah, ada yang cakap, PhD ni macam nak pergi berperang, and pasti akan diduga. Cuba tak sure cabarannyer macam ner. Insya Allah dia akan pulang dengan kejayaan. PhD bukan lagi pasal bijak pandai, tapi byk lagi perkara lain - kerja keras, disiplin, pengurusan masa, pengurusan diri/keluarga, pengurusan hubungan, tekanan, emosi tak keruan..fuh banyak tuuuh. Yang pasti sure PERMANENT HEAD DISEASE.

2) Another friend, …