Skip to main content

UKM konvokesyen 2012

Konvokesyen UKM 2012 masih berlangsung sehingga esok 23hb Oktober. Walaupun kiranya setiap tahun pergi perarakan akademik di Canselori, perasaan gembira itu tetap sama sebab tengok pelajar tamat pengajian dengan jayanya. Alhamdulillah, tahun ini sekurang2nya pada sesi yang saya hadiri, tiada anugerah khas post humous iaitu ijazah yang dikurniakan kepada pelajar yang tamat pengajian mereka tetapi meninggal dunia sebelum sempat menerima anugerah mereka pada hari konvokesyen. Sedih sebenarnya tengok, tak sanggup rasanya, tengok ibu bapa graduan ini datang ke pentas mengambil skrol bagi pihak anak yang telah tiada. Bayangkan, ibu bapa yang anak dah meninggal ni, tengok kiri kanan ibu bapa happy dengan anak2 yang sudah tamat pengajian, tapi anak mereka tak sempat nak mengecapi kegembiraan itu. lagi2 bila ibu/bapa tersebut sebak di atas pentas, addddduuuh, tang2 tu jugak meleleh sama air mata saya. Biarpun ada kata2 semangat dari canselor sendiri, takkan sama dengan anak yang telah tiada. 

Huh..berat2..berat perasaan citer pasal tu. Luckily takder tahun ini! Alhamdulillah. Syukran.

Kepada pelajar2 saya yang dah tamat pengajian itu, cabaran terbesar anda adalah menghadapi dunia sebenar di luar sana. Jika berusaha insya allah berjaya..tapi bagi yang leka, mudah saja anda terhanyut dan ketinggalan dalam banyak perkara. Saper kata hidup ini mudah?? Dah keje nanti baru tau susahnya nak carik sesuap nasik sendiri. Dulu ader PTPTN, mak bapak nak support, la nih, takkan masih nak harapkan ibu bapa lagi? Baru rasa..bernilai 5 hinggit tuh. Dulu boleh kata mak bapak kedekut taik hidung masin bila berkira pasal sikap boros anda, haaa now, you know lah langit tinggi rendah aaaaaa....dan bukan perkara luar biasa bila ramai jer yang merungut kata, baik belajar lagi, fikir hal tu ja, tak perlu risau benda lain. Haa.. tu lah, syukur selalu dan nikmati setiap apa yang ada di hadapan kita. jangan banyak komplen, adalah tu baik buruknya. 

Okay jom layan gambar saya dan rakan2 yang datang untuk perarakan akademik pada kali ini. 

Pelajar Master Psikologi Kaunseling

takder motif pun..sajer tangkap..hua2

My students jugak nih. Muka tak sabar semua ni nak ambik scroll. Ader nampak tak mulut menguap?? Sila carik. 

My happy day (dia cakap dalam hati)

Pn. Zuraini - orang penting hari tu. Tukang check jubah2 pelajar, okay ke tak. takut ader pasang terbalik

Lama tu nak duduk sini pagi sampai tengah hari

Staff akademik pusat saya/wizards akademi ahli sihir ;-) jubah ala2 harry porter jer

 
Happy betul jubah phd dah siap untuk melaram tahun ini 



Tunggu nak berarak masuk dewan

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…