Posts

Showing posts from May, 2009

Gud book 4 beginnes

Image
Got tis book at the induction workshop 4 post grad. 'phd experience what they dindnt tell u at induction'. Good to xpose new student of the emotional side of doing phd. Roller coaster xperience.

Sehari sebuah buku

Image
guys,

saya lama dah nak tulis pasal latest book yg saya beli nie tapi selalu lupa. kebetulan pagi nie, teringat so i buat terus. i tak sure samada filem nie dimainkan ke tak di Msia tapi kat sini baru ajer ditayangkan. filem the reader yg dilakonkan oleh Kate Winslet (dia menang Oscar best leading actor pompuan category utk filem nie) based on novelis Jerman Bernhard Schlink. Sy tak tengok movie itu but membeli bukunya. me and my housemate ada satu pdgn yg sama - filem yg dihasilkan based on buku selalunya tak semenarik buku itu sendiri. i tak sure pendapat yg lain. for me buku lebih in depth dlm describes watak2nya, including thinking and internal emotions yg tak mampu dizahirkan dlm filem. hmm sebab lain, barangkali imaginasi kita jauh lebih hebat dari yg digambarkan di dalam filem. ahaks!

ringkasnya, citer nie ttg percintaan 'luar biasa' seorang perempuan umur 30-an dgn seorang remaja lelaki yg baru nak akhil baligh. first few chapter i was still confused, title the reader ta…

The best french fries

Image
Just to share with u guys some tips on how to make urself french fries that taste like a McDonald french fries (great one). got this tips from MasterClass, a tv program here in AUS.

1. Potong kentang
2. rendam ke dalam air sejuk dan bubuh garam sedikit
3. didihkan
4. toskan, kemudian letakkan ke dlm tray
5. keringkan dgn memasukkannya ke dalam peti ais. sebaik2nya biarkan setengah hari
6. goreng di dalam minyak kacang pd suhu tinggi
7. goreng sehingga garing
8. taburkan garam

i think this tips is worth trying. di saat ekonomi lembap nie, blh jimat dan buat kentang goreng sendiri yg tak kurang sedapnya. i letak sini so that i tak lupa, maybe i can try this later..

gud luck

Muhasabah 7

Image
sesungguhnya manusia diciptakan dgn sifat berkeluh kesah lagi kikir. apabila ditimpa kesusahan ia berkeluh kesah. dan apabila mendapat kebaikan dia amat kikir. kecuali org2 yg mengerjakan salat dan mereka yg tetap mengerjakan salatnya dan orang2 yg dlm hartanya tersedia bahagian tertentu bagi org miskin yg meminta dan orang yg tidak mempunyai apa2 yg mau diminta dan org-org yg mempercayi hari pembalasan dan org2 yg takut terhadap azab tuhannya. dan org2 yg menjaga kemaluannya, kecuali terhadap isteri2 dan budak2 yg dimiliki maka sesungguhnya mereka dlm hal tiada tercela. barangsiapa mencari yg dibalik itu maka itulah org yg melampaui batas. dan org2 dyg memelihara amanat2 yg dipikul dan dijanjinya. dan org2 yg memelihara kesaksian dan orang2 yg memelihara salat. mereka itu kekal di syurga lagi dimuliakan. (surat al Ma'aaruj ayat 19-27; 29-35)

These what I feel today

Image
I am in a bad shape today. All idea of these data analysis make me wanted to cry. Tiba2 rasa mcm tak sure..arrghhhhhhhhh?? Am I doing the right thing??? Ohhh..argghh!!


Aiyo superman, batman, master voda, otomen, wolverine, doraemon, transformer..come help me. this is emergency!!!

I am in crisis!!

Tag kak Zana

Image
1. Copy badge "2008 Cute Blogger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda.

first of all sorry kak zana kelambatan tuk buat ur tag. anyway, inilah dia..


2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda

award nie dianugerahkah oleh kak zana. kak zana yg ku kenal di alam maya, tak pernah bertemu lagi tapi spertinya dah kenal lama. skrg nie berada di sabah mengikut suami bertugas sbg cikgu. suka baca blog dia coz her life is quite different than mine..and issue2 pun berbeza. and i rasa kak zana suka masak. (psst, letak byk2 resipi kak zana msk, blh sy ikut kat sini). mudahan2 blh jumpa bila kak zana dah pindah semula ke KL and after i dah ada di Msia (insya allah).

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya.. (anda di-tag!)

10 fakta ttg diri sendiri yer? hmmm..okay..
I. Saya lahir Ogos 13, dan berbintang Leo. ikut kalender cina, sy lahir tahun kuda. yg pasti kedua2 Leo (singa) dan kuda ini menggamba…

Pelajar Malaysia menderita?

Image
saya tertarik dgn paparan isu di the star hari nie, berkenaan pandangan bbrp universiti di UK (tempat pelajar Msia paling ramai berada utk melanjutkan pelajaran) ttg pencapaian pelajar malaysia yg luar biasa - dgn byknya A's dlm semua subjek diambil. ironiknya, jika msykt kita membanggakan pencapaian ini, mereka berpandangan sebaliknya. memetik langsung kata2 itu:

British Council education director Peter Clack said some British universities were “put off” by the number of A’s which Malaysian students boasted about.

put off disini bererti -" Cause to feel intense dislike or distaste" dgn lain perkataan - tidak suka or kurang menggemarinya.

sebaliknya, mrk lebih cenderung kepada pelajar yg all rounded - seimbang akademik dan penyertaan sosial dlm aktiviti luar (ini termasuklah sukan or persatuan, kelab, komuniti dll). saya kadang2 bimbang akan arus budaya ini yg mendominasi kebanyakan ekspektasi orang dewasa ttg anak2 di sekolah. perlu cemerlang, terbaik, pulang dgn rekod sen…

Foggy again

Image
Cantiknya..terasa sejuk n segar..

Foggy

Image
Foggy tis morning. Tanda2 awl autumn to winter season. Nice morng..cold n quite

Bus schedule

Image
Foggy tis morning. Waiting for my bus. 8 min more, quite cold. Dont know what degree. The thing is, mulut berasap...blog tis direct frm my hp. Hv a nice day!;-)

koleksi lawak 2

Image
Sengau
Seorang lelaki yang sengau naik ke sebuah bas lalu bertanya kepada pemandu bas "Vang.. vas nih fegi hamfang ke... ? " (bang, bas ni pergi ampang ke?).
Pemandu bas itu berdiam diri. Marah kerana tidak dilayan, lelaki sengau itu pun turun dari bas.
Seorang lelaki lain di belakang pemuda sengau tadi pun bertanya kepada pemandu bas itu. "kenapa awak diam tadi? kesian dia... "
Pemandu itu pun menjawab: "Masham mana haya nak hawab... . haya hun hengau hugak.. hhanti hia hata haya hehek hia hulakk!!!... ... .." (macam mana saya nak jawab.. saya pun sengau jugak.. nanti dia kata saya ejek dia pulak!!!)... "

Tok batin sombong
Seorang askar rejimen PPH berjumpa dengan Tok Batin. Mereka mula bersembang pasal makanan, dari makanan kampung sampailah ke makanan western. Tok Batin tu tak mengaku kalah, tiap-tiap makanan yang diceritakan oleh askar tu semuanya dia dah try. Mula-mula cerita pasal KFC, "Tu shaya dah terai dah, shedap... .." Lepas tu cerit…

Muhasabah 6

Image
"Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan & perubahan muka". Ada yang bertanya kepada Rasulullah; "Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?" Baginda menjawab: "Apabila telah bermaharajalela bunyian (muzik) & penyanyi wanita" - Ibnu Majahsumber: virtualfriends.net

kecil sungguh dunia nie..

Image
bbrp bulan lalu, pernah seseorg 'menjenguk' email sy dan menceritakan mslhnya. kebetulan, punca mslh ada di Melbourne. gambar turut disertakan sekali.
'nanti mesti jumpa dia, mesti terserempak dgn dia..' katanya penuh harap.
'hmm, agak susah rasanya..' skeptikal. bukan apa, memandangkan sy nie 'nenek kebayan' umah ujung tanjung and keluar dari persembunyian sekali sekala, manakah mungkin? mungkin yg amat payah. orgnya sy tak kenal.
'kalu jumpa ingatlah..apa dia pernah buat pd sy.'
'iyer' sambil gigit jari dan cuba 'ingat rekod2' yg dicatatkannya.
saya lupa sesudahnya. hinggalah semalam, bila mana menerima tetamu baru di halaman rumah, menghantar sahabat balik ke Msia. wajah itu sungguh mirip. berkereta putih dan amat peramah. kami bertukar2 maklumat ttg diri msg2, dia berminat nak tau pengajian apa, tahun berapa etc sedang di dalam fikiran sy sungguh busy mencerna apa yg pernah sy dgr sebelumnya.
'is he the one?'
teringat pula k…

Vic uni footscray campus

Image
Autumn in vic uni. Its quite cold today.

Muhasabah 5

Image
At-Takathur
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

Kamu telah dilalaikan (daripada mengerjakan amal bakti) oleh perbuatan berlumba-lumba untuk mendapat dengan sebanyak-banyaknya (harta benda, anak-pinak pangkat dan pengaruh), (1) Sehingga kamu masuk kubur. (2) Jangan sekali-kali (bersikap demikian)! Kamu akan mengetahui kelak (akibatnya yang buruk semasa hendak mati)! (3) Sekali lagi (diingatkan): Jangan sekali-kali (kamu bersikap demikian)! Kamu akan mengetahui kelak (akibatnya yang buruk pada hari kiamat)! (4) Demi sesungguhnya! Kalaulah kamu mengetahui (apa yang kamu akan hadapi) dengan pengetahuan yang yakin, (tentulah kamu akan mengerjakan perkara-perkara yang menjadi bekalan kamu untuk hari akhirat). (5) (Ingatlah) demi sesungguhnya! Kamu akan melihat Neraka yang marak menjulang. (6) Selepas itu, demi sesungguhnya! Kamu (wahai orang-orang yang derhaka) akan melihatnya dengan penglihatan yang yakin (semasa kamu dilemparkan ke dalamnya)! (7) Selain dari itu, ses…

Switzerland here i come

Image
Hari ini, seorang lagi rakan sekerja akan terbang ke Switzerland untuk PhDnya. sempat bertanya emosi dan perasaan ttg terbang jauh dan duduk kembara pertama kali dlm hidup. katanya terlalu busy utk nak merasai perasaan apa2 kerana sibuk mengemas dan mengangkut barang2 di pejabat. cuma yg pasti katanya - really stress right now.

i ckp, its only a beginning..stress tu hanya benar2 hilang bila u dah habis PhD nanti. 'really??' katanya dgn nada risau. oh ya. ayat yg sama pernah diungkap my exhousemate yg ketika itu berada di tahun pertama PhDnya di Adelaide. masa tu sy blum pergi lagi, baru dlm proses melengkapkan segala requirements and proses dan pergi. katanya, nak prepare pergi itu saja dah cukup stress, percayalah, itu semua permulaan saja. itu baru permulaan..terasa kebenarannya.

bukan menakutkan. PhD nie bukanlah seteruk dibayangkan oleh saya. takut ada yg 'trauma' oleh cerita2 sy di dalam blog ni. tapi yg pasti, perjalanannya tak mudah spt kita ambik degree, master e…

funny cartoons

Image
just sharing with you guys some funny cartoons..

pasal tido lagi

Image
terima kasih kak zana and alice pasal komen ttg tido tu. buat sy terfikir bbrp perkara. family upbringing jugak mungkin mempengaruhi. coz kak zana kata family husband dia pun jenis tido awal. teringat dulu ms kecik2 mmg kat umah tido awal. hmm, mungkin tu pengaruhi jugak coz badan terbiasa.

and alice..ahaahahaha.. u bukan org pertama komplen buang air liur ckp ngan i malam2. ramai dah kena. excited jer ajak i berborak, tau2 i senyap sampai ke sudah zzzzzzzzzzzzzzzz..

sbb tu bila sy jadi burung hantu (yg berlaku secara berkala) sy jadi risau sbb badan tak biasa and sy rasa sy ketinggalan coz bangun lewat org lain dah start keje. psikologi je tuu kot.

Jam masa depan

Image
tak semua org mudah bangun dari tidur. ada yg kena siram dgn air dulu. buatlah apa saja dia tetap 'derk' sajer. ini blh juga berlaku pd kita yg mudah bangun tido tapi kepenatan. itulah time bila bunyi jam, sms, call in tak bersambut sbb tgh sedap tido kata org2 tua. jam hijau nie blh dihadiahkan pd teman2 yg termasuk kategori 'liat' nak bangun. ia dinamakan sbg anemone clock. apa bestnya jam nie? jam konvensional, bila kita set time dia bunyi, kita push button berhenti kan? tapi kdg2 cara tu tak jalan. kita tak sedar bila ms kita push the button, tau2 dah terlewat bangun. jam nie speciallnya, blh guling2 berjalan2 bila dia berbunyi. dia akan gi satu spot susah kita nak carik dan bingit bunyinya. dah pasti tido kita tak sedap. kena jgk bangun carik mana jam nie pergi. tapi, ia tak terhenti setakat tu. sbb badan bonjol2 mcm kulit durian, button nya kita tak tau mana satu. blh bertukar2. so kena tekan satu2 utk silentnya bunyinya. ohhh..by the time u siap 'kerjakan…

Mengapa saya suka bangun awal-awal pagi

Image
Kalau ada yg bertanya, dlm sehari 24 jam yg ada ini, waktu manakah yg paling disukai. sy akan kata awal pagi. sy suka bangun awal2 pagi. sini sy senaraikan bbrp sebab kenapa sy suka bangun pagi2.

1. sy rasa alam berada pd tahap maksimum kecantikannnya pada awal2 pagi. time nie bila segalanya msh senyap sunyi, sy punya lebih masa utk memerhati, indahnya alam ini. dgr burung keluar dari sarang, tgk embun, matahari naik..suasana hening..tenang, cantik dan aman terasa.
2. sbb pagi buat sy rasa tenang dan aman
3. ini menandakan hari baru bermula. sy nak jadi antara yg awal utk menyertainya.
4. selepas istirehat panjang dari tidur, fikiran lebih fresh dan focus. time nie senang nak menelaah dan membuat keje2 yg melibatkan kita utk berfikir or menganalisis.
5. kerana sy rasa org baru nak pergi keje/kampus, sy dah siap satu keje..bestnya..hahaha
6. waktu terasa lebih panjang

walaupun begitu, ada tapinya:

sy jadi org paling awal msk tido. sbb jam 8-9 dah ada tanda2 system nak shut down automatically

n…

"Drugless trip"

Image
Sungguh buat PhD nie pengalaman yg 'agak mengerikan'. The emotional side of it yg boleh buat rasa stress. setiap fasa, dari start nak defence proposal, data collection, data analysis, writing, conclusion semuanya ada cabaran msg2. rasa mcm lari marathon 3 thn, lepas satu palang, ada lagi palang2 yg menanti, makin tinggi pulak tu. aduh, kasut dah haus, tapaknya, badan letih, kepala pening, pusing2.

skrg nie duk pusing2 kat data analysis. kadang2 rasa mcm, 'betul ke aku buat nie?' 'mcm salah jer'. mana open coding? mana axial codingnya? terlalu byk teori bermain2 dlm kepala dan tak tau nak relate mana satu. mana core phenomenon? mcm ner nak relate? tak nampak..serius!

nasib baik terjumpa satu kata azimat sewaktu membaca satu artikel berkenaan cabaran novice researchers mcm sy nie bila involved dgn grounded theory for the first time:

" during that process the reseacher concretely discussess with her data but on the other hand, the process is very abstract and ta…

Keseorangan

Image
Kadang2 ada seronoknya berjalan seorangan. Byk benda boleh diperhatikan, yg sukar dilakukan bila kita berteman. Pandangan jadi lebih tajam, fikiran lebih terarah pd persekitaran, jadi lebih peka pd perkara lain selain dari - topik perbualan. Malam ini bintang bersinar cemerlang, bulan pun gemerlap di balik kesejukan malam. kdg2 aku terlupa indahnya alam ini..lingkaran keperluan hidup ini kdg2 menyekat diri dari memandang semua ini. sesekali keluar berseorangan ada seronoknya.

keseorangan itu kadang2 kedamaian dan ketenangan...

Siput oh siput

Image
Smlm selepas berdiskusi di rumah, kami berbincang ttg progress masing2. Kami berempat kesemuanya. Berlainan bidang tapi menempuh perjalanan PhD yg sama. Semua berada pd tahap stage yg sama kerana dtg pada waktu yg hampir sama dulu (2007). msg2 mengeluh, terasa lambatnya progres. walaupun kerja bagai nak rak, tapi rasa slow jer. kak zami kata 'i rasa semua mcm tu skrg, siapa yg progress dia on track?' diawal perjalanan mmg nampaknya okay tapi ada byk isu kena tackle bila dah start data collection. ada yg struggle dgn bahan eksperimennya, struggle dgn kareneh birokrasi organisasi luar tmpt nak collect data, komitmen2 hidup yg lain dll. aih...terasa diriku spt siput skrg nie..mslh mungkin berbeza tapi kesannya sama - blh melambatkan progress. ye, kami sekumpulan pelajar yg merasakan diri spt siput yg begitu perlahan perjalanannya..

ada yg keje cepat, tapi last minute..bakteria dia 'demam' pulak..jadi kena bagi sihat dulu baru blh dikerjakan semula.

mcm2..

Muhasabah 4

Image
Dan kalaulah Allah mengirakan kesalahan manusia serta terus menyeksa mereka disebabkan amal-amal jahat yang mereka telah kerjakan, tentulah Dia tidak membiarkan tinggal di muka bumi sesuatu makhluk yang bergerak; akan tetapi (Dia tidak bertindak dengan serta-merta, bahkan) Dia memberi tempoh kepada mereka hingga ke suatu masa yang tertentu; kemudian apabila sampai tempoh mereka (maka Allah akan membalas masing-masing dengan adilnya), kerana sesungguhnya Allah sentiasa Melihat keadaan hamba-hambaNya. (45) Al-Fathir ayat 45