Posts

Showing posts from July, 2016

Kekal Positif Dalam Dunia Yang Serba Negatif

Image
Jadi manusia zaman sekarang sangat mencabar, betul tak?? Apabila dunia manusia semakin rumit, cabaran pun pelbagai dan tambah-tambah lagi zaman dunia akhir zaman seperti sekarang, ada banyak reasons untuk rasa kecewa dari rasa bahagia. Sebab tu ramai masyarakat dunia sekarang sakit jiwa. Jadi, manusia zaman sekarang kena lebih kuat mental dan psikologi dalam mendepani pelbagai kemungkinan tidak terjangka. Dari sekecil-kecil perkara sehingga sebesar-besar masalah dunia. 
Satu perkara yang powerful yang patut kita sedar dan syukuri ialah - minda kita atau dengan bahasa mudahnya otak yang Allah kurniakan pada kita. Otak ini, yang banyak mempengaruhi perspektif, emosi dan tingkah laku kita secara langsung dan tidak langsung. Minda berkuasa melihat kebaikan sebalik keburukan, melihat hikmah dari ujian dan musibah dan sebagainya. Minda ini berkuasa memilih untuk kita melihat sisi positif atau negatif hidup kita. 
Tak semua orang menggunakan mindanya secara optimum. Sebab, saya rasa kebanya…

Kita ujian atau rahmat??

Image
Bila tengok perbincangan di forum-forum di media massa tentang rumahtangga, ngeri rasanya. Begitu banyak isu, masalah, konflik yang membawa kepada ketidakbahagiaan, derita, air mata, dan berkesudahan dengan penceraian. Memetik satu buku motivasi yang saya baca baru-baru ini, bahawa, sekalipun kita merasa hidup kita ini trajis, ia adalah satu lumrah. Lumrah seorang manusia, yang bertaraf hamba hidup di dunia ini. Yang mana penciptaNya memang berhak mengujinya, bagi memilih siapakah yang bersabar dan beriman dengan ujian, atau sebaliknya, gagal, mempersoal takdir dan akhirnya dalam kekesalan berpanjangan. Dan masalah yang kita dengar, itu bukanlah sesuatu yang luar biasa, sebaliknya ia berkitar pada perkara yang sama. Yang orang lain pernah alami, sekarang ini kita merasa!!
Tidak sedikit masalah yang diutarakan. Normal dan tipikalnya, wanita yang lebih ramai suka berkongsi masalah di media sosial. Mungkin fitrah wanita, suka meluahkan, fitrah lelaki, mulutnya dihati. Kalau saya nak sen…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Image
Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…