Posts

Showing posts from January, 2014

"Don't judge a book by its cover"

Image
Salam Maulidur Rasul dan Selamat Bercuti..
Hari ni tidak ke mana-mana. Duk menghadap meja yang sangatlah messy dengan pelbagai dokumen, fail, and skrip students. Dari pagi marking paper students, until now, waaaaaah! Memanglah ader behenti, makan solat, main game kejap ;-) tapi practically duk tegak kat meja ni dah berapa jam dah ni. Visi adalah untuk menghabiskan marking HARI INI jugak!! Cayok!!
Idea thread ini datang daripada skrip assignments students yang saya baca. Semester ini saya ada buat beberapa individual tasks yang bersifat reflleksi diri, yelah nama pun SUBJEK PSIKOTERAPI, so kenalah ada unsur2 praktis diri baru faham apa saya ajarkan. Salah satunya adalah diaorang kena pilih satu gambar yang very meaningful pada diaorang, yang somehow, ader sentimental values, yang ada simbolik, yang boleh reflects how the students see themselves@their life. Wah, so leka lah jugak saya membacanya, ada yang biasa2, ada yang luar biasa. Satu perkara yang saya puji ialah ketulusan mereka m…

Defects check rumah baru

Image
Musim mengambil kunci rumah baru telah tiba. Saya ingin melanjutkan nota-nota 'kuliah' sebagai panduan untuk kita menulis borang defects yang bakal kita serahkan kepada pemaju. Sebelum ini ada entri berkaitan sy copy paste di sini, tapi kali ini mungkin ada extra info sbg panduan. Saya sendiri belum sepenuhnya melakukan inspection yang details atas semua perkara, so sudah pasti sy kena lebih tajam memerhati utk kali yang seterusnya. Info ini diperolehi dari laman blog lain. Rujuk sini
Pointnyer kat sini ialah >> JANGAN menonong berlenggang kangkong, sila bawak 'alat2 yang sesuai' untuk tujuan nak check defects itu. 
masking tapemarker penkertas A4 Moh kita memeningkan kepala developer dengan pelbagai 'defects' yang kita boleh jumpa :-)

Panduan Masuk Rumah Baru

Image
Tak lama lagi giliran saya pulak nak ambik kunci rumah. Mula-mula ingat pergi seorang sebab yang menemani busy tapi adjust2 last minit dapat. Pergi tengok rumah baru ini tak boleh main tengok saja. Lagi2 orang macam saya yang bab2 details ni memang hampeh sikit, main ala kadar ajer. Orang kata ye saya pun ye jugaklah. Sure kena bawak yang memang personalitinya dikenalpasti sebagai seorang yang details dan kuman pun boleh nampak tanpa bantuan mikroskop [ini jangan percaya]. 
Mungkin bawak sorang sajer atau bawak rombongan mak cik kiah, ramai jer calon2 layak dan terkenal dengan mata ala2 laser sungguh tajam dalam pemerhatian dan mulut pun boleh tahan laser zassss. Hmm boleh dipertimbangkan. Pengsan nanti Pakcik Rahim dengan mulut semua bercakap and mengomel. 
Saya pun tak tahu apa nak expect bila check umah ni, tanyalah pakcik gooogle, jumpalah beberapa tips, sumbernya saya petik dari blog lain. Ini beberapa tips yg saya kira penting jugak untuk kita ambik perhatian. Kalau ada tips la…

Selamat Datang 2014

Image
1.1.2014
Perginya 2013 yang tidak mungkin kembali.. Datangnya 2014 penuh dengan kemungkinan menanti..
2013 telah jadi SEMALAM, 2014 menjelma KINI
Menganjak lagi usia, bertambah siri-sirinya, menunjukkan bahawa semakin bernilainya setiap detik hidup ini untuk dihabiskan dengan sesuatu yang baik, bermanfaat dunia akhirat. Semalam, disebalik pelbagai sambutan dan penganjuran tahun baru 2014, dan tidak ketinggalan cubaan demonstrasi di KL, saya tenang2 saja di rumah. Detik 12 malam kedengaran bunyi fireworks sayup2 kejauhan, menandakan berlakunya peralihan tahun 2013>2014. 
Tahun 2013 saya boleh simpulkan sebagai tahun MERANCANG, tidak banyak yang dituai lagi. Banyak usaha dibuat untuk merealisasikan misi saya. Insya Allah mudah2an dengan izin Allah saya dapat menuai hasil usaha saya tahun ini. Penghujung 2013 saya yang ditandai dengan kesedihan kematian teman serumah tersayang saya - LILY. I move on. Tapi setiap kali cakap pasal my buddy ni, mudah saya menitiskan airmata. I still mis…