Skip to main content

tamak haloba...

Hot..panas..panas!

Tagline ini bukan teaser utk gambar atau video melampau..ish..x mau lah mencemarkan kesucian n kemurnian blog ini. Just nk berkongsi ttg isu hangat sehari dua nih...sykt pelaburan emas yg diserbu BNM.

Ramai pelabur yg marah giler2 dgn BNM kerana tindakan tersebut. Kalu u all tgk fb bnm..kenyang depa kena kutuk berkoyan2 kalu tidak bertan2.

Pada saya mudah jer. Melaburlah ikut peraturan yg betul. Fahami strategi pemasaran mrk utk kenalpasti skim yg diguna pakai. Jgn tgk emas berketul2 tu jeh..modus operandi tu yg menentukan anda ni join benda betul ke x btul. Byk jer skim ponzi skrg ni yg guna produk tuk kaburkan or kelirukan modus operandi sbnr mrk.

Kdg2 amazing bila memerhati manusia ni. Bila letak emas depan mata dh x fikir lain2 dah. Setuju terus. Manusia ni mudah diumpan dgn nafsunyer.

Tapi ader gak yg tau risiko tpi join jgk sbb pulangan yg tinggi. Ini sy bc sdr dlm forum. Org spt ini tau permainan skim spt ini dan x menunggu lama utk keluar. Kira dh dpt pulangan n untung tu dia x tunggu lama...cabutlah!

Yg kesiannyer yg dh melabur byk n siap buat pinjaman peribadi beratusan ribu ringgit? Patutlah histeria makcik pakcik nih. Ader yg benar2 melabur n takde kefahaman jelas ttg pelaburan tsbut. Nilah golongan pling malang sekali...

Tgk jgk video di u tube pasal diaorg tuntut bnm bukak blik operasi kompeni n duit diaorg. Siap ckp "ini duit rakyat! Duit rakyat" ehem2..pembetulan..itu duit kamu..to b exact..not mine. Plik kdg2 perkara mcm ni pun cuba dipolitikkan.

Rasanyer dh lama bnm bg warning kompeni ni x diiktiraf n blacklist. Bos dier masih ader kes d mahkamah krn hal yg sama. Tpi itu kompeni lain..la ni bukak lain plak. Bila kna serbu marahkan org. Dh ckp siang2. Itu slh org lagi ker?  itu salah sendiri...samada x mau ambik kisah atau ketamakan yang haloba..u know the risk n u still do it..dont blame others.

I hope they come to their sense..this is nothing more mcm ponzi skim jgk. Link di bwh ini menarik. Ader byk point yg informatif sy kira ttg masalah pelaburan kompeni ini yg ramai x mau studi or ambik peduli.

Teringat plak katun yg selalu kuar tv mcm kecik2 dulu. Katun kera yg haloba..ingat tak? Alah..dialog x makan 4 hari tuh...haaa..ingatpun :-)

Byk2 buah yg ader..cili jgk nk dimknnyrr walaupun dh diberitahu cili itu x blh dimakan. Tpi kera tak peduli. Sambil melompat dier berkata.

"aku x peduli..! Aku x peduli! Aku nak juga" n u all semua tau kesudahannyer.

Itulah akibat perbuatan yg mengikut nafsu...

Happy weekend!

GENNEVA MALAYSIA, some facts..

Published with Blogger-droid v2.0.8

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…