Skip to main content

Lebih dari sekadar kulit

Menonton berita di TV berkenaan seorang perempuan 'bakat terpendam' yg meng-awww-kan hadirin hadirat dan Simon Paul yg terkenal dengan 'mulut tak berinsuran' nyer tu. Sbb tak tunjuk detail, cariklah dkt You Tube. 'Susan Boyle' - Britain's got talent show program. Tak sampai seminggu di U tube, dah ada 27 viewers!

What so special about her anyway? Single lady at 47 year-old, comes from rural areas unemployed lagi. Very modest. When she climb up the stage and told audience that she wanted to be professional singer, semua buat muka 'iyerrrrr kerr', siap ada menjuihkan mulut. So skeptical. but she apparently created history on that day. habis jer nyanyi, audien bagi standing ovation lagi. sekejap jer, tersebar berita ttg keistimewaan suara tanpa rupernya tu. Simon Paul tu pun - tak tau nak kata aper, simply superb.

Dulu, pemenang 2007 - Paul Potts pun mcm tu jugak. Hanyalah penjual handphone. Self-esteem rendah, tak confident org akan hargai bakatnyer. Nah skrg, berpeluang membuat persembahan di hadapan Queen of England dan popular merata dunia. Dia jugak termasuk kategori yg biasa2. melihat dari luaran - dia pendek katanya - takder nilai komersil.

Moral of the story here - keistimewaan seseorang lebih dari sekadar kulitnya. org yg tidak menyedari akan hal ni akan menilai scr luaran semata2. tapi yg sedar akan 'kecantikan dalaman' itupun penting, akan mengambil lebih masa utk menilai seseorang sblm buat kesimpulan. dunia komersil terlalu mengagungkan kecantikan dimata hingga kebanyakan kita pun terikut2 sekali.

diri kita dan orang lain - lebih dari sekadar kulit.

Comments

shi dh tgk gak vid tu..mmg GAKUM..haha..ni level lbih tggi dari KAGUM.. ;)
biase le..mnsia slalu menilai dari luaran..so, kite kena buktikn le yg kite bleh..spya org xpndg rndh kt kite.. :)
Cengkih78 said…
hi shi, betul tu. mmg kagum kan.

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…