Posted on Tuesday, April 21, 2009

Lebih dari sekadar kulit

Menonton berita di TV berkenaan seorang perempuan 'bakat terpendam' yg meng-awww-kan hadirin hadirat dan Simon Paul yg terkenal dengan 'mulut tak berinsuran' nyer tu. Sbb tak tunjuk detail, cariklah dkt You Tube. 'Susan Boyle' - Britain's got talent show program. Tak sampai seminggu di U tube, dah ada 27 viewers!

What so special about her anyway? Single lady at 47 year-old, comes from rural areas unemployed lagi. Very modest. When she climb up the stage and told audience that she wanted to be professional singer, semua buat muka 'iyerrrrr kerr', siap ada menjuihkan mulut. So skeptical. but she apparently created history on that day. habis jer nyanyi, audien bagi standing ovation lagi. sekejap jer, tersebar berita ttg keistimewaan suara tanpa rupernya tu. Simon Paul tu pun - tak tau nak kata aper, simply superb.

Dulu, pemenang 2007 - Paul Potts pun mcm tu jugak. Hanyalah penjual handphone. Self-esteem rendah, tak confident org akan hargai bakatnyer. Nah skrg, berpeluang membuat persembahan di hadapan Queen of England dan popular merata dunia. Dia jugak termasuk kategori yg biasa2. melihat dari luaran - dia pendek katanya - takder nilai komersil.

Moral of the story here - keistimewaan seseorang lebih dari sekadar kulitnya. org yg tidak menyedari akan hal ni akan menilai scr luaran semata2. tapi yg sedar akan 'kecantikan dalaman' itupun penting, akan mengambil lebih masa utk menilai seseorang sblm buat kesimpulan. dunia komersil terlalu mengagungkan kecantikan dimata hingga kebanyakan kita pun terikut2 sekali.

diri kita dan orang lain - lebih dari sekadar kulit.

Read More

2 Responses to Lebih dari sekadar kulit

  1. ♥ shiMawar ♥
    April 22, 2009 at 5:18 PM
    shi dh tgk gak vid tu..mmg GAKUM..haha..ni level lbih tggi dari KAGUM.. ;)
    biase le..mnsia slalu menilai dari luaran..so, kite kena buktikn le yg kite bleh..spya org xpndg rndh kt kite.. :)
  2. Cengkih78
    April 22, 2009 at 6:47 PM
    hi shi, betul tu. mmg kagum kan.