Posts

Showing posts from 2010

Happy New Year 2011!!!!

Image
Happy New Year 2011 everyone!!!! Semoga tahun 2011 menjanjikan kemakmuran dan lebih kestabilan untuk Malaysia Lebih keamanan dan kesejahteraan untuk rakyat Malaysia dan Lebih banyak kejayaan dan pencapaian dan keberkatan dalam kehidupan untuk diri sendiri, keluarga, dan sahabat handai.  I have no particular plan for today celebration. I rather spend my time at home and watching all good movies and live show on tv than to venture out at night just to see all the happening things tonite. 
Semoga 2011 membawa tuah kepada semua.

Chasing dreams

Image
When you wake up In the morning you have two simple choices.. Go back to sleep and dream, or wake up and chase those dreams..

salam maal hijrah

Image
SALAM MAAL HIJRAH KEPADA SEMUA MUSLIMIN MUSLIMAT  DI MANA SAJA BERADA 
note: doakan yg baik-baik untuk diri, keluarga, masyarakat, negara dan seluruh umat Islam amnya. Selamat bercuti.

what i learn today..

Image
gambar tiada kaitan dgn topik; sajer2 suka
1. kejayaan takder titik noktah. hari nie anda berjaya mencapai target, tapi anda perlu mencipta kejayaan yg baru pula. berpuas hati pd satu2 pencapaian boleh menyebabkan penyakit kemalasan kerana 'kehabisan objektif hidup'. kita akan cenderung selesa dan tak mahu bergerak.

2. takder kejayaan tanpa penat lelah. orang yg percaya dia boleh berjaya dgn memikirkannya semata2 tetapi tidak mahu mengusahakannya tidak akan kemana2. setiap pencapaian orang yg berjaya ada dibelakangnya pengorbanan yg orang tak nampak (masa, tenaga, kesenangan dll). pelajar yang mahu skor SPM dan pekerja yg mahu gaji lebih tinggi, takkan kemana2 jika mrk tidak berusaha utk mendapatkannyer. begitu juga dengan perompak atau pencuri yg mencuri barang orang lain, adalah orang yang mahu senang dgn kesenangan tetapi malas mengusahakannya. 

3. kejayaan perlu kesabaran. orang yg bersabar dgn kesusahan dan kepayahan tetapi meneruskannya juga lebih mudah berjaya berbandi…

how about weekend?

Image
weekend weekend weekend...
selalunya bila tiba jumaat petang, mesti happy sebab esoknya weekend..byklah aktiviti sosial yg kita suka boleh dilaksana - shopping, eating, cooking, cleaning house, laundry, more sleeeeeep, wayang time etc etc etc. 
ingat bila dah habis study, bolehlah lepak2 king tak ingat pasal lain2 hal (thesis particularly). urh rupernye blum lagi. corrections harus disudahkan, nampaknya bila dah start keje, cabaran nak siapkan thesis semakin sukar, even utk buat corrections! so take this advice, balik tanpa sudahkan phd is very challenging indeed. 
so my weekend tak indah pun.. no  nice weekend. coz kena jugak dtg ofis, sbb only on weekend jer boleh buat keje sendiri tanpa gangguan tugas2 kecik melecehkan tapi still ambik masa kita. esok nampak gaya kena gak gi ke ofis. so my weekend for the time being not so different mcm jadi student dulu..selagi tak siapkan corrections...
nak tune kan balik kepala mmg struggle..

syurga dunia genetik

Image
suka betul tgk national geographic special ptg nie pasal pencari benih purba. dikala manusia tlh membina pelbagai kejuteraan genetik hijau dan menghasilkan pelbagai tanaman baru dgn pelbagai karakter hasil modifakasi gen, timbul persoalan ms tgk dokumentari tu..buat aper nak carik benih purba bila yg baru dan lebih bagus dah ader?? dlm dokumentari nie, sekumpulan penyelidik tu ker Turjikistan utk mencarik bijih benih kacang kuda liar.
rupernyer, saintis nie percaya biji benih purba yg tak diubah genetiknya tlh terbukti lasak dan bertahan lama sejak berkurun lamanya. boleh hidup dlm keadaan tanah yg gersang, kurang air dan kurang subur. walaupun tumbuhan genetik baru lebih sedap, hasil lebih banyak tapi msh ada kelemahan katanya spt tak bertahan lama dgn perubahan iklim yg mendadak spt pemanasan global skrg nie. tumbuh2an tu tak cukup masa utk berevolusi. tambahan pula, menjelang 2050 dikatakan bilangan manusia di bumi ini akan menjadi terlalu padat dan keperluan makanan akan menjadi s…

Derhaka anak kerana harta

Image
sepatutnya anak-anak berebut2 menjaga ibubapa, tapi skarang, sebaliknya berlaku, bukan berebut2 menjaga ibubapa tapi berebut2 harta pusaka ibubapa. selalu kita menyaksikan cerita spt ini di kaca tv, tapi ruper2nya apa yang kita anggap 'lakonan semata-mata' itu rupernya kenyataan pahit yg byk berlaku dlm msykt sekarang. 
bila ibubapa dah tua atau pun mati, keluar segala belang si anak ibaratnyer harimau yg menyembunyikan kuku. ibubapa berharta dilihat sebagai aset atau batu loncatan utk mendapatkan harta yg dikehendaki. sanggup mengasari dan mengecilkan hati ibubapa semata2 kerana nakkan harta. alahai sedihnyer...
benarlah, harta itu boleh menjadi fitnah dunia. pepatah ader membayangkan bebanan menjaga harta ini:
'harta dan kekayaan' perlu dijaga tuannya. TAPI ilmu itu insya allah akan menjaga pemiliknya. 
malah, kalu tak silap, Islam sendiri ader menyebut, harta dunia antara perkara yg akan membebankan manusia di akhirat kelak sebab akan dihitung setiap yg dibelanjakan itu…

kematian misteri..

Image
Pagi tadi, awal2 pagi time masuk ofis benda pertama sy buat ialah bukan log in ofis tapi tgk baby2 ikan dlm akuarium comel kat atas meja ofis. aduh! daripada 5 ekor tinggal 2 ekor. sungguh ajaib! sbbnyer takder bangkai atau bukti2 forensik yg boleh dijadikan clue bagi mengenalpasti punca kehilangan anak2 ikan ku itu. yg tinggal ader 2 ekor jer yg tentu kalu diinterview mesti mengatakan mrk bersyukur terselamat dari kejadian misteri itu yg masih blum diketahui tuannyer (aku ler tuh).

bangkai pun takder camner? adakah dimakan oleh cicak2 yg kelaparan di hujung minggu? atau ader 'makhluk' yg memakan ikan2 tu seperti mana kisah badang yg selalu hasil tangkapannyer di makan oleh hantu kerek tuh? harus diletak cctv supaya misterii ini terungkai. cuma harapan tadkerlah 'makhluk' kelaparan takder keje makan anak2 ikan itu yg mengikut kata kwan2, besar lagi  taik gigi..ceh! penghinaan itu. nanti besar lah tu weiiiii...

nanti tak pasal2 kena offer makan muntah..makan pizza takpe…

cuti semester pun bermula..

Image
cuti semester dah start. tapi yg pasti pensyarah tgh busy marking paper students and meeting results students. INGAT! bukan senang nak melulus or menggagalkan seseorang pelajar. pensyarah kena sama2 berbincang, tgk kalu plajar tu merosot kenapa, adakah kat particular kelas tu jer ker yg mcm tu or scr konsisten dlm semua paper pensyarah lain tak konsisten? sedaya upaya tak nak menggagalkan pelajar, tapi mmg ader kes di mana 'TAK DPT DEN NAK NOLONGNYER". 
ada kerisauan di kalangan pensyarah ttg trend segelintir pelajar yg tak serius dlm pengajian. saper2 yg pernah duk kat IPT pasti tau biasanya 100% markah diperolehi dari pelbagai aspek, ader tugasan, tutorial, mini research and final exam. ader ke patut, pensyarah yg terkejar2 ngan student pasai aper tak hantar2 lagi assignment sedangkan pensyarah kena key in markah, kena bwk masuk meeting tapi dok terbengkalai dok seorang pelajar yg buat perangai mcm tu?? nie kompon tak nak tolong diri sendiri. mana lagi nak carik pensyarah do…

Wanita dan 'anak ikan' - saya pun ader (pengakuan berani mati)

Image
sekarang nie dah macam trend pulak dlm masyarakat kita dimana wanita-wanita 30-an ke atas untuk memiliki 'anak-anak ikan' atau couple/bela lelaki2 yang jauh lebih muda daripada mereka. ntah kenaper agaknya sukarlah utk difahami kerana sy mmg tak berminat lelaki lebih muda dari perempuan dlm mencari pasangan. tapi kalu dah terjodoh tu saper2 yg dapat lelaki lebih muda itu rezeki dan qada dan qadar tuhan. ader ler tu hikmahnyer.  yg menjadi masalah ialah kalu 'anak-anak ikan' nie sekadar utk berlibur. wanita yg berkerjaya dan berduit menabur kewangan dan kemewahan bagi mendapatkan perhatian mereka dan anak-anak ikan nie pulak sebagai balasan mendapat kemewahan material dari kasih sayang dan perhatian yg dicurahkan ke atas wanita-wanita ini. agaknyer sbb lelaki2 matured kat luar sana lebih berminat kat wanita2 yg muda jadi wanita2 matured nie ambik lelaki yg muda2 pulak dah. 
muda dan matured takper. yg tak larat nak tahan biler perangai sebijik macam membela bayi 10 bulan…

corrections corrections!

Image
Aiya..dah seminggu dpt results PhD..tapi nak tgk corrections yg diberi oleh examiners tu sungguh ler malasnyer. ntahler..setiap kali nak bukak balik tesis, rasa mcm 'beratnyer!' and mula2 kata pagi nie, bila dah pagi kata okay takper ader benda nak buat, tgh hari karang, dah tengah hari instead of tgk corrections, boleh pergi surf aper2 ntah kat tenet..pastu dozz off...pastu..kater petang karang..pastu dah petang..benda lain plak nak buat...

pendek citer - aper2 jerlah yg boleh dibuat SELAIN tgk balik tesis..boleh???

sedangkan corrections tu boleh dibuat dlm jangka masa yg pendek kalu spend masa tul2 and fokus. aper punyer penyakit ler hinggap kat kepala dan hati nieh.


jangan lah malas..pi lah tengok tesis tu dan buat..boleh lah konvo bulan 5 thn depan...tolon-tolon!


aku yang malas nak tgk balik tesis...




Survived PhD

Image
Emotional encounters of the PhD kindby Professor Tricia Vilkinas
We have all seen the T-shirts – “I survived my PhD”. Research into the perceptions and motivations of PhD students has found that completing a PhD thesis is something they describe almost as much an emotional journey as an intellectual one.
It starts with their reasons for choosing to do a research degree. Often the dominant motivation is personal with secondary drivers being the need to learn, for their career or wanting to do research.
Certain qualities are needed to do a research degree and the main ones are emotional in nature – perseverance, courage, resilience and passion. Naturally it is vital to have strong research skills but often it is the passion that drives the PhD candidate.
Students’ satisfaction with their research journey and the likelihood of successful completion is linked to the quality of supervision they receive. Research shows and it is not s…

Alhamdulillah

Image
salam semua,

agak lama tak memblogkan diri. bukan sombong mahupun lupa blog tapi kesibukan tugas yg harus diutamakan tidak menjadikan sy punya byk masa utk memblog seperti zmn cuti panjang dulu. memang menghadap komputer itu sentiasa ada, tapi padahal tanggungjawab tugas yg perlukan kesegeraan tidak memungkinkan sy utk menjenguk dan berkata2 diblog ini.

terima kasih krn masih sudi menjenguk ke sini..

ALHAMDULILLAH sy telahpun mendapat results dari kesemua examiners yg memeriksa thesis PhD sy dan alhamdulillah sy lulus dgn minor corrections. sukar utk digambarkan perasaan ini kerana sy sendiri tidak yakin dan tidak tahu aper keputusan yg sy akan perolehi sebelum ini. kita kadang2 boleh meneka dgn firasat rasanyer mcm ner keputusan tapi sy tak punya perasaan itu dulu..itu yg membimbangkan sy. tapi ternyata Allah itu maha pemurah dan sy lulus. terbayar penat lelah dan hidup pertapaan itu terasa berbaloi dgn keputusan yg sy dpt ini.

PhD memang sukar perjalanannya. tapi keputusan ini tak …

Kesunyian dalam kesibukan...

Image
Agak lama jugak sy menyepikan diri. Kalu dulu rajin jugakler nak memblogkan diri. Tapi semenjak dua menjak bekerja ini, rasa round the clock sentiasa penuh aktiviti dan plan. Byk betul benda nak study balik, 3 1/2 thn tinggalkan kerja, mcm2 perubahan dah berlaku: sistem baru, polisi baru, peraturan baru dan bermacam2 yg baru lagi. Pening jugak sbg seorang junior dan yg baru nak familiar ngan sistem dan tuntutan2 baru nie semua. 
Yang pasti, tekanan sebagai seorang pensyarah semakin bertambah. Hari2 mendengar perkara yg sama "research, publications, seminar, conferences" sedang masa yg sama perlu jugak menyudahkan tanggungjawab mengajar dan sebagainya. Tidaklah pulak nak mengeluh, tapi sy kira, perubahan trend pendidikan IPT semasa nak tak nak menuntut kerja lebih ke atas pensyarah termasuk sy nieh. 
Bak kata pepatah, kalu takut dilambung ombak, jgn berumah ditepi pantai... sy kira, setiap bebanan baru ini perlu dilihat sebagai cabaran untuk pensyarah di semua IPT. hendak lari k…

Hari tanpa beg plastik

Image
For those who went for shopping yesterday must realise that yesterday, almost all big market (i dont know about the small one) wont give you plastic bags whenever you purchase something from their shop. Fortunately, i always bring my shopping bag - recycle bag that i brought from melbourne. well supply huh? I had an opportunity to talk to one of cashiers on duty that day about public respond on such thing.
quite surprised...
she said..'ala kak, penat hari nie nak explained ngan customer pasal no plastic bag today. penat ckp, penat kena marah. customer tak suka.'
and i have this big question in my mind, like..
WHAT THE???
come on Malaysian people. kita ckp pasal greener environment..talking and talking not enough you know. be part of it. not just talking about what the government should do, that people should do..but ask yourself, whats your contribution for Malaysia environments....baru sehari tanpa bag plastik sudah mau marah kah? aiya..what an attitude...
i believed that all of u…

Sakit dan kematian

salam,
nampaknyer rayer tahun nie berlalu dgn agak tidak best - kalu boleh dikatakan begitu. bestnyer satu jer, sbb dah balik malaysia, beraya di malaysia setelah 3 thn tak balik beraya. yg tak bestnyer byk - ada byk kematian dan sakit teruk. ipar duai, anak saudara, kenalan rapat dll ramai yg sakit - ader yg serius tenat berpanjangan, ader yg sakit sementara tpi teruk jugak kenanya spt demam panas yg terpaksa dipapah ke hospital dan ditambah air.

so jalan raya pun tak seruper jalan raya sangat coz dok risau memanjang pasal sakit demam orang sekeliling..

aduhai nasib..

selamat hari raya maaf zahir batin

Image
saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat hari raya maaf zahir batin kepada sahabat-sahabat di mana jua berada, baik di Malaysia  mahupun yang masih berada di Australia, UK, New Zealand dan di mana jua berada.  semoga hari raya kali ini lebih memberi keberkatan dan  mengeratkan silaturahim sesama kita.

Rakyat Malaysia kurang kitar semula

Image
Berita Harian Online hari nie menyiarkan kata2 dari Setiausaha Agung Persatuan Pengurusan dan Penyelidikan Alam Sekitar bahwa tahap kesedaran kitar semula rakyat Malaysia masih pd tahap mengecewakan.
Saya agak tidak bersetuju dengan pendapat ini. Pada saya kempen saja dan promosi utk menggalakkan orang membuat kitar semula saja tidak cukup jika masyarakat tidak diberikan kemudahan kitar semula yang baik. Pengalaman sy duduk di Australia, sy dpt memerhatikan bbrp perkara berkenaan isu ini. Ketika datang di Melbourne dulu, sy bukanlah orang yg conscious about kitar semula nieh. Tapi kemudahan prasarana yg disediakan membuatkan sy 'terdidik secara tak sedar dan sedar' utk membuat kitar semula barang2 yg saya pakai. 
contohnya:
dihadapan rumah saya disediakan 2 jenis tong sampah - tong sampah utk sisa makanan dan tong sampah utk barang2 recycle. 
market2 besar mmg tak menggalakkan penggunaan plastik. tapi, mrk menyediakan di pintu2 masuk market mrk dgn plastik yg mesra alam, yg boleh…

kematian - sebuah duka berpanjangan

Image
kematian - adalah sebuah duka yang berpanjangan. apatah lagi yang pergi itu adalah ibubapa kita. dulu,  ketika kecil, sewaktu mendengar ibu atau bapa sahabat dan kawan2 meninggal dunia, sy selalu bertanya pd diri 'agaknya bagaimana rasanya, kematian ibubapa'. dan ketika arwah ayah pergi meninggalkan kami sekeluarga, sy benar2 merasainya 'oh ini rasanya.' 
rasanya???
hanya yg kematian ibubapa yg benar2 dpt merasakan makna kehilangan itu. seminit berduka, selamanya menangis, walaupun tak kelihatan airmata. tapi jiwa yg kematian ibubapa takkan sama sptmana seblumnya. dulu sy kira sy takkan mampu ketawa dan bergembira setelah kematian ayah, tapi waktu ternyata memberi kekuatan baru dan kehidupan baru. dan sy kira, kalu sy pergi pun, sy takkan mahu orang yg saya tinggalkan selamanya didalam kesedihan yang berpanjangan. cuma doalah, kerana itu petanda sayang..kerana doa itu ikatan berterusan anak dan ibubapa dunia dan akhirat. 
walau ayah telah kembali kerahmatullah lebih 3 thn…

Twenties Girl

Image
Sebelum balik ke Msia hari tu, my housemate, belikan 2 buku sbg tandamata. Suka sangat. Satu buku Stephanie Meyer (penulis trilogi Twilight) dan satu lagi Sophie Kinsella - Twenties girl. Actually ms kat Borders last time mmg selalu nampak author nie tapi tak terfikir nak beli sbb i'm not into romantic novel. Slalu buku cinta2 nie citer samer jer and tak byk variasi and adventure..soo boring. But i kinda like this one. i really enjoy reading it and highly recommended. Penuh dgn humor, byk adegan kelakar, adventure and romantic dgn cara yang sederhana tapi still meaningful. Dijamin anda akan enjoy membacanya.



Antara lain nie citer sorang gadis yg menghadiri pengkebumian great auntie yg mati pd usia 105 thn. dia tak kenal sgt dgn great auntienyer nie. tapi ntah mcm ner, sms pengkebumian tu dia blh ternampak hantu great auntie Sadie. Menariknya, auntienyer nie tampil sbg hantu berusia 23 thn, bukan 105 thn. auntienyer nie tak dpt mati dgn aman kerana dia mencari dragonfly necklace yg…

My first week at work

Image
Berakhirnya kehidupan seorang pelajar di Melbourne, bermulanya tanggungjawab sebagai seorang pekerja setelah 3 1/2 tahun cuti! dulu setiap hari suka hati mau plan nak gi ofis ke tak, nak stay umah buat keje or tak or nak gi tgk wayang siang2 on weekdays ker tak siapa ambik tau, la nie..semua zmn tu dah berlalu sejak sehari lepas. Pengalaman? First day kat ofis dah start gi meeting..so many meetings to attend..the problem is..nielah sbhgn daripada keje. Aiyo.first day meeting dah meeting fakulti, hari nie pun meeting, esok pun meeting! my whole first week full of meetings!

my office still messy lagi, maklum ler take over ofis senior.  ingat blhlah 'tempoh bertenang' setelah meroyan 7 hari mengerjakan rumah yg baru masuk dan membeli belah perabot..rupernya ofis nie pun seriously need extreme make over! aduilah..my weekend nie agaknya punyer list to do yang baru

to clean my office
restructuring all the furniture (old furnitures okay)
things to buy (utk menceriakan bilik - carpet, …

Malaysia akhirnya

Image
Salam, akhirnya sampai jugak ke Malaysia - for good! Sungguhlah hectic sebulan sblm nak balik Msia and jugak sesudah sampainyer ke Malaysia. Even to this day, kuar umah 4-6 kali utk pelbagai urusan..and guess what, maklum dah nak start keje - dah start dpt email dari pusat berkaitan pengajaran, jadual exam dll. Letih sgt dgn urusan masuk rumah, start keje tapi i'm so happy at last i know - takder fikir2 lagi nak gi mana2 lagi. Now i feel i could really settle down - in EVERYTHING!
Ckp pasal start keje - I'm obviously ill equipped...3 baju kurung for keje and 2 black shoes! Sure enough i need lots of shopping. bagusnya, karang nie time raya, so its easy for me to find ready made baju kurung. i'm not that picky - and by the way baju siap pun pattern byk yg menarik..dah brp tahun tak tempah baju, semuanya beli yg ready made..kalu samer ngan students..tak dpt nak nolong..
pindah balik msia - certainly never been easy. its like started from basic balik. yg pasti, bestnyer balik b…

Fourth indicator of stroke

Image
Hope we can increase awareness together by sharing this information. I got it from my thai friends, a nurse and doing her phd here. I read the same info on the internet news..but too busy to take notice.


B lood Clots/Stroke - They Now Have a Fourth Indicator, the Tongue

STROKE: Remember the 1st Three Letters.... S.T.R.
My nurse friend sent this and encouraged me to post it and spread the word. I agree.
If everyone can remember something this simple, we could save some folks. Seriously..
Please read:

STROKE IDENTIFICATION:

During a BBQ, a friend stumbled and took a little fall - she assured everyone that she was fine (they offered to call paramedics) she said she had just tripped over a brick because of her new shoes. They got her cleaned up and got her a new plate of food. While she appeared a bit shaken up, Ingrid went about enjoying herself the rest of the evening. Ingrid's husband called later telling everyone that his wife had been taken to the hospital - (at 6:00 pm In…

Its the climb

Rasanya hari tu dah pernah post this song dlm blog, tapi nak copy paste lagi. This song really explains my experiences and situations along the way in completing my PhD.

I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head saying
"You'll never reach it"

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking

I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going

And I, I got to be strong
Just keep pushing on

'Cause there's…

Di dalam gerimis

Image
Alhamdulillah selamat jumpa ngan supervisor sblm balik. Dlm kesibukan menguruskan hal nak pergi/thesis submission, dpt jugak jumpa Jill di rumah dia. Dlm gerimis ku redah jugak, sesat2 cari umah dia. last time dtg tak berapa ingat jalan, sampai kena tanya orang. Nak call malu pulak..tulah orang kata, malu bertanya sesat jalan! 
Takder aper yg blh dibagi sbg tanda terima kasih atas bimbingan dia selama hampir 4 thn selain dari cenderamata yg last minute ku carik nieh! Mula2 ingat nak bagi pendant/earrings tapi fikir2..jarang nampak dia pakai benda ni semua. tapi dia suka pakai brooch. so teruslah meluru ke swarovski tuk cari brooches. So pilih punya pilih maka satu brooch berbentuk rama2 yg dibeli. atas tu dah siap bungkus. warranty pun sy msukkan sekali dlm kotak present tu. yelah kalu kot2 rosak takderlah meraban nak carik sy pulak. 
Tanpa bantuan Jill, mungkin sukar utk saya habiskan PhD nie dlm msa 3 1/2 tahun. Dia terlalu byk menolong. Ader benda supervisor lain tak tolong dia tolon…

Salam Ramadhan

Image
Salam ramadhan untuk semua. Insya Allah ada rezeki maka berayalah saya di Malaysia kali nieh. I'm feel so happy..rindu utk bersolat jemaah ramai2 mcm bbrp tahun dulu. My favourite port - Putrajaya Mosque. Insya Allah akan ke situ thn ini. Ni gambar farewell party. My housemate, Ida and Riayati..close friends here and geng Nandos. We love to have dinner and watching movie at nandos and highpoint. We had a great time and lots of delicious foods yesterday. masa prepared satay tetiba rasa nak sambut raya pulak...ada bbrp lagi friends, forgot to take their pictures..kenny, natsuko, pak ali..only siriwan + duratun couldnt make it.

Berakhir kehidupan di Melbourne, bermula babak baru di Malaysia..


makan time..Riayati dan anaknya..Lin and Sam..nyum3...

kek tiramisu..sedap bangat..
esteler, popular indonesian dessert..serius sedap..avocado + susu condensed + jackfruits + gula + nipah palm + crushed ice + isi kelapa muda (tapi ms nie kelapa nya ngak ada..) mantap bangat!
Chef Es teler showing …

$25, 000 wedding cake

Image
Wedding cake anak Hillary Clinton dianggarkan $25,000. wow, mahalnyer, agaknyer mcmnerlah ruper kek harga $25,000 tu. mcm ner pulak rasanyer. aper lagi sy pun mengoogle lah wedding cake. mcm2 ruper ader. personally, i suka wedding cake yg putih and decorate with my favourite color. mesti nampak elegan, sentimental dan romantik...simple tapi still cantik

yg penting - mestilah kena sedap!

kek pun ader karekter aper..






layannn..

Removing gallstones naturally

Image
note: got this from my email. this might be useful in the future. saper2 ader batu karang tu blhlah try this DIY home remedy. who knows its working..! moral of the story - eat lots of fresh fruits and vegetables and plain water. those are the basic things/cheaper way to stay healthy. i think, if you watch what you eat (the right amount of food, less colestrol foods, exercising, non smoker, dont drink alcohol) you can stay healthy for a long time.


REMOVING GALLSTONES NATURALLY
by Dr Lai Chiu-Nan

It has worked for many. If it works for you please pass on the good news. Chiu Nan is not charging for it, so we should make it free for everyone. Your reward is when someone, through your word of mouth, benefits from the regime. Gallstones may not be everyone's concern. But they should be because we all have them. Moreover, gallstones may lead to cancer. "Cancer is never the first illness," Chiu Nan points out. "Usually, there are a lot of other problems leading to cancer…

Amanah yg hilang...

Image
Baru2 nie terbaca forum disatu laman web, tentang seorang guru yg dlm dilema dan tekanan. Seorang guru disekolahnya @ senior @ penyelia menyalahgunakan kuasa sbg pemegang duit amanah pelajar OKU, dgn memujuk pelajar itu mengeluarkan duitnya dari akaun utk dipinjamkan kepada boyfriend cikgu tersebut. cikgu yg bercerita ini tahu akan hal ini dan membuat laporan kpd kementerian. tetapi tiada tindakan diambil oleh pihak kementerian (masih tak berespon) dan pihak pengetua pulak tak mahu memanjangkan cerita dgn alasan - bad review/reputation for pengetua/sekolah.

what the ____ ?

skrg nie, gara2 membuat laporan itu, dia mengalami gangguan sms kerana cikgu yg menyalahgunakan duit itu tak puas hati dgn tindakan dia buat laporan dan memalukannya.

aper punya cikgu daaaa. dah lah budak tu OKU, mak dia pulak buta huruf, sy dgr tak tergamak..sampai hati buat pelajar yg mmg disadvantage mcm tu. naper tak bagi pinjam duit sendiri jer? naper nak songlap duit budak tu? pinjam ker apatah lagi kebas itu…

Budak-budak kelakar

salam,

sy klu nak relax2 suka mengodek2 YouTube, paling sy suka carik - yg kelakar/kucing and movie pun slalu jugak sy tgk. sy nak share video budak2 yg sy tak jemu tgk berkali2..setiap kali tengok tu lah ketawa...

baby first words



ada viewers yg buat dialog mcm nie tuk video nie

father: no, that 15129
baby: is this the cost for raising me?
father: yeah..
baby: should i pay you this much when i am older?
father: yearh??
baby: ohhh shitttt..!

fire truck baby (listen carefully, its not fire truck..its fire f*** hahaha)



i wanna kick his ****



moral: mak-mak bapak-bapak..jgn senang2 guna ayat tak sepatutnya...kepimpinan melalui teladan.

my life here in melbourne

Image
Hi, it has been a while..got so many things to do, to handle, to think about..i dont have time and very lazy even to take a glimpse of my blog. my life as usual..but busier than ever. the good thing is that - i am coming home  for good and i am about to finish my phd. now how good is that?
sbnrnya so many things i wanted to share here, ms berlalu terlalu pantas, tak sempat nak coretkan aper2 di blog ini. dlm tempoh nie terlalu byk perkara berlaku. bila terlalu byk kejadian, jadi tak tau nak tulis mana satu. nie pun tgh relax jap dari buat writing for publications, jam 3 pagi! penyakit lama ku berulang lagi..aper lagi penyakit burung hantu ler, nie sure lepas subuh baru lelap, and bangun time zohor nak masuk asar. that's not good at all. nie semua gara2 world cup nieh..my sleeping pattern pun dah bertukar sama. 
proses house hunting pun dah selesai. dpt umah yg dekat dgn ofis. rupernya susah jugak cari umah yg benar2 memuaskan hati dari segala aspek, but i managed to find a house yg…

Nujum pak gurita dan piala dunia

Image
psychic octupos..huhuhu aper2 jerlah..

Disastrous news for England fans ahead of the crunch last-16 match with Germany on Sunday: an octopus in Germany with a perfect track record of predicting World Cup matches has predicted a German win. Two plastic boxes containing tasty morsels, one with a German flag and one with an England flag, were lowered into the tank that houses Paul the octopus at his home in Sea Life in Oberhausen, western Germany. Paul immediately climbed into the German box to a huge roar of approval from the crowd. Earlier in the tournament, the mollusc medium correctly predicted Germany would beat Ghana and Australia in their group D matches and was also right to predict they would lose to Serbia. And the eight-legged oracle is also coming off a run of good form at major championships. He had an 80 per cent record for Germany games at the European Championships.England fans have reason to feel somewhat betrayed by his latest prediction. Paul should by rights…

Blood kid

salam,

lama dah tak memblog, sori busy dgn thesis and fasa2 akhir di australia. i'm going home sooner! just to cheer you guys with this cool video. as usual, i ceduk from you tube. i never get bored watching this one..the way he pronounced blood so hillarious to me..BLUUDEH! and see his face..kelakar sgt. ayah dia pun satu, gelak2 kan dia sampai dia hangin satu badan...

cheers!



Psychology Conference KL

for more information please click here:


http://www.arupsconf2010.org/registration.html

Try to live without maids

Image
saya tertarik dgn satu komentar pembaca di The Star hari nie. tajuknyer "Try to live without maids". dari satu aspek, sy bersetuju dgn pdgn beliau bahwa isu rumah harus belajar utk menguruskan kehidupan rumahtangga sendiri dan kurangkan penggantungan terhadap pembantu rumah utk melakukan semuanya!
ada satu kajian di barat (tak ingat sourcenyer, maaf) antara lain mengatakan, utk menurunkan kadar penceraian, tingkatkan kerja domestik/rumahtangga anda! lelaki yg ringan tulang di rumah akan membantu mengurangkan kadar penceraian. menarik bukan? secara logiknya (akal wanita berfikir), bila suami ringan tulang di dapur, sesekali bantu isteri di dapur potong sayur, basuh baju or basuh pinggan, maka hati isteri pun senang. sy sgt pasti, isteri akan merasa bertuahnya dpt suami mcm nie (walaupun dia tak ckp, tapi mesti dlm hati puji tuu).
lagi satu, sy baca byk komentar dari lelaki ttg mslh rumahtangga mrk, kbyknnya bernada sama - isteri terlalu mementingkan kerjaya, asyik kena makan …

Packing

Image
Agak lama ditinggalkan blog nie. Bukanlah dah beralih angin tapi kesuntukan waktu. Tinggal bbrp bulan jer lagi sblm sy balik Msia for good. Feeling? Gembira sgt. At last, tapi ms yg sama berdebar2, apakah sy mampu siapkan thesis semuanya sblm balik ke Msia? Tapi yg pasti, sy dah start packing my things sikit2. Haa, gi pejabat hari nie, orang dah gosipkan sy - 'ada orang dah start packing barang...' pastu ada yg senyum2 kambing. Hehehe, rasa mcm happy bila packing barang. so skrg nie sedaya upaya membeli aper2 yg patut utk dibawak balik msia, walaupun rumah takde, tapi cuba make sure kelengkapan rumah ada nanti senang tak perlu beli, cuma beli perabot jer dan brg2 besar yg lain jer.
Insya allah kalu balik bbrp bulan lagi nieh, ertinya sy balik ketika musim sejuk, datang dulu sewaktu musim panas. Betul lah ckp orang, dekat dibenci, jauh dirindu. dulu tak sabar2 rasa nak balik, skrg nie byk benda dibuat mesti fikir nostalgia sebaliknya. What i miss most? of course rumah nie yg be…

Cat show melbourne

Image
semalam me and my housemate meluangkan masa ke melbourne showground utk melihat national cat show. kami pergi agak awal, so ms sampai tu, kucing2 tgh diadili oleh hakim2, so tak blh nak kacau sgt. pusing sampai 3 round baru dpt tangkap bbrp keping gambar kucing and sekitar majlis. tak semua gambar kucing dpt diambil, and tak blh guna flash, takut kucing stress and tension. first time gi cat show, mmg best.
so guys, enjoy the pictures. macam2 ada. tak tunggu sampai habis, actually cat show nie sampai hari nie (ahad). tapi cukuplah semalam, bukan nak tau results saper menang, nak tgk kecomelan kucing2 nie jerk, mcm2 perangai. yg pasti, sy dah ada title sendiri tuk diorg nie, based on photos i ambik. ngeh-ngeh. 
kucing2 sedang dinilai oleh para hakim2 pertandingan. kak zami kata, biasanya kucing yg msk bertanding nie dah dilatih awal2 dgn cara2 hakim pegang kucing so diaorang tak stress. cute-mute!






kesian kucing2 nie kena buli ngan hakim   misai pak hakim nie pun serupa kucing
WARNA-WARNI P…