Posts

Showing posts from February, 2010

Australia to legalise same sex marriage

Image
Tgk berita di tv smlm, terdapat usaha golongan gay dan lesbian tuk mendesak kerajaan supaya mengiktiraf perkahwinan sesama jenis. memang setakat ini tiada sekatan diberikan utk psgn gay dan lesbian hidup bersama, cuma dari segi undang2, tiada pengiktiran hak berlaku. jadi itulah yg sedang diperjuangkan skrg. ditunjukkan juga wawancara bbrp psgn gay dan lesbian. kalu diiktiraf, bererti perkahwinan sesama seks ini akan mendapat segala pengiktirafan sama spt perkahwinan heteroseksual yg ada skrg. 
ini antara alasan dikemukakan utk mendapatkan pengiktirafan status:
"Marriage is a way for two people, who love, honour and respect each other to join their lives together, legally and religiously, and partake in the ultimate commitment. To declare in front of their loved ones, their God and to each other, that they wish to spend the rest of their lives together."
legally, yeah, i can understand that - to protect properties and individual rights. BUT, utk mendapat pengiktirafan agama da…

Beringat sebelum kena

Image
Bila main sims, perkara yg asas kena ada di dalam rumah ialah penggera keselamatan. WAJIB letak di dpn pintu rumah dan jugak di dapur. Kat dpn pintu rumah utk mengelakkan pencuri (ada sims yg kerjayanya ialah pencuri professional) dan  di dapur bagi mengelak kebakaran (lagi2 kalu sims anda tak pandai sgt masak, dapur mudah terbakar, kalu takde tu nanti mati terbakar sims anda). malang sungguh tak berbau. baru2 nie, sdg satu famili sims sy tido, adalah pencuri msk ke rumah pagi2 buta, sedang sims sy enak tido. yg dia curi pulak? bath tub harga $3000 lebih tuuuuu!
dia dpt msk kat dlm rumah, dan dah ambik pun bath tub tu, tapi bila nak kuar, alarm berbunyi, dlm bbrp saat polis yg hensem nie dtg. tapi tak sangka, sblm berjaya ditangkap, berlaku adegan gusti dan belasahan antara polis dan pencuri nie (AMARAN: jgn guna gambar ini sbg bukti keganasan polis di Msia. hak terpelihara).
pompuan rupernya pencuri nieh...hehehe.

Sekilas ikan di air..

Image
Semalam, sy aktifkan satu lagi sim card phone yg baru sbb jauh lebih murah dari rate plan yg sy pakai skrg nie (as i mentioned earlier in previous entry). dalam menunggu2 sistem diaktifkan, borak2 lah sekejap dgn operator (lelaki india - knew from his accent). ckp2 punya ckp, dia tanya - sy study aper, sy ckplah bidang sy skrg nie ambik psychology. bila dgr jer perkataan psikologi - terus dia kata - i feel intimidated. can you read my mind? ohhh. ahahaha. inilah typical response bila sy kata sy ambik psychology. bukan sekali dua, byk kali - mesti org ingat sy boleh baca fikiran orang lain straight away! lantas sy menjawab balik - i'm not a psychic. kdg2 sy terasa spt sy harus menjelaskan panjang lebar setiap kali - utk menafikan bahawa sy boleh membaca fikiran orang hanya krn sy ambik psikologi. tapi sy tak salahkan mrk 100%. kdg2 myths itu lebih dominant dari the real facts sbb - tidak begitu didedahkan (barangkali) dgn bidang psikologi, jadi mudah utk mereka mengaitkan psikologi…

O-week & Masterpieces from Paris

Image
Hari nie start O-week (orientation week) for new students. Meriah, sy pun tumpang sekaki dua. Menariknya, ada tawaran Yes Optus - mobile line (sama mcm celcom, maxis, digi etc) yg sgt2lah best. Sempena minggu orientasi, yes optus offer new plan, yg ditawarkan hanya hari nie, yg takde dlm mana2 plan rate yg lain - they called it INTERNATIONAL CALL 4 LESS. menambah sedap lagi cerita, dah daftar percuma tu, dpt pulak free masa berbual 3 jam 20 minit ke mana2 negara termasuklah Msia. wah, very excitedlah pendek citer. kelakarnya, sdg beratur panjang nak daftar, rupernya sekumpulan budak di kaunter yg sama (dlm 5-6 org) rupernya org Msia jugak. Ramai jugak jumpa org msia hari nie. hari nie hari pendaftaran international students, so byk lah jumpa org kita. sekarang nie pun sy guna turbo plan (international call lebih murah), tapi yg nie lagi murah. rezeki jgn ditolak, beban jgn dicarik, aper lagi, ambiklah. alhamdulillah, 2 incidents pagi nie memurahkan rezeki. syukur.
another interesting s…

Diari baru

Image
Baru dpt diari baru dr VU. Tak sempat nk upload hari tu. Best ler jgk. Uni kt msia pun patut ada bg - free. Thn lepas x sempat dpt x ingat sbb ape (pendek jer entri sbb post blog guna hp, sajer nak test).

Sims3: Meera dan Suri

Image
Ekekeke, dah takde benda lain ker nak upload?? ahaha. sambungan citer keluarga Orlando. lupa nak ckp last thread, Orlando + Miranda dpt anak kembar pompuan, so bilangan buah dimakan mempengaruhi jumlah anak yg dikandung oleh sims. dan ternyata, makan epal + anggur = 2 anak kembar pompuan. sekurangnya itu yg berlaku dgn sims sy. gambar2 nie meera + suri membesar. bila usia mrk berkembang, akan dptlah notis kata, baby nie akan jadi toddler, beli kek utk meraikan. jadi belilah kek, nanti bila dia tiup maka dia pun membesar dari baby ke toddler.

macam gambar di bawah. termasuk dlm snapshot nie ialah repairman (pompuan ler), paip bath tub rosak jadi kena panggil repairman dtg baiki. automatik, bila nak tiup jer kek, maka org kat dlm rumah tu pun berkumpul dan tepuk2 tangan walupun bukan ahli keluarga mcm maid yg tgh kemas rumah, repairman, tukang kebun.

cuter jer baby nie. kotak colorful tu dia blh pilih samada main dgn toys or main dlm box.

huru hara jugak ada 2 baby sekaligus nieh. ada y…

Sims 3: keluarga Orlando

Image
kalau kalian msh ingat, sy pernah dlm entri thn lepas mentioned pasal SIMS 3 yg bakal keluar pada June 2009. sy antara org yg ternanti2 game nie kerana sblm nie dah pernah main SIMS 1 dan SIMS 2. mcm2 review sy dgr pasal SIMS 3 nie, yg pasti lagi canggih, dan lagi pasti, perlukan komputer blh catch up dgn teknologi digunakan, mcm game2 besar yg lain, perlukan spesifikasi tertentu baru blh main. tapi sy pasti kebanyakan laptop ms skrg nie dah ready equipped dgn mininum spesifikasi standard umum game. okaylah, berbalik citer sims3, makanya, sy pun membelilah, itupun stlh hampir setahun berada di pasaran. ntah kenapa satu hari tiba2 teringin maka sy pun survey dan TERBELI. TERBELI ya, tak disengajakan. mahal jugak. biarlah sy rahsiakan, kalu kat Msia RM10 dah blh dpt cetak rompak, blh jugak main, sini takder. menyesal tak terima pelawaan anak saudara hari tu suruh copy cd SIMS3 dia. aiyah!
maka saya pun memulakan game ini dgn mencipta sims baru, nama keluarga nie Orlando, tak lama sy crea…

serius tak faham...

Dah tgk video nie lama dah, tapi msh confused, seriously confused, mcm ner blh ada viewers sampai 160, 938, 000+???? tgk video nie mcm biasa sajer, tapi aper ntah yg menjadi X factor tak tau. yg saya nampak menarik ialah ke-cute-an budak dua orang nie dan juga accent UK (i think so) yg pekat. lain dari itu...?? aku confused. mcm ner blh dpt sebanyak ini?? wa tatak tauuu..


byk video2 lain kat youtube cuba tiru budak nie. versi gedik2.

layannn..

Cinta gila

Image
Tadi, sedang membelek2 majalah di meja Pak Ali, terpandang satu artikel ttg cinta gila. Mcm2 jenis cinta gila ada, ada yang jatuh cinta dgn mayat, curi mayat bawa balik ke rumah dan simpan bertahun2 lamanya. Ada jugak yang kata menjalinkan hubungan cinta dengan makhkluk asing. ada jugak yg terlalu menyintai kudanya sehingga kuda hidup lagi mewah dari manusia biasa. tapi yang nie, menarik juga utk diketengahkan. inilah namanya CINTA TEMBOK BERLIN.
Ketika kisah cinta ini dipetik, wanita ini berusia 54 thn, namanya Eija-Riitta Berliner-Mauer, atau dlm bahasa Jermannya bererti Berlin Wall. Dia bukan setakat jatuh cinta pada tembok berlin malah tlh mengahwinkan dirinya dgn tembok itu pd thn 1979. Cinta gila, orangnya pun..hmmm gila jugaklah. Tapi itulah yg dipercayai kerana dia didiagnosis mengalami satu kecelaruan jiwa yg dikenali sbg Objectum-Sexuality. Kira sapa2 ada penyakit nie selalu jatuh cinta dgn benda2 konkrit tak bernyawa. Orang yg memiliki penyakit ini akan mempunyai rangsangan…

Valentine Day: Pura-pura pengsan daa..

Image
Tergelak sy tgk operasi banteras maksiat 'Valentine Day' di buletin utama pagi nie. Spt biasa, hotel2 murahan dan jugak mahal akan menjadi tumpuan pasangan utk ehem-ehem. Tak tahannya, bila berita siarkan satu psgn di pantai timur yg pura2 pengsan bila bilik mrk di ketuk. lelaki tu pura2 pengsan, yg pompuan dia sorokkan bwh katil. Aduh..kalu kawin kan senang citer. Takdelah buat aksi memalukan diri sendiri. Macam2 taktik ada. Lawak pun ya, yang bawak kematian pun ada jugak (kalu ada sesiapa msh ingat pompuan terjun bangunan utk elak ditangkap dan meninggal kemudiannya). 
Dihighlightkan - paling byk ditangkap - remaja (sudah pastinya msh ramai bersekolah) dan juga pelajar IPT. Teringat kata2 seorang pegawai polis ms sy buat research dulu - cuti sekolah and valentine day adalah 'musim mengawan'. Tunggulah nanti, ada byk bayi kena buang. Nie pun dah hari2 dgr citer buang bayi sampai Sharizat arahkan JKM bersedia 24 jam dan jaminan tuk dilepaskan dari tindakan pihak berku…

Hujan rahmat di Melbourne

Image
Sesiapa yg ada melihat sepintas lalu twitter sy semalam barangkali ada membaca brief info ttg hujan lebat di Melbourne petang semalam. Spt diduga, memang flash flood berlaku, siap dgn kilat, guruh dan hujan yg turun mencurah2. time tu msh ada kat ofis lagi buat keje. Sy ckp dgn Riayati, sebijik rasa mcm kat Msia, nielah hujan kat Msia sbb selalunya hujan di Melbourne nie sikit2 jer, mcm nak hujan tak nak hujan jer, sbb tu jugak dipanggil shower - ala kadar jer. Tapi pd sy itu hujan rahmat, kalu diberi pilihan, sy suka hujan dari panas di sini. Msh ingat thn lepas betapa panasnya sehingga berlaku bush fire. Itu ketika puncak hot summer bulan Februari. Tapi alhamdulillah nampak gaya takder sepanas thn lepas, harap2 summer kali ini berlalu dlm keadaan lebih sejuk sikit dan ada hujan2 dgn suhu sederhana. Thn lepas byk hari melebihi 40c. Tak tahan. pergerakan nie kbyknnya ada kami buat smlm kecuali bbrp sahaja takde.  senang kata, tak mampu buat.
Kelas yoga semalam okay dan best. Yang datang…