Skip to main content

Rumah Zenia Kajang

Salam uoll!!

Masih lg ku berada dlm mood cuti2 sedunia. Aku tau byk kje menanti tpi defense mechanisme ku berkata:

"aku berhak menikmati cuti tanpa mengingati kje yg melambak."

Cuti yg jarang2 dinikmati. Mner nk carik waktu blh bermalasan..tergolek2..terguling..makan..minum..mandi..berangan..tido jap..kuar shopping..balik umh rehat lagi..tgk pokok bunga..tido balik.

Itulah sebenar2 cuti. Fulauuu!

Kay..hari ni biar sy citer cikit pasai umh saya beli. Insya allah ckit lg thun dpn siaplah. Ni pun dh 75%. Sebenar2nyer malas nk upload n story mori pasal rumah saya ni..tpi sbbkan x byk info pasal umh ni dimana2 websites maka biarlah saya bukak citer ckitlah.

Umh sy intermediate. Beli time launch n decided to buy biler dh tgk umh contoh. I csn say i was lucky then coz umh ni dijual pd harga rm350k+ to rm450k+ which is considered quite cheap. Especially biler ckp rumah area bangi nih. So i am quite content eventhough i loath the tunnel..short cut road yg lalu nadayu92 tu.

Jln masuk zenia kena lalu taman harmoni kajang. There will be a new road entrance depan nadayu 92..okaylah. Saya pun x expect selamanya lalu taman harmoni lagi2 zenia phasa 2 dh bukak which is mooore expensive than my house.

Moh kiter layan gambor2 nih. Actually byk saya snap tpi tanfan gatai terdelete gambar2 dlm hp..maka saki baki jer yg tinggal. Developernyer ader kedekut ckit tak bg pun masuk tgk progress rumah katernyer bos besar x kasik. Tpi tgkler dari gate kwasan tu umah tgh rancak dibina n mostly dh lengkap berdiri. Furnishing kecik2 jer tinggal.

Tgk bumbung umah pun jadilah. Aish..mcm kemaruk ngan mata air plak. Tak dpt tgk orgnyer...dpt tgk bumbung umah pun jadilah. Tapi aku x begitu. Huhuhu..

So biler x dpt nk tgk umh ni..berangan jerlah..tpi dh start survey brg2..menilai harga renovation dan segala bagai. Tpi itu pun dh buat saya excited semacam. Hihi.

Insya allah thun 2013 saya masuk umah. Yabedabeduuuuuuuu...!

Jom layan gambar2 umah contoh yg berjaya diselamatkan dari insiden delete hari tuh.

P/s: lupa dh pernah tak tulis entry samer. Rasa mcm pernah mention but not so sure. Pakai android blog ni susah ckit nk check. Aper2 jerlah.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Comments

Anonymous said…
beli rumah size berapa... 20 x 70 gak ke... saya pun beli kat sana jgk...
Cengkih78 said…
saya beli 20 x 68. saiz umah kiter samer, cuma parking saya kurang 2 kaki ;-(

nasib2 jer tuh hari tu..masa gi tu tinggal berapa bijik jer..20x70 and 20 x 60 dah habis rasanya time tu, tinggal show house tu yang harga mmg boleh cekik diri and end lot.
Anonymous said…
2 kaki jer... x byk beza pun... aritu ade tanye developer ape future planning diaorg... mungkin entrace masuk akan ada 2 jln... tapi bukan dpnn nadayu tu... anyway kawassn tu akan boom... lg2 kalau dijaya (tropicana kjg)develop dia punye township dkt kajang golf country club tu..
Cengkih78 said…
Oh..dengar jugak pasal kjg golf tu pun ura2 nk buat rumh jgk. Of course kna buat jln baru..klu x kesian org kt tmn harmoni..jam nanti lbh2 lg biler phasa 2 dah ader.
Anonymous said…
I pon beli kt sana ..20x70.... Ade sesiapa yg nk jd admin utk PERSATUAN PENDUDUK TMN ZENIA... Mesti awesome kn!!!!
Anonymous said…
Mase beli tu pon tinggal beberapa unit jer lg..... Tp so far ni nmpk progress ok.....
Anonymous said…
baru pegi check phase 2 zenia ari sabtu lps. ada 27 unit je. start harga dr rm463k untuk bumi price. klu nk masuk tgk rumah phase 1 yg dlm progress tu bleh call raymond-0196902020
Cengkih78 said…
Menarik cadangan tu..mesti ader rasanyer..senang nk bermuafakat aper2 isu melibatkan tempat tinggal n organised events.
Syed Akramin said…
Salam, setuju kalau boleh buat page Persatuan Penduduk utk update terkini status rumah tersebut. Saya pon ada beli rumah dekat area tu. Tapi saya musykil, nama sebenar taman itu Taman Zenia atau Taman Harmoni?

Baru 3 hari lepas saya tgk, almost 90% done, yg tinggal cuma infra works (Jalan, tiang lampu, longkang etc.)
Anonymous said…
TMN ZENIA Tp kite tumpang Jln TMN harmoni... Jam wat persatuan penduduk... . Surau pon mungkin kite tumpang TMN harmoni...
Anonymous said…
*jom..hikhik
Cengkih78 said…
Bolehlah buat blog. senang nak update aper2 events or facebook ker??
Idea yang bijak untuk wujudkan persatuan pddk zenia taman harmoni.. saya pun beli rumah 20 x 68... cengkih 78 unit yang keberapa? hopefully berjiran kot kita..
Cengkih78 said…
saya row no 2 last..tengah2..no 4 dari tepi..bestnyer dah jumpa bakal2 jiran disini. bolehlah senang2 bermuafakat.
kalau macam tue saya rasa kita nie berjiranlah.. saya row 2 last..sbb x salah saya row nie je yang 20 x 68.. saya unit no 5 dari tepi.. No rumah no. 17.. kalau macam kita boleh wujudkan blog utk penghuni taman zenia..senang nak update berita@perkembangan terkini..
Cengkih78 said…
Imam Ismail,

Oh ye ker?? Hahaha..berjiran lah kita yer. Hihihi. Selamat berkenalan jiranku. Kiter jer ke yang 20X68? Rasanya mcm ada satu lagi row..yg kita facing tu..or yang tu 20X60? Anyway, boleh buat blog/fb or both should be okay.
Ken Lew said…
Saya pon ada beli rumah dekat area tu,,tapi lupa snap gambar dalam rumah. ada gambar dalam rumah? boleh share tak..
Cengkih78 said…
Ken Lew,

so sorry, dont have interior pictures for this house, i did take the pictures, but accidently deleted all of them, only managed to save fews, which i posted here.
Anonymous said…
Nanti klu da ade Fb bg tau k.... Hehehe....
Anonymous said…
Salam bakal jiran-jiran..
Sama-sama la kite wujudkan kawasan kejiranan yang mesra dan diberkati..apa2 hal psal persatuan penduduk,update kt sini ek (^ ^)
Cengkih78 said…
Ok xper..jadikan port sementara. Nanti kiter buat port tul2. Harap bersabar :-)
Cengkih78 said…
Ok xper..jadikan port sementara. Nanti kiter buat port tul2. Harap bersabar :-)
Anonymous said…
Saya pun beli di sini.. 20 x 70.. row yg betul2 lepas entrance tuh.. tapi, apa yg sy pasti, taman ni adalah extension dr taman harmoni.. coz alamat nanti pun.. no XX, Jalan Harmoni XX, Taman Harmoni Kajang, Semenyih. Sy dapat ni dr Joint Power sendiri.. x kisah sgt pasal address ke pae..cuma sy harap jalan access akan ada yg baru & khas utk kita.. x kan nk lalu taman harmoni lama forever....huhu..;)
Cengkih78 said…
Ikut developer mmg ader entrance baru. Nayerlah klu x byat coz fasa 2 pun dh mula..bottleneck ler nanti kt jln 10 tuh
aqilla syafiyyah said…
Salam,

Jumpa jugak blog untuk zaman zenia, Bile agaknye rumah ni siap yer? saya n wife beli 2nd row 20x68 umh no 3 dari tepi...

Cengkih78 said…
Ntah2 berjiran kiter nanti kot..hahaha
aqilla syafiyyah said…
Rasenye lah, dari tepi no 3, 4 n 5 da ade kat sini, kire 1 line lah kite.hahahhaha beli ari tu pun da tinggal last unit. ni pun joint power da mintak deposit api air kat 4ratus lebih...
Cengkih78 said…
aqill

alhamdulillah, mudah2an dipermudahkan urusan kita semua.
ama said…
Sayapun beli rumah kat sini sebelum berpencen. Tempat menarik.
Cengkih78 said…
Ama,

Salam, selamat berkenalan dan bakal menjadi jiran tetangga :-)
Hafiz87 said…
Salam perkenalan.. Berjiran la kte nti..
Cengkih78 said…
hafiz87:

ye..selamat menjadi jiran tetangga zenia :-)
Hafiz87 said…
Td g byr deposit air&elektrik.. Lps borak2, developer ckp another 1/2 year zenia siap.. Tp xcmfm.. Just wait n see.. Hope we will get the good news soon..
Cengkih78 said…
hafiz87:

1/2 tahun lagi?? meaning ujung thun ni lah? mcm yg saya ckp hari tu time jumpa raymond baru2 ni dia kata mungkin umah siap awal, ahead of schedule, bulan 8 mcm tu kot. mudah2an segalanya lancar.
Anonymous said…
assalamualaikum..

Saya baru jumpa Blog ne. Saya mantan Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga ( KRT ) Taman Harmoni tapi sekarang menjadi Penasihat Kawasan Rukun Tetangga Taman Harmoni..

Boleh lah kita kongsi-kongsi cerita kat sini kan..
Anonymous said…
assalamualaikum...

ne web Krt taman Harmoni..

http://krttmnharmoni.webs.com/

Thanks.
Anonymous said…
Tmn zenia under bangi or semenyih
Cengkih78 said…
maaf pada yang post komen terbaru, lambat saya reply.

zenia ni ikut alamat dah consider semenyih..eh bukan consider lagi dah, memang SAH mukim semenyih :-)

pada KRT taman harmoni, terima kasih sbb terjumpa blog ini, and thank you tinggalkan web utk rujukan saya dan rakan2 masa akan datang
Anonymous said…
Slm, sy beli kat zenia x. slm perkenalan jiran-jiran.. hehe.. =P
-Fasha-
mamaAsyfa said…
Fasha, sy pn beli zenia x, salam perkenalan :)

zenia x dgn zenia jauh terpisah sebenarnye...zenia x hanyalah satu baris di bwh jalan nak ke taman harmoni bukit tu..
fuza said…
salam... saya pun beli kat situ juga. Kalau kita buka fb page and anyone yang beli kat situ bolehlah share story..
Anonymous said…
berapa harga rumah ni sekarang? klu tak silap, dulu mase mula2 launching, pemaju ada bukak booth kat Warta bangi, harga rumah dlm rm295k..lebih kurang 3 tahun lepas.
Anonymous said…
berapa harga rumah ni sekarang? klu tak silap, dulu mase mula2 launching, pemaju ada bukak booth kat Warta bangi, harga rumah dlm rm295k..lebih kurang 3 tahun lepas.
ama said…
Berita terbaharu. Baru dpt surat drp pemaju. Boleh ambil kunci dlm dua hari lagi..
Anonymous said…
saya beli 20 x 68 jugak. ramai dah kenal kat sini..hehe.

dgr cerita dlm 2 minggu ni dah boleh start ambil kunci. saya dah bayar full start bulan ni.

saya ada nmpk org listkan kat mudah.my, 20 x 70 RM498k.
Cengkih78 said…
hi all, sorry for late reply, my schedule hectic and tak sihat (demam). yup, tadi tertengok kat i property harga rumah 20x68 zenia offer dalam 498k. mahal tu. and maybe satu faktor lagi ialah kat padang, so boleh up harga kan. sya blum dapat surat lagi :( hope to get it soon.
Anonymous said…
Dah boleh amek kunci...jom create page kat fb...saya beli lot 20x70 sebelah corner lot....main entrance
ama said…
Saya sama row dgn tuan. InsyaAllah.hri selasa depan ambil kunci..
Anonymous said…
Saya amek kunci semalam...inspection sbtu ni....umah so far saya tgk okla.not bad...so far dah ada 7 org yg dah amek kunci
afif said…
saya merancang nak beli satu kat zenia fasa dua. Murah rezeki, moga dapat bersama komuniti harmoni/zenia Insyallah
isma saberi said…
Salam saya pembeli zenia x..sape2 beli zenia x.perasan tak blkg uma tu xd longkang pon.. Sbb uma tu kebwh so sy rse longkg tu prlu tuk elak air brtkung ke so ad sistem aliran..

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…