Posted on Thursday, December 27, 2012

Rumah Zenia Kajang

Salam uoll!!

Masih lg ku berada dlm mood cuti2 sedunia. Aku tau byk kje menanti tpi defense mechanisme ku berkata:

"aku berhak menikmati cuti tanpa mengingati kje yg melambak."

Cuti yg jarang2 dinikmati. Mner nk carik waktu blh bermalasan..tergolek2..terguling..makan..minum..mandi..berangan..tido jap..kuar shopping..balik umh rehat lagi..tgk pokok bunga..tido balik.

Itulah sebenar2 cuti. Fulauuu!

Kay..hari ni biar sy citer cikit pasai umh saya beli. Insya allah ckit lg thun dpn siaplah. Ni pun dh 75%. Sebenar2nyer malas nk upload n story mori pasal rumah saya ni..tpi sbbkan x byk info pasal umh ni dimana2 websites maka biarlah saya bukak citer ckitlah.

Umh sy intermediate. Beli time launch n decided to buy biler dh tgk umh contoh. I csn say i was lucky then coz umh ni dijual pd harga rm350k+ to rm450k+ which is considered quite cheap. Especially biler ckp rumah area bangi nih. So i am quite content eventhough i loath the tunnel..short cut road yg lalu nadayu92 tu.

Jln masuk zenia kena lalu taman harmoni kajang. There will be a new road entrance depan nadayu 92..okaylah. Saya pun x expect selamanya lalu taman harmoni lagi2 zenia phasa 2 dh bukak which is mooore expensive than my house.

Moh kiter layan gambor2 nih. Actually byk saya snap tpi tanfan gatai terdelete gambar2 dlm hp..maka saki baki jer yg tinggal. Developernyer ader kedekut ckit tak bg pun masuk tgk progress rumah katernyer bos besar x kasik. Tpi tgkler dari gate kwasan tu umah tgh rancak dibina n mostly dh lengkap berdiri. Furnishing kecik2 jer tinggal.

Tgk bumbung umah pun jadilah. Aish..mcm kemaruk ngan mata air plak. Tak dpt tgk orgnyer...dpt tgk bumbung umah pun jadilah. Tapi aku x begitu. Huhuhu..

So biler x dpt nk tgk umh ni..berangan jerlah..tpi dh start survey brg2..menilai harga renovation dan segala bagai. Tpi itu pun dh buat saya excited semacam. Hihi.

Insya allah thun 2013 saya masuk umah. Yabedabeduuuuuuuu...!

Jom layan gambar2 umah contoh yg berjaya diselamatkan dari insiden delete hari tuh.

P/s: lupa dh pernah tak tulis entry samer. Rasa mcm pernah mention but not so sure. Pakai android blog ni susah ckit nk check. Aper2 jerlah.

Published with Blogger-droid v2.0.9
Read More

51 Responses to Rumah Zenia Kajang

  1. Anonymous
    December 28, 2012 at 4:43 PM
    beli rumah size berapa... 20 x 70 gak ke... saya pun beli kat sana jgk...
  2. Cengkih78
    December 28, 2012 at 8:16 PM
    saya beli 20 x 68. saiz umah kiter samer, cuma parking saya kurang 2 kaki ;-(

    nasib2 jer tuh hari tu..masa gi tu tinggal berapa bijik jer..20x70 and 20 x 60 dah habis rasanya time tu, tinggal show house tu yang harga mmg boleh cekik diri and end lot.
  3. Anonymous
    December 28, 2012 at 10:56 PM
    2 kaki jer... x byk beza pun... aritu ade tanye developer ape future planning diaorg... mungkin entrace masuk akan ada 2 jln... tapi bukan dpnn nadayu tu... anyway kawassn tu akan boom... lg2 kalau dijaya (tropicana kjg)develop dia punye township dkt kajang golf country club tu..
  4. Cengkih78
    December 29, 2012 at 10:22 AM
    Oh..dengar jugak pasal kjg golf tu pun ura2 nk buat rumh jgk. Of course kna buat jln baru..klu x kesian org kt tmn harmoni..jam nanti lbh2 lg biler phasa 2 dah ader.
  5. Anonymous
    January 1, 2013 at 3:25 PM
    I pon beli kt sana ..20x70.... Ade sesiapa yg nk jd admin utk PERSATUAN PENDUDUK TMN ZENIA... Mesti awesome kn!!!!
  6. Anonymous
    January 1, 2013 at 3:35 PM
    Mase beli tu pon tinggal beberapa unit jer lg..... Tp so far ni nmpk progress ok.....
  7. Anonymous
    January 1, 2013 at 7:35 PM
    baru pegi check phase 2 zenia ari sabtu lps. ada 27 unit je. start harga dr rm463k untuk bumi price. klu nk masuk tgk rumah phase 1 yg dlm progress tu bleh call raymond-0196902020
  8. Cengkih78
    January 1, 2013 at 11:36 PM
    Menarik cadangan tu..mesti ader rasanyer..senang nk bermuafakat aper2 isu melibatkan tempat tinggal n organised events.
  9. Syed Akramin
    January 2, 2013 at 9:16 PM
    Salam, setuju kalau boleh buat page Persatuan Penduduk utk update terkini status rumah tersebut. Saya pon ada beli rumah dekat area tu. Tapi saya musykil, nama sebenar taman itu Taman Zenia atau Taman Harmoni?

    Baru 3 hari lepas saya tgk, almost 90% done, yg tinggal cuma infra works (Jalan, tiang lampu, longkang etc.)
  10. Anonymous
    January 4, 2013 at 12:18 AM
    TMN ZENIA Tp kite tumpang Jln TMN harmoni... Jam wat persatuan penduduk... . Surau pon mungkin kite tumpang TMN harmoni...
  11. Anonymous
    January 4, 2013 at 12:19 AM
    *jom..hikhik
  12. Cengkih78
    January 4, 2013 at 9:15 AM
    Bolehlah buat blog. senang nak update aper2 events or facebook ker??
  13. Mohd Ilmam Ismail
    January 11, 2013 at 1:20 PM
    Idea yang bijak untuk wujudkan persatuan pddk zenia taman harmoni.. saya pun beli rumah 20 x 68... cengkih 78 unit yang keberapa? hopefully berjiran kot kita..
  14. Cengkih78
    January 11, 2013 at 1:48 PM
    saya row no 2 last..tengah2..no 4 dari tepi..bestnyer dah jumpa bakal2 jiran disini. bolehlah senang2 bermuafakat.
  15. Mohd Ilmam Ismail
    January 11, 2013 at 6:35 PM
    kalau macam tue saya rasa kita nie berjiranlah.. saya row 2 last..sbb x salah saya row nie je yang 20 x 68.. saya unit no 5 dari tepi.. No rumah no. 17.. kalau macam kita boleh wujudkan blog utk penghuni taman zenia..senang nak update berita@perkembangan terkini..
  16. Cengkih78
    January 12, 2013 at 2:46 AM
    Imam Ismail,

    Oh ye ker?? Hahaha..berjiran lah kita yer. Hihihi. Selamat berkenalan jiranku. Kiter jer ke yang 20X68? Rasanya mcm ada satu lagi row..yg kita facing tu..or yang tu 20X60? Anyway, boleh buat blog/fb or both should be okay.
  17. Ken Lew
    January 14, 2013 at 2:59 PM
    Saya pon ada beli rumah dekat area tu,,tapi lupa snap gambar dalam rumah. ada gambar dalam rumah? boleh share tak..
  18. Cengkih78
    January 15, 2013 at 2:08 PM
    Ken Lew,

    so sorry, dont have interior pictures for this house, i did take the pictures, but accidently deleted all of them, only managed to save fews, which i posted here.
  19. Anonymous
    January 16, 2013 at 12:50 AM
    Nanti klu da ade Fb bg tau k.... Hehehe....
  20. Anonymous
    January 21, 2013 at 4:54 PM
    Salam bakal jiran-jiran..
    Sama-sama la kite wujudkan kawasan kejiranan yang mesra dan diberkati..apa2 hal psal persatuan penduduk,update kt sini ek (^ ^)
  21. Cengkih78
    January 22, 2013 at 12:25 AM
    Ok xper..jadikan port sementara. Nanti kiter buat port tul2. Harap bersabar :-)
  22. Cengkih78
    January 22, 2013 at 12:25 AM
    Ok xper..jadikan port sementara. Nanti kiter buat port tul2. Harap bersabar :-)
  23. Anonymous
    January 26, 2013 at 12:41 PM
    Saya pun beli di sini.. 20 x 70.. row yg betul2 lepas entrance tuh.. tapi, apa yg sy pasti, taman ni adalah extension dr taman harmoni.. coz alamat nanti pun.. no XX, Jalan Harmoni XX, Taman Harmoni Kajang, Semenyih. Sy dapat ni dr Joint Power sendiri.. x kisah sgt pasal address ke pae..cuma sy harap jalan access akan ada yg baru & khas utk kita.. x kan nk lalu taman harmoni lama forever....huhu..;)
  24. Cengkih78
    January 29, 2013 at 11:12 AM
    Ikut developer mmg ader entrance baru. Nayerlah klu x byat coz fasa 2 pun dh mula..bottleneck ler nanti kt jln 10 tuh
  25. aqilla syafiyyah
    February 4, 2013 at 2:08 AM
    Salam,

    Jumpa jugak blog untuk zaman zenia, Bile agaknye rumah ni siap yer? saya n wife beli 2nd row 20x68 umh no 3 dari tepi...

  26. Cengkih78
    February 5, 2013 at 8:06 PM
    Ntah2 berjiran kiter nanti kot..hahaha
  27. aqilla syafiyyah
    February 5, 2013 at 10:00 PM
    Rasenye lah, dari tepi no 3, 4 n 5 da ade kat sini, kire 1 line lah kite.hahahhaha beli ari tu pun da tinggal last unit. ni pun joint power da mintak deposit api air kat 4ratus lebih...
  28. Cengkih78
    February 8, 2013 at 3:51 PM
    aqill

    alhamdulillah, mudah2an dipermudahkan urusan kita semua.
  29. ama
    February 13, 2013 at 1:36 PM
    Sayapun beli rumah kat sini sebelum berpencen. Tempat menarik.
  30. Cengkih78
    February 14, 2013 at 11:32 AM
    Ama,

    Salam, selamat berkenalan dan bakal menjadi jiran tetangga :-)
  31. Hafiz87
    February 16, 2013 at 11:38 PM
    Salam perkenalan.. Berjiran la kte nti..
  32. Cengkih78
    February 17, 2013 at 12:29 AM
    hafiz87:

    ye..selamat menjadi jiran tetangga zenia :-)
  33. Hafiz87
    February 19, 2013 at 8:29 PM
    Td g byr deposit air&elektrik.. Lps borak2, developer ckp another 1/2 year zenia siap.. Tp xcmfm.. Just wait n see.. Hope we will get the good news soon..
  34. Cengkih78
    March 25, 2013 at 1:50 PM
    hafiz87:

    1/2 tahun lagi?? meaning ujung thun ni lah? mcm yg saya ckp hari tu time jumpa raymond baru2 ni dia kata mungkin umah siap awal, ahead of schedule, bulan 8 mcm tu kot. mudah2an segalanya lancar.
  35. Anonymous
    March 31, 2013 at 7:29 PM
    assalamualaikum..

    Saya baru jumpa Blog ne. Saya mantan Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga ( KRT ) Taman Harmoni tapi sekarang menjadi Penasihat Kawasan Rukun Tetangga Taman Harmoni..

    Boleh lah kita kongsi-kongsi cerita kat sini kan..
  36. Anonymous
    March 31, 2013 at 7:47 PM
    assalamualaikum...

    ne web Krt taman Harmoni..

    http://krttmnharmoni.webs.com/

    Thanks.
  37. Anonymous
    June 4, 2013 at 12:00 PM
    Tmn zenia under bangi or semenyih
  38. Cengkih78
    June 13, 2013 at 4:50 PM
    maaf pada yang post komen terbaru, lambat saya reply.

    zenia ni ikut alamat dah consider semenyih..eh bukan consider lagi dah, memang SAH mukim semenyih :-)

    pada KRT taman harmoni, terima kasih sbb terjumpa blog ini, and thank you tinggalkan web utk rujukan saya dan rakan2 masa akan datang
  39. Anonymous
    June 24, 2013 at 7:23 PM
    Slm, sy beli kat zenia x. slm perkenalan jiran-jiran.. hehe.. =P
    -Fasha-
  40. mamaAsyfa
    July 26, 2013 at 10:29 AM
    Fasha, sy pn beli zenia x, salam perkenalan :)

    zenia x dgn zenia jauh terpisah sebenarnye...zenia x hanyalah satu baris di bwh jalan nak ke taman harmoni bukit tu..
  41. fuza
    July 26, 2013 at 2:01 PM
    salam... saya pun beli kat situ juga. Kalau kita buka fb page and anyone yang beli kat situ bolehlah share story..
  42. Anonymous
    October 13, 2013 at 6:18 AM
    berapa harga rumah ni sekarang? klu tak silap, dulu mase mula2 launching, pemaju ada bukak booth kat Warta bangi, harga rumah dlm rm295k..lebih kurang 3 tahun lepas.
  43. Anonymous
    October 13, 2013 at 6:19 AM
    berapa harga rumah ni sekarang? klu tak silap, dulu mase mula2 launching, pemaju ada bukak booth kat Warta bangi, harga rumah dlm rm295k..lebih kurang 3 tahun lepas.
  44. ama
    November 21, 2013 at 5:39 PM
    Berita terbaharu. Baru dpt surat drp pemaju. Boleh ambil kunci dlm dua hari lagi..
  45. Anonymous
    November 25, 2013 at 7:56 PM
    saya beli 20 x 68 jugak. ramai dah kenal kat sini..hehe.

    dgr cerita dlm 2 minggu ni dah boleh start ambil kunci. saya dah bayar full start bulan ni.

    saya ada nmpk org listkan kat mudah.my, 20 x 70 RM498k.
  46. Cengkih78
    November 27, 2013 at 6:09 PM
    hi all, sorry for late reply, my schedule hectic and tak sihat (demam). yup, tadi tertengok kat i property harga rumah 20x68 zenia offer dalam 498k. mahal tu. and maybe satu faktor lagi ialah kat padang, so boleh up harga kan. sya blum dapat surat lagi :( hope to get it soon.
  47. Anonymous
    December 1, 2013 at 1:54 AM
    Dah boleh amek kunci...jom create page kat fb...saya beli lot 20x70 sebelah corner lot....main entrance
  48. ama
    December 3, 2013 at 7:58 PM
    Saya sama row dgn tuan. InsyaAllah.hri selasa depan ambil kunci..
  49. Anonymous
    December 6, 2013 at 3:36 AM
    Saya amek kunci semalam...inspection sbtu ni....umah so far saya tgk okla.not bad...so far dah ada 7 org yg dah amek kunci
  50. afif
    March 30, 2014 at 1:49 PM
    saya merancang nak beli satu kat zenia fasa dua. Murah rezeki, moga dapat bersama komuniti harmoni/zenia Insyallah
  51. isma saberi
    May 20, 2014 at 2:04 AM
    Salam saya pembeli zenia x..sape2 beli zenia x.perasan tak blkg uma tu xd longkang pon.. Sbb uma tu kebwh so sy rse longkg tu prlu tuk elak air brtkung ke so ad sistem aliran..