Skip to main content

Road Less Travelled

Dah jadi rutin, tuk menjenguk blog, tuk lihat update kawan2 dan juga upload thread sendiri. mcm2 citer ada, citer puding kelapa, citer lawak, citer lawak nak exam, citer sedih pun ada. teman jauh tapi mesra- tak pernah bersua muka kak zana komen, sempat memblog? oh yesssss (senyum lebar nie). as i said, this is the way i ease myself a bit. 2-3 hari dah tak kuar umah buat keje, so this laptop, this blog, the internet line, keep me in touch with the other world, besides PhD yg (penyakit hasad dengki) kata sesetengahnyer, hehehe, or jugak permanent head damaged. walaupun sbnrnya ia cumalah Doctor of Philosophy - mcm grand jer bunyinya kan? hahaha. Inilah dunia ku buat ms ini. aku bercinta dan berkahwin dgn tesis ku utk 3 thn akan dtg ini, like it or not. itulah syurgaku and..hmm racunku (?) teringat dulu kata seorang senior lecturer - PhD is a lonely journey, at certain point, i couldnt agree more.

seronok tgk perkembangan kwn2, mcm2 aktiviti, meaning that, hidup ini berterusan, sy ada ke takder, life goes on (mcmler signifikan sgt diri nie =P ).

tapi jalan kehidupan kita berbeza2. ada yg mudah haluannya, ada yg susah. yg mudah tu alhamdulillah, sy susah tu, kuatkan hati dgn byk bersabar, setiap kesabaran ada kejayaan, setiap kesusahan ada kemudahan. kdg2 yg susah itu, blh dipilih, jarang Allah tinggalkan kita dgn 'no choice at all'. tapi its a matter of choice. pilihan ditangan kita. bila harus memilih, ada yg pilih jalan yg difikirkannya mudah, tapi mudah adakah bererti mudah juga kesudahan. ada yg pilih 'road less travelled' - jalan susah. tak semua org mampu menempuh 'road less travelled'. is like u pilih jalan hutan/denai, instead of highway. tak blh nak lalu jln hutan dgn kancil. kena ada kete yg sesuai - 4 wheel drive barangkali dan well equipped.


the same thing apply dlm keputusan kita ambil. keputusan selalu diatas kesedaran. if you know, u end up with road less travelled, be prepared tuk hadapi ups dan downsnyer. and from my experience, its never been easy. mentally and emotionally challenging experience. kalu tak kuat hati/semangat - u will give up. oh yes, give up. however, if you think, that would be THE BEST way, then be strong, keep strong. tempuhlah keputusan dgn berani. the risk is yours.

gagal/berjaya - it is not you to decide. tapi sbg manusia, kita diharuskan berusaha. tapi akhirnya, lebih baik gagal mencuba dari gagal tak berbuat aper-aper.


bila patut berhenti?? - takder guidelines jelas about it. it's about the way u feel, your instinct. kdg2 after a while, u would ask urself 'is this worth the effort?' selepas setiap kesusahan yg dilalui. bila msh ada keberuntungan, msh wujud kebaikan, mungkin teruskan adalah terbaik. tetapi, sekiranya, hanya kita 'terkorban', 'mengorbankan diri' all along the way, maka pilihlah utk selamatkan diri. you deserve better in urlife. but again, bukan mudah. the complexity of your decision making process, only you can understand.


road less travelled - is exhausted and demands all the best you have;
are you prepare?

Comments

erm..bile dgr saja prkataan PILIHAN, pstilah, ia bkn mudah..mcm2 yg prlu difikirkn dlm mmbuat pilihan..sma ade pihak kite atau pihak yg len..
Tuhan bg byk jln, trplg pd dri nk plih jln mna..mgkin jln yg kite plih wat org len rsa xsng ati, tp klu itu pilihan ati kite, cmne nk bg org len fhm ye..?

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…