Posted on Wednesday, March 18, 2009

Road Less Travelled

Dah jadi rutin, tuk menjenguk blog, tuk lihat update kawan2 dan juga upload thread sendiri. mcm2 citer ada, citer puding kelapa, citer lawak, citer lawak nak exam, citer sedih pun ada. teman jauh tapi mesra- tak pernah bersua muka kak zana komen, sempat memblog? oh yesssss (senyum lebar nie). as i said, this is the way i ease myself a bit. 2-3 hari dah tak kuar umah buat keje, so this laptop, this blog, the internet line, keep me in touch with the other world, besides PhD yg (penyakit hasad dengki) kata sesetengahnyer, hehehe, or jugak permanent head damaged. walaupun sbnrnya ia cumalah Doctor of Philosophy - mcm grand jer bunyinya kan? hahaha. Inilah dunia ku buat ms ini. aku bercinta dan berkahwin dgn tesis ku utk 3 thn akan dtg ini, like it or not. itulah syurgaku and..hmm racunku (?) teringat dulu kata seorang senior lecturer - PhD is a lonely journey, at certain point, i couldnt agree more.

seronok tgk perkembangan kwn2, mcm2 aktiviti, meaning that, hidup ini berterusan, sy ada ke takder, life goes on (mcmler signifikan sgt diri nie =P ).

tapi jalan kehidupan kita berbeza2. ada yg mudah haluannya, ada yg susah. yg mudah tu alhamdulillah, sy susah tu, kuatkan hati dgn byk bersabar, setiap kesabaran ada kejayaan, setiap kesusahan ada kemudahan. kdg2 yg susah itu, blh dipilih, jarang Allah tinggalkan kita dgn 'no choice at all'. tapi its a matter of choice. pilihan ditangan kita. bila harus memilih, ada yg pilih jalan yg difikirkannya mudah, tapi mudah adakah bererti mudah juga kesudahan. ada yg pilih 'road less travelled' - jalan susah. tak semua org mampu menempuh 'road less travelled'. is like u pilih jalan hutan/denai, instead of highway. tak blh nak lalu jln hutan dgn kancil. kena ada kete yg sesuai - 4 wheel drive barangkali dan well equipped.


the same thing apply dlm keputusan kita ambil. keputusan selalu diatas kesedaran. if you know, u end up with road less travelled, be prepared tuk hadapi ups dan downsnyer. and from my experience, its never been easy. mentally and emotionally challenging experience. kalu tak kuat hati/semangat - u will give up. oh yes, give up. however, if you think, that would be THE BEST way, then be strong, keep strong. tempuhlah keputusan dgn berani. the risk is yours.

gagal/berjaya - it is not you to decide. tapi sbg manusia, kita diharuskan berusaha. tapi akhirnya, lebih baik gagal mencuba dari gagal tak berbuat aper-aper.


bila patut berhenti?? - takder guidelines jelas about it. it's about the way u feel, your instinct. kdg2 after a while, u would ask urself 'is this worth the effort?' selepas setiap kesusahan yg dilalui. bila msh ada keberuntungan, msh wujud kebaikan, mungkin teruskan adalah terbaik. tetapi, sekiranya, hanya kita 'terkorban', 'mengorbankan diri' all along the way, maka pilihlah utk selamatkan diri. you deserve better in urlife. but again, bukan mudah. the complexity of your decision making process, only you can understand.


road less travelled - is exhausted and demands all the best you have;
are you prepare?

Read More

One response to Road Less Travelled

  1. ♥ shiMawar ♥
    March 19, 2009 at 1:29 AM
    erm..bile dgr saja prkataan PILIHAN, pstilah, ia bkn mudah..mcm2 yg prlu difikirkn dlm mmbuat pilihan..sma ade pihak kite atau pihak yg len..
    Tuhan bg byk jln, trplg pd dri nk plih jln mna..mgkin jln yg kite plih wat org len rsa xsng ati, tp klu itu pilihan ati kite, cmne nk bg org len fhm ye..?