Skip to main content

Ilmu seorang sarjana


Kami sedang minum2 malam itu sambil berborak2 ttg isu semasa, dari hal2 kehidupan di Melbourne, hingga isu2 semasa di tanah air. Kami berlima semuanya, kenalan2 dari Indonesia dan Thailand, kebetulan, semuanya pelajar PhD pelbagai bidang. Dari isu yg ringan2, kami menyentuh isu lebih berat - apa lagi PhD yg tak siap2! Mcm2lah komplen, pendek kata, takder yg kata PhD nie mudah - semua resah gelisah, tension, tak sabar nak habis, asyik bermimpi ngeri ajer. sy yg - half-bake- PhD nie gerun mendengarnya. Defense proposal dah lepas, menulis satu lagi cabaran, analisis data..sigh..3 tahun ku..

komen Ida, PhD matematik dari Indonesia, ada kenalannya defense proposal, dibentak examiner dgn soalan - apa sumbangan research nie utk dunia? what? kami gelak beramai2, ada jugak mcm tu. penat tu tak jawab soalan berapi mcm tu. ingat kami nie buat PhD tuk Nobel Price ker? kami nie bukanlah terlalu bijak orgnya. kdg2 org salah tanggapan, sbnrnya kami nie biasa2 jer. kata-kata seorang kenalan dari Thailand buat sy berfikir pjg.

katanya, PhD tak patut menjadikan seseorang itu sombong dgn ilmunya, or menganggap org patut melayannya berbeza kerana ketinggian ilmu yg ada padanya. sbnrnya, jika wujud sikap begitu dlm diri seorang so called sarjana, dia tidak benar2 memahami ilmunya. katanya lagi, ilmu PhD menjadikan dia sedar satu perkara, semakin tinggi ilmu yg dicapainya, semakin dia menyedari, sedikitnya yg dia ketahui. so mcm ner kita blh nak claimed diri kita nie - 'master of the universe?'

kami terdiam sejenak. seorang pun tak membantah, kerana ia amat benar. itulah yg sy rasa skrg, penerokaan ilmu yg sejauh ini menyebabkan sy sedar, sedikitnya yg saya ketahui. sungguh benar kataNya - 7 lautan pun jika mau digunakan utk mencatat segala pengetahuan Allah ttg alam ini, nescaya akan kekeringan. dan ilmu manusia itu tidak lebih spt setitis air di lautan yg besar. atas kesedaran itulah patut menjadikan kita lebih merendah diri dan bukan sebaliknya. bukankah ada pepatah menyebut, ikut resmi padi, semakin berisi semakin tunduk; atau ular tak hilang bisa bila menyulur di bawah akar.

ilmu - menjadikan kita lebih melihat Pencipta. Nampak kebenarannya. Agaknya itulah sbb mengapa ayat pertama turun kepada Rasul kita ialah Iqra. Dgn ilmu, kita akan mengenal tuhan.

Comments

Alice said…
true...sedangkan yang takada phd pun dah eksyen.....yang ada phd patutnya lebih memahami diri sendiri...
~~zAnAfAhMi~~ said…
phd....penuh hasad dengki...(tapi kalau dengki psl pelajaran, takpe kan?)
anak akak selalu ada 'phd' yg ni, dia tak boleh tgk kwn2 yg pandai, mesti nak sama jugak....bagus tak?
Cengkih78 said…
salam,

sgt bagus, dengki ada byk jenis, dengki kejayaan utk berjaya, itu digalakkan, dengki kejayaan org lain utk pedajal org tu, itu sendiri mau ingat =)

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…