Skip to main content

Melbourne bergegar 4.6 skala Ritcher

Semalam, dlm jam 9 mlm, sedang bersiap sedia nak tido, dan dlm proses menutup lap top, tetiba rasa something weird, lantai bergegar and begitu juga dinding and cermin tingkap. first i thought it must be possom, yg selalu panjat bumbung rumah. maklumlah rumah mcm ala-ala zoo mini kat student village, tpt segala burung, arnab, kucing dan possom bermain2. tapi tak rasa itu possom, possom aper besar sgt mcm tu sampai umah pun gegar? nak kata lori, pasal tak dgr bunyi lori lalu? or angin? kalu angin kuat mesti dgr dah bunyi pokok2 berdesir.

kebetulan my housemate blum tido dan sdg menonton tv. dia pun rasa gegaran katanya. and sdg kami menonton tv, berita terkini melaporkan gegaran kecil direkod sekitar Melbourne dan Victoria region. pagi nie, as i opened online news, it was stated in herald newspaper that

'4.6 intense earthquake felt across Melbourne and Victoria.'

it is earthquake!!

takde pengalaman - mcm tulah, confused and blurred..

Comments

Doralin Lee said…
Ha? Australia ada earthquake ke? Tak biasa dengar pun...... bumi dah berubah.....
Cengkih78 said…
hi buddy, join the club. but i heard on tv that melbourne earthquake had already occurred about a decade ago, in 1996 and it was 5 something.
~~zAnAfAhMi~~ said…
tak penah rasa ek? akak dh rasa bnyk kali masa kt kajang, ye la dok rumah burung....tinggi...apa lagi..dh tentu goyang.
teringat masa keje (kursus kt jepun), org jepun selamba je bab2 ni....stiap 10 minit gegar.

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…