Skip to main content

Diari hari nie

ohh, sbnrnya ada byk benda nak share dan upload, tapi ntah naper, bila dah separuh menaip tu, rasa hilang mood pulak, jadinya ada bbrp entries dah msk dlm safe draft. hmm, tak tau naper jg gitu. anyhow..nie entri ntah aper2 ntah..aktiviti hari nieh..takder yg best pun, sy bukannyer selebriti, semua org nak tau aper sy buat, esok kuar paper.."XXXX pandai buat sambal belacan". ahaha. tapi baca ajerlah yer..

pagi tadi jam 9.30-11.30am - gi shopping kat little saigon, coles, membeli barang dpr yg dah habis spt
gula,
susu,
buah nectarine (summer fruits, sedap nieh)
daging steak (nak buat steak kononya)
ayam
juice apple + mangga
etc.
hari nie special sikit - misinya nak buat kek pisang, tapi baking soda takder. sy carik kat coles - takde yg dlm kotak kecik, sekali terus 1 kilo baking soda! mak ai..nie nak pakai berapa ratus tahun nie. lagi confused, bila sy yg agak2 jarang membuat kuih muih yg guna bhn2 mcm nie, keliru dgn words tertera kat kotak baking soda tu. antara lain katanya - for home, for body, for kitchen. takder pun kata - for food! tapi beli jugak.

balik umah, sy on internet and surf information.. baking soda uses..fuh lega, tul lahh..boleh guna tuk masak. sy dah nak terbeli baking power dah tadi. tapi baking power dan baking soda tu kan ada beza? dlm resepi kata baking soda, tak kata baking powder. interframe tgh surf internet, adalah hamba allah nie suruh sy check lagi berkali2, sy kata confirm mmg blh msk punyer..baking soda tu..lagi2 bila sy kata - blh guna utk cuci toilet, bersihkan carpet, cuci baju. ngeri jugak bunyinya, tapi sy kata, insya allah sy konfiden blh pakai tuk mskn tu. mmg lah boleh guna tuk menyental bagai2nyer, tapi sy bukan guna fabulloso or ajax..baking soda jer.

maka bermulalah mission membuat kek pisang dgn baking soda, nasib baiklah my housemate tak gi campus hari nie. dia kata, ah-ahh betul lah tu baking soda. mmg blh pakai mcm2. fuh lega. so baru jap tadi kek pisang sy siap, cantik tinggi, tapi tak sempat lagi tangkap gambar..tgh panas lagi tu baru kuar dari oven, tapi sedap baunya.

tapi sy tak berapa pasti pisang aper sy guna..belasah ajer, janji pisang..ehehehehe..sungguh sempoi.

sehingga jam 5.30 pm nieh..writing tak buat lagi, habis utk main masak2 jer (ayam goreng cili kering spring onions with roasted almonds & kailan with oyster source - heheh, mcm grand bunyi nyer..tapi saperlah sy kalu dibandingkan chef wan).

dan sempat lagi upload blog...

Comments

wa..cam sedap jek kek pisang akak tu..anta le sini sket.. :)

ok le klu beli baking soda tu smpi sekilo pn..bleh gak akak wat cuci2 rumah..kn senang..

p/s : xkesah pki pisang ape pn kak..jgn pki zombie kampung pisang (filem mamat khalid), dh le..haha.. :p

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…