Posted on Thursday, January 07, 2010

Diari hari nie

ohh, sbnrnya ada byk benda nak share dan upload, tapi ntah naper, bila dah separuh menaip tu, rasa hilang mood pulak, jadinya ada bbrp entries dah msk dlm safe draft. hmm, tak tau naper jg gitu. anyhow..nie entri ntah aper2 ntah..aktiviti hari nieh..takder yg best pun, sy bukannyer selebriti, semua org nak tau aper sy buat, esok kuar paper.."XXXX pandai buat sambal belacan". ahaha. tapi baca ajerlah yer..

pagi tadi jam 9.30-11.30am - gi shopping kat little saigon, coles, membeli barang dpr yg dah habis spt
gula,
susu,
buah nectarine (summer fruits, sedap nieh)
daging steak (nak buat steak kononya)
ayam
juice apple + mangga
etc.
hari nie special sikit - misinya nak buat kek pisang, tapi baking soda takder. sy carik kat coles - takde yg dlm kotak kecik, sekali terus 1 kilo baking soda! mak ai..nie nak pakai berapa ratus tahun nie. lagi confused, bila sy yg agak2 jarang membuat kuih muih yg guna bhn2 mcm nie, keliru dgn words tertera kat kotak baking soda tu. antara lain katanya - for home, for body, for kitchen. takder pun kata - for food! tapi beli jugak.

balik umah, sy on internet and surf information.. baking soda uses..fuh lega, tul lahh..boleh guna tuk masak. sy dah nak terbeli baking power dah tadi. tapi baking power dan baking soda tu kan ada beza? dlm resepi kata baking soda, tak kata baking powder. interframe tgh surf internet, adalah hamba allah nie suruh sy check lagi berkali2, sy kata confirm mmg blh msk punyer..baking soda tu..lagi2 bila sy kata - blh guna utk cuci toilet, bersihkan carpet, cuci baju. ngeri jugak bunyinya, tapi sy kata, insya allah sy konfiden blh pakai tuk mskn tu. mmg lah boleh guna tuk menyental bagai2nyer, tapi sy bukan guna fabulloso or ajax..baking soda jer.

maka bermulalah mission membuat kek pisang dgn baking soda, nasib baiklah my housemate tak gi campus hari nie. dia kata, ah-ahh betul lah tu baking soda. mmg blh pakai mcm2. fuh lega. so baru jap tadi kek pisang sy siap, cantik tinggi, tapi tak sempat lagi tangkap gambar..tgh panas lagi tu baru kuar dari oven, tapi sedap baunya.

tapi sy tak berapa pasti pisang aper sy guna..belasah ajer, janji pisang..ehehehehe..sungguh sempoi.

sehingga jam 5.30 pm nieh..writing tak buat lagi, habis utk main masak2 jer (ayam goreng cili kering spring onions with roasted almonds & kailan with oyster source - heheh, mcm grand bunyi nyer..tapi saperlah sy kalu dibandingkan chef wan).

dan sempat lagi upload blog... Read More

One response to Diari hari nie

  1. ♥ shiMawar ♥
    January 7, 2010 at 6:17 PM
    wa..cam sedap jek kek pisang akak tu..anta le sini sket.. :)

    ok le klu beli baking soda tu smpi sekilo pn..bleh gak akak wat cuci2 rumah..kn senang..

    p/s : xkesah pki pisang ape pn kak..jgn pki zombie kampung pisang (filem mamat khalid), dh le..haha.. :p