Skip to main content

show less skin is better


ini ada satu kajian di barat yg menarik perhatian sy. pengkaji ini menunjukkan gambar wanita2 dgn pelbagai tahap keseksian pakaian mrk (dari yg tutup seluruh badan hingga yg tak berpakaian) kepada sekumpulan lelaki. kajian menunjukkan bahawa, semakin tinggi darjah pendedahan keseksian wanita di dalam gambar itu, semakin tinggi peluang wanita2 tersebut dimasukkan oleh subjek lelaki ke dalam kategori - a potential casual sexual partner. menariknya, semakin wanita itu menjaga penampilannya (show less skin) semakin tinggi wanita2 ini di nilai sbg kategori - a long partner.

sbgmana diketahui umum, lelaki adalah makhluk visual, segalanya ttg wanita bermula dari pandangan mereka. jadi gadis2 sekalian, peliharalah pakaian anda agar maruah dan pandangan lelaki terhadap anda pun terpelihara seadanya. jgnlah nanti, disalahkan lelaki 100% kerana mempersendakan kita atau mempermainkan perasaan dan body saja sedangkan, jika diperhalusi, diri juga mungkin ada salah silapnya - mengiklankan diri sehingga menghantar signal yg tak sepatutnya (murahan).

kajian ini juga menunjukkan bahawa lelaki sukar memberikan tumpuan terhadap komunikasi dgn wanita seksi kerana fokus mrk terganggu oleh visual tubuh badan mrk (yg sexy of course). lagi moralnya disini, jika anda mahu lelaki mengenali diri anda dgn lebih baik, jgn dedahkan yg tak sepatutnya kerana dikhuatiri menganggu konsentrasi mrk utk mengenali anda dgn cara yg lebih baik - berkomunikasi. so jgn salahkan lelaki 100% kerana memandang pd tempat tak sepatutnya (ditempat2 tertentu pd badan anda of course) serta tidak fokus kerana - anda mungkin penyebabnya.

note: fikirlah, kerana sygkan makhluk bernama wanita maka allah perintahkan kita menutup aurat. kerana tidak mahu wanita dipandang atas nafsu semata2. jadi, jika ada yg memandang seksi itu satu kebebasan, fikirlah semula. kebebasan apa namanya kalu dgn keseksian itu lelaki memandang anda lebih kerana nafsu dan bukan dalaman dan diri anda sebnr.

Comments

maiyah said…
juling mata den kalo tgk keseksian yg melampau huh!

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…