Skip to main content

How to make your cat gets high




Ini kali kedua sy ulang membaca buku Dewey Readmore Book, seekor kucing perpustakaan dari Iowa yg begitu popular di seluruh dunia. Dewey antara kucing library paling popular, tak percaya boleh search kat youtube. even buku mengenai Dewey nie pun jadi international best seller. kisah Dewey nie sedih jugak mula2nya sbb librarians jumpa dia di dalam kotak drop box library yg biasa org guna utk return buku bila library tutup dlm keadaan kesejukan pd satu pagi Isnin bersuhu -15celcius sbb drop box tu dari metal, so umpama msk dlm peti sejuklah kat dlm tu semalaman. sy takkan citer sinopsis kat sini, apa yg sy rasa menarik ialah kewujudan sejenis tumbuhan yg disebut di dalam buku nie yg boleh buat kucing 'high' atau bahasa mat-mat pit nie lalok lah. mula2 tak paham 'catnip' tu aper, bila sy search kat internet barulah tau rupanya sejenis herba tumbuhan. bila kucing cium jer dia high, terguling2, tergelek2, dan tergolek2. sbb sekian lama meminati kucing, nie first time sy dgr catnip. tak sure ada jual tak kat msia. kalu tgk kat internet kata kedai pets selalu ada, tapi bukan yg fresh, ada dlm bentuk spray or dan siap disumbat dlm pet toys. tapi yg fresh kesan dia lagi hebat. tak percaya?? tengok sendiri kat bawah nie yer..

sedikit info mengenai catnip:




inilah rupa catnip


"Catnip" is the common name for a perennial herb of the mint family. It is native to Europe and is an import to the United States and other countries. The catnip plant is now a widespread weed in North America.

­Given to the right cat, catnip can cause an amazing reaction! The cat will rub it, roll over it, kick at it, and generally go nuts for several minutes. Then the cat will lose interest and walk away. Two hours later, the cat may come back and have exactly the same response.
Because there really isn't any scent that causes this sort of reaction in humans, catnip is hard for us to understand. However, it is not an uncommon behavior in animals that rely heavily on their noses. For example, there are many scents that will trigger intense hunting behavior in dogs, and other scents will cause dogs to stop in their tracks and roll all over the scent. 

Although no one knows exactly what happens in the cat's brain, it is known that the chemical nepetalactone in catnip is the thing that triggers the response. Apparently, it somehow kicks off a stereotypical pattern in cats that are sensitive to the chemical. The catnip reaction is inherited, and some cats are totally unaffected by it. Large cats like tigers can be sensitive to it as well.

The reaction to catnip only lasts a few minutes. Then the cat acclimates to it, and it can take an hour or two away from catnip for the cat to "reset." Then, the same reaction can occur again. Very young kittens and older cats seem less likely to have a reaction to catnip.

sumber: http://science.howstuffworks.com/herbs-spices/question303.htm 









bwh nie pulak video dewey readmore book. he's soooo adorable. tapi dah mati thn 2006 pd usia 16 thn.

Comments

maiyah said…
nak cari le tumbuhan tu hehe
Cengkih78 said…
hehehe, gi carik kak..kalu jumpa bagi tau..
bagus ker kasi kucing high?? sayang eh...hehe

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…