Posted on Saturday, January 23, 2010

Selamatkah password anda?

Satu kajian ke atas berjuta2 akaun internet oleh satu laman web baru2 ini mendedahkan 10 senarai password paling byk diguna pakai di dalam online. Kajian dilakukan setelah berlaku pencerobohan hackers ke atas laman web berjaya diselongkar. dianggarkan hacker mengirim sehingga 32 milion password ke dalam internet sbg percubaan utk menceroboh akaun pengguna.

The ten most commonly used passwords were:
1. 123456
2. 12345
3. 123456789
4. Password
5. iloveyou
6. princess
7. rockyou *
8. 1234567
9. 12345678
10. abc123

seorang pakar IT dari Imperva menasihatkan pengguna meningkatkan keselamatan akaun dengan menggunakan 'ayat'. dgn kata lain, cipta ayat anda sendiri. beliau juga menasihatkan pengguna menggunakan password berbeza bagi setiap laman web. cadangan lain ialah masukkan minimum 8 huruf, tambahkan dgn "upper case" (_), "lower case" (-), special characters (@#%^&) dan nombor (123). pakar mengatakan kombinasi password yg mudah dan serangan automatik bererti hanya dgn 110 percubaan, hackers blh menceroboh sekurang2nya 1 akaun pd setiap saat.

sumber: 7news australia

Note: bagi yg menggunakan bbrp akaun di internet mungkin mudah, tapi kalu banyak mcm mana? bila byk sgt passwords nak ingat, kdg2 sendiri pun dah lupa. tapi cdgn buat ayat tu menarik.

mungkin sy blh buat password mcm nie "nyieat nyensong mata kaji sema nyi seng" - penyamun...masuk!



Read More

One response to Selamatkah password anda?

  1. maiyah
    January 24, 2010 at 3:54 AM
    cipta apapun dorang bleh gak hack