Skip to main content

Hello-hello cuaca ada baik ka?


pagi nie, pagi2 kawan dah call..

salam, akak nak tanya, hari tu website yg lina bagi tau tu yg mana ek?
oh, yang tu..http://www.bom.gov.au

(tanpa ditanya, sy pun voluntereed) hari nie max 34c, esok 33c lusa paling panas 40c. selasa cuaca ting tong jadi 22c.

hehe, nie bukan sesuatu yg pelik, sy selalu mendapat panggilan telefon hanya utk kwn2 bertanya website meteorologi dan juga cuaca ada baik ka hari nieh? satu perkara yg sy tak nampak begitu ketara di msia yg berlaku di sini ialah obsesi terhadap cuaca. weather forecast dinanti2kan. tapi mcm sy, i just go direct to meteorologi website, coz dia ada forecast for the whole week and also current temperature, updated every 15 minutes.

sy fikir, salah satu punca kenapa how's weather question nie begitu popular ialah sbb cuaca di melbourne sendiri yg unpredictable. sekejap panas sekejap sejuk, so you have to choose what to wear, so in order to do so, u must know, weather forecast. mcm isnin, 40c..that's hot! selasa blh drop jadi 20 over saja..mild and maybe ada cool breeze, so u need to wear baju agak tebal berbanding hari isnin. di msia, cuaca kita lebih konsisten, ada ujan, ada panas, temperature range pun predictable, 28-33c, almost everyday mcm tu, so why so worry about what to wear?

semalam pun panas, rumah nie dah berbahang, and even my chocolate bar i simpan dlm bilik pun dah melted, aiya, really hot. hari isnin, just too much, maybe larikan diri ke ofis and spend my day there as long as i could (aircond okay).

kami dijangka akan mengalami heatwave dlm tempoh terdekat nie, be ready to hear about bushfire all over australia. tak blh nak explain how hot it feels. panas lain mcm, bukan mcm msia. u have to be here to feel it for urself than u would understand..and wouldnt stand it.


Comments

maiyah said…
yelahkan.. pnting gak rujuk cuaca kalo kat situ.. kat mesia panas n hujan yg besa je

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…