Posted on Saturday, January 09, 2010

Hello-hello cuaca ada baik ka?


pagi nie, pagi2 kawan dah call..

salam, akak nak tanya, hari tu website yg lina bagi tau tu yg mana ek?
oh, yang tu..http://www.bom.gov.au

(tanpa ditanya, sy pun voluntereed) hari nie max 34c, esok 33c lusa paling panas 40c. selasa cuaca ting tong jadi 22c.

hehe, nie bukan sesuatu yg pelik, sy selalu mendapat panggilan telefon hanya utk kwn2 bertanya website meteorologi dan juga cuaca ada baik ka hari nieh? satu perkara yg sy tak nampak begitu ketara di msia yg berlaku di sini ialah obsesi terhadap cuaca. weather forecast dinanti2kan. tapi mcm sy, i just go direct to meteorologi website, coz dia ada forecast for the whole week and also current temperature, updated every 15 minutes.

sy fikir, salah satu punca kenapa how's weather question nie begitu popular ialah sbb cuaca di melbourne sendiri yg unpredictable. sekejap panas sekejap sejuk, so you have to choose what to wear, so in order to do so, u must know, weather forecast. mcm isnin, 40c..that's hot! selasa blh drop jadi 20 over saja..mild and maybe ada cool breeze, so u need to wear baju agak tebal berbanding hari isnin. di msia, cuaca kita lebih konsisten, ada ujan, ada panas, temperature range pun predictable, 28-33c, almost everyday mcm tu, so why so worry about what to wear?

semalam pun panas, rumah nie dah berbahang, and even my chocolate bar i simpan dlm bilik pun dah melted, aiya, really hot. hari isnin, just too much, maybe larikan diri ke ofis and spend my day there as long as i could (aircond okay).

kami dijangka akan mengalami heatwave dlm tempoh terdekat nie, be ready to hear about bushfire all over australia. tak blh nak explain how hot it feels. panas lain mcm, bukan mcm msia. u have to be here to feel it for urself than u would understand..and wouldnt stand it.


Read More

One response to Hello-hello cuaca ada baik ka?

  1. maiyah
    January 9, 2010 at 7:46 PM
    yelahkan.. pnting gak rujuk cuaca kalo kat situ.. kat mesia panas n hujan yg besa je