Posted on Saturday, January 02, 2010

marriage is..

salah satu buku koleksi yg saya simpan ialah "Recipes for a perfect marriage" novel ditulis Morag Prunty. not a best seller book, but still a good book to read. just nak share one quote dlm buku nie yg for me interesting to share with:

what i have learned this year is that married love is never complete or finite. it has to be elastic, adjustable. if you become too attached to a way of loving, the beautiful buzz, the thrill, you'll have no way of replacing it when it's gone. marriages are custom made; you jiggle them around until you find a way to make them fit (page 291).

how true it is. walaupun kita ada basic undang2 utk dijadikan panduan dlm perkahwinan, tapi ada juga resepi lain harus ditambah kerana setiap hubungan (marriage particularly) unik pd setiap psgn dan ini harus diteliti. sbb itu, bahaya bila kita cenderung membandingkan hubungan yg kita ada dgn org lain sehingga selalu di terbit dlm diri kita, 'kalau lah...kalaulah mcm nie...mungkin..' atau ' kami pun harus...' dll. sbb keadaan kita mungkin tidak sama dgn org yg kita bandingkan. jadi bagaimana mungkin semudah itu kita 'mengklonkan' hubungan org lain tuk disamakan atau dijadikan spt yg kita punya.

byk jugak dah buku ttg relationship sy baca, byk jugak kisah2 org sy perhati dan nilai. sampai satu tahap, sy fikir...you cannot simply follow everything they say or buta tuli coz every relationship unik dan apa yg dilaluinya juga berbeza. bagaimana kita mengendalikan hubungan, itu bergantung kpd sejauh mana anda mengerti setiap kelebihan dan kekurangan yg wujud dlm hubungan serta fasa2 yg dilaluinya. berhati2 bila bertanya or meminta pdgn kerana yg lebih memahami segala permasalahan adalah anda - yg berada didalamnya.

ciptakan formula anda sendiri, asalkan ia berhasil sptmana anda dan psgn inginkan. setiap ikatan itu adalah perjuangan. perjuangan utk menjayakannya. its like running a business..to fail or to success. never takes lightly, never takes for granted. it requires hard work. bila dah berkahwin, itu bukan 'the end' of the story, it just started. it means work harder. and be realistic with ur expectation sbb ramai yg tidak bahagia dgn hubungannya kerana terlalu mencari kesempurnaan hingga kebahagiaan didepan mata pun tak mampu dihargai. ada kajian menunjukkan bahawa mrk yg suka sgt membaca buku romantik nie lebh cenderung merasa tidak bahagia dlm hubungan mrk walaupun kehidupan dan psgn mrk lebih baik dari yg lain. hollywood + bollywood - meracuni fikiran anda utk mempercayai dongeng2 romance yg tak realistik.

makanya berpada2lah..agaknya mmg benar pepatah melayu ada menyebut - ukur baju badan sendiri..bukan badan org lain.




Read More

2 Responses to marriage is..

  1. maiyah
    January 3, 2010 at 2:13 AM
    ermm.. tips baik utk pasangan..
  2. Alice
    January 7, 2010 at 9:11 PM
    no marriage is perfect. there will be obstacle, storm and rainbow throughout the journey, if you give up, then the marriage break easily. It takes courage, patient and tolerance etc etc to survive a marriage. For me, I call it survive because it's not a fairy tale story. :P
    all the best, I tengah tunggu masa nak bersalin ni..boring...tengah cuti2 rumah.