Skip to main content

marriage is..

salah satu buku koleksi yg saya simpan ialah "Recipes for a perfect marriage" novel ditulis Morag Prunty. not a best seller book, but still a good book to read. just nak share one quote dlm buku nie yg for me interesting to share with:

what i have learned this year is that married love is never complete or finite. it has to be elastic, adjustable. if you become too attached to a way of loving, the beautiful buzz, the thrill, you'll have no way of replacing it when it's gone. marriages are custom made; you jiggle them around until you find a way to make them fit (page 291).

how true it is. walaupun kita ada basic undang2 utk dijadikan panduan dlm perkahwinan, tapi ada juga resepi lain harus ditambah kerana setiap hubungan (marriage particularly) unik pd setiap psgn dan ini harus diteliti. sbb itu, bahaya bila kita cenderung membandingkan hubungan yg kita ada dgn org lain sehingga selalu di terbit dlm diri kita, 'kalau lah...kalaulah mcm nie...mungkin..' atau ' kami pun harus...' dll. sbb keadaan kita mungkin tidak sama dgn org yg kita bandingkan. jadi bagaimana mungkin semudah itu kita 'mengklonkan' hubungan org lain tuk disamakan atau dijadikan spt yg kita punya.

byk jugak dah buku ttg relationship sy baca, byk jugak kisah2 org sy perhati dan nilai. sampai satu tahap, sy fikir...you cannot simply follow everything they say or buta tuli coz every relationship unik dan apa yg dilaluinya juga berbeza. bagaimana kita mengendalikan hubungan, itu bergantung kpd sejauh mana anda mengerti setiap kelebihan dan kekurangan yg wujud dlm hubungan serta fasa2 yg dilaluinya. berhati2 bila bertanya or meminta pdgn kerana yg lebih memahami segala permasalahan adalah anda - yg berada didalamnya.

ciptakan formula anda sendiri, asalkan ia berhasil sptmana anda dan psgn inginkan. setiap ikatan itu adalah perjuangan. perjuangan utk menjayakannya. its like running a business..to fail or to success. never takes lightly, never takes for granted. it requires hard work. bila dah berkahwin, itu bukan 'the end' of the story, it just started. it means work harder. and be realistic with ur expectation sbb ramai yg tidak bahagia dgn hubungannya kerana terlalu mencari kesempurnaan hingga kebahagiaan didepan mata pun tak mampu dihargai. ada kajian menunjukkan bahawa mrk yg suka sgt membaca buku romantik nie lebh cenderung merasa tidak bahagia dlm hubungan mrk walaupun kehidupan dan psgn mrk lebih baik dari yg lain. hollywood + bollywood - meracuni fikiran anda utk mempercayai dongeng2 romance yg tak realistik.

makanya berpada2lah..agaknya mmg benar pepatah melayu ada menyebut - ukur baju badan sendiri..bukan badan org lain.




Comments

maiyah said…
ermm.. tips baik utk pasangan..
Alice said…
no marriage is perfect. there will be obstacle, storm and rainbow throughout the journey, if you give up, then the marriage break easily. It takes courage, patient and tolerance etc etc to survive a marriage. For me, I call it survive because it's not a fairy tale story. :P
all the best, I tengah tunggu masa nak bersalin ni..boring...tengah cuti2 rumah.

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…