T-shirt dan kain batik


apa perasaan anda bila ditipu bulat2 spt kes rombongan kawin tak jadik tu? kelakar dan sedih pun ada gak sy baca. saya tak nak ulas panjang2 pasal details tu semua sbb sy tak tahu apa sebenar terjadi. cuma apa yg sy nak highlight kat sini ialah, pentingnya jujur dlm hubungan. bagaimana mungkin utk kita membina satu hubungan perkahwinan jika tiada kejujuran dan dipenuhi kebohongan? bila terlalu byk berbohong, ia jadi mcm benteng yg memisahkan kita dgn psgn. walaupun psgn tak tau kebohongan yg dilakuan itu, tapi, orang tu sendiri blh merasakan bahwa kebohongan itu membuatkan psgn hanya mengenali separuh dari diri dia, bukan sepenuhnya. jadi bagaimana mungkin keintiman dan kepercayaan blh terbina?

sy bukanlah pakar perkahwinan tuk bercakap pandai dlm hal ni, tapi sy fikir based on common sense. dlm kes di atas, hanya mrk yg lebih mengetahui apa sbnrnya berlaku. hari yg sepatutnya menjadi hari kegembiraan bertukar sebaliknya. barangkali, sy kata barangkali, terlalu byk yg disembunyikan, yg tidak dizahirkan dgn kejujuran sehingga berlaku penipuan spt ini. betullah, bila sekali menipu, kena menipu utk seterusnya..barangkali puncanya sekadar menyembunyikan status isteri orang tapi akhirnya terpaksa menipu yg lain2 dan seterusnya sehingga out of control.

cinta dan kasih sayang tak perlukan dusta, cukup dengan kejujuran.

Comments

maiyah said…
itulah dia.. terlalu byk yg disembunyikan
irdina said…
betul2...pembohongan selalunya akan berterusan dgn berbohong even si pembohong tak mau sebenarnya..
lie alwez covered by lie
bukan senang sebenarnya membetulkan keadaan kalau dah tersalah langkah.
mamawana said…
Besarnyer dusta itu....tertipu.. trauma dibuatnyer.. Tuhan sahajalah yg membalas kembali segala penipuan itu.

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Ada apa dengan Clinique

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?