Skip to main content

T-shirt dan kain batik


apa perasaan anda bila ditipu bulat2 spt kes rombongan kawin tak jadik tu? kelakar dan sedih pun ada gak sy baca. saya tak nak ulas panjang2 pasal details tu semua sbb sy tak tahu apa sebenar terjadi. cuma apa yg sy nak highlight kat sini ialah, pentingnya jujur dlm hubungan. bagaimana mungkin utk kita membina satu hubungan perkahwinan jika tiada kejujuran dan dipenuhi kebohongan? bila terlalu byk berbohong, ia jadi mcm benteng yg memisahkan kita dgn psgn. walaupun psgn tak tau kebohongan yg dilakuan itu, tapi, orang tu sendiri blh merasakan bahwa kebohongan itu membuatkan psgn hanya mengenali separuh dari diri dia, bukan sepenuhnya. jadi bagaimana mungkin keintiman dan kepercayaan blh terbina?

sy bukanlah pakar perkahwinan tuk bercakap pandai dlm hal ni, tapi sy fikir based on common sense. dlm kes di atas, hanya mrk yg lebih mengetahui apa sbnrnya berlaku. hari yg sepatutnya menjadi hari kegembiraan bertukar sebaliknya. barangkali, sy kata barangkali, terlalu byk yg disembunyikan, yg tidak dizahirkan dgn kejujuran sehingga berlaku penipuan spt ini. betullah, bila sekali menipu, kena menipu utk seterusnya..barangkali puncanya sekadar menyembunyikan status isteri orang tapi akhirnya terpaksa menipu yg lain2 dan seterusnya sehingga out of control.

cinta dan kasih sayang tak perlukan dusta, cukup dengan kejujuran.

Comments

maiyah said…
itulah dia.. terlalu byk yg disembunyikan
irdina said…
betul2...pembohongan selalunya akan berterusan dgn berbohong even si pembohong tak mau sebenarnya..
lie alwez covered by lie
bukan senang sebenarnya membetulkan keadaan kalau dah tersalah langkah.
mamawana said…
Besarnyer dusta itu....tertipu.. trauma dibuatnyer.. Tuhan sahajalah yg membalas kembali segala penipuan itu.

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…