Skip to main content

be honest when breaking off a relationship





saya fikir, tiada yg lebih baik selain berterus terang. bila pasangan itu scr rasmi adalah 'item' ataupun at least declare psgn, setiap keputusan utk berpisah haruslah didahului dgn terus terang. kejujuran itu penting, kerana kadang2, satu pihak tidak tahu berlaku perubahan-perubahan yg membawa kepada putusnya hubungan. mslhnya, ada ramai yg gemar berdolak dalik, pelbagai excuses diberi, pelbagai hints diberi. tapi yg satu lagi msh lagi tak mengerti. selalunya taktik ini berkesan, kerana setelah bbrp lama individu yg satu lagi biasanya akan tertekan dgn pelbagai karenah dan alasan, maka dia akan sampai ke stu kesimpulan - tidak akan kemana-mana. dlm bhs kasarnya itu cara dumped paling mudah.


tapi pernah tak kita fikir, sebelum org yg diputuskan itu memutuskan utk meninggalkan anda, dia tlah melalui satu tempoh penderitaan yg panjang kerana berada dlm ketakpastian. sikap anda yg penyayang dan penuh perhatian itu tiba2 berubah, jika pun tidak 360 darjah. betapa individu itu ditinggalkan dlm keadaan tak tahu. keadaan tak tahu itu jauh lebih buruk dari keadaan ada tahu anda gagal. sekurang2nya tahu hitam putih keputusan.


bila ada kecenderungan bagi anda utk menamatkan hubungan secara ini, fikirlah semula dgn baik2. be honest about your feeling, betapa sukar sekalipun ia dikatakan. fikirkan utk membuat kebajikan, kerana dgn terus terang anda menghindari bekas psgn anda membazirkan waktunya menanti atau mengharap sesuatu yg tak punya harapan lagi. fikirkan juga, jika sudah tidak menempuh jalan yg sama, anda dan dia masing2 berhak utk bahagia. jika anda gagal berterus terang, samalah spt anda menuju jalan kebahagiaan anda dan pada masa yg sama menutup jalan bahagia dirinya.

mengapa sukar benar berterus terang utk memutuskan hubungan??
kerana barangkali kita tak suka konfrantasi dan kerana itu selalu memilih jalan mudah.

Comments

maiyah said…
mmg elok kalo berterus terang.. nanti kita gak yg serabut kalo sesuatu perkara x slesai kan
erm..mmg perlu berterus terang dlm prhubungan bg mengelakkan salah faham..kdg2 terbit jgk rasa takut n risau klu2 org tu xdpt nk terima kptsn yg kita buat tu trutamanye yg melibatkn hati n perasaan..

klu kita jd org yg memutuskan, xpe le..tp klu kita jd mgsa putusnye sebuah prhubungan, tp pemutusan tu xbrlangsung scra telus, mmg ssh ati..kita dok berharap, padahal org sana dh xnk kat kita..

byk yg perlu difikirkn bila nk berterus trg..bolehkah yg di sana terima kptsan kita..? bolehkan yg di sana terima prpisahan tu sbgi suatu yg normal, tnpa wujudnye sebarang permusuhan..?

nk bg putus, mmg mudah..tp nk mghadapi masa2 mndatang slps brakhirnye sesebuah prhbgn, mmg agak sukar..

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…