Posted on Friday, February 05, 2010

Luahkan sebelum terlewat...

Maaf ye, rajin pulak tangan dan fikiran nie nak 'bercakap'. Dua entri sekaligus, (aper dah takder keje ker? barangkali ada org tanya mcm nie kat saya). maka sy mahu  menjawab, nielah antara cara sy lepaskan tension. dari pagi tadi menghadap komputer, baru abis satu keje, nak rehat jap so bagilah tangan saya dan fikiran saya merapu2 di blog nie barang sebentar seblm nak 'diperah' sekali lagi utk tesis. sabar ye. kesabaran anda perlu. 

Ini juga ada kaitan dgn benda yg saya nak ckp. Saya tak pasti you all perasan or tak, tapi kblkgn nie byk sungguh kes amuk dan bunuh berlaku. seingat saya dah ada bbrp setakat nie - kat terengganu - bunuh ayah dan abg cedera parah, pastu yang kat N9 hari tu bunuh datuk nenek, adik, ayah, pastu yg terbaru nie, hampir mati jugak ditetak suami, hingga jari-jarinya putus. aper dah jadi??? tension sgt ker sampai jadik mcm tu? amuk nie biasanya dilakukan oleh orang2 yg suka memendam perasaan, yg tak suka ckp mslh dgn org lain, jadi sampai satu tahap terus sekali dahsyat. 

Moga2 kita tak jadi mcm tu. Kalu pun ada mslh, cariklah jalan utk mengatasinya. mmg setiap cara org tak sama, takpe, asalkan berhasil utk melegakan hati dan perasaan. ada org suka berckp, luah perasaan dgn org lain. ada yg malu nak citer. pd yg  malu nak citer, bukan takde jalan bagi luahkan perasaan yg sedih, kecewa, pahit tu, ada byk cara. sy antara org yg tak berapa gemar utk cerita mslh dgn org lain. kdg2 ajer saya citer. bila sy sedih ke aper, sy suka luahkan dgn menulis apa saya rasa dan saya simpan elok2, mcm diarilah lebih kurang. tapi diari tu dah agak outdated, so sy suka taip jer dlm microsoft word dan simpan. ada bezanya bila kita luah dan pendamkan. lepas luah kita rasa lega. sy selalu buka balik dan baca, bila baca balik, mcm self reflection lah, kita nampak lebih jelas cara kita bertindak dan berfikir. sy prefer cara nie sbb sy blh kenal diri sendiri lebih baik. bila tulis tu tgh sedih ke marah, pastu bila bukak balik time dah cool, kdg2  rasa mcm 'ting tong' jer aper kita fikir dan rasa time tu. 

teringat satu kisah benar yg berlaku di US dulu, seorang lelaki tlh membeli kereta baru. sbb baru lagi, so syg habislah. pastu ntah mcm ner, anak dia yg masih kecil tu pergi rosakkan kete ayah dia tu sampai si ayah terlalu bengang lalu dia pilah mengetuk jari2 tangan anak dia dgn tukul. masuklah budak tu hospital. bila dah cool marah dia tu baru dia mcm tersedar dgn kesilapan dia. tapi semua dah terlewat sbb doktor kata jari2 anak dia dah tak dpt diselamatkan lagi sbb dah jadi 'roti canai yg ditebar'. bila dia jumpa anak dia kat hospital, anak nie dgn muka innocent jer ckp kat ayah dia, 'daddy, daddy, i am so sorry about your car.' 'but when are my fingers going to grow back?' si ayah nie balik rumah dan bunuh diri sbb terlalu menyesal. 

jadi fikirlah ttg citer nie sblm anda rasa nak 'mem-fire' seseorang atau utk utk membalas dendam. fikir dulu. kete boleh repair balik, tapi jari2 yg musnah atau hati2 yg terluka selalunya sukar disembuhkan semula. so sesiapa ada kemarahan dalaman tu, carik2lah jalan ye utk selesaikan. kalu blh dibawa bincang, cubalah. inilah sebaik2 keadaan, tapi senang ckp dari buat kan. tapi, sebaik2 tempat adalah BICARA DGN YG ESA. luahkan, bagi perasaan tu lega, luahkan sblm terlewat...

panjang pulak citer...blh seminggu tak menulis blog nieh, cukup bekalan u all baca.
Read More

2 Responses to Luahkan sebelum terlewat...

  1. maiyah
    February 5, 2010 at 6:27 PM
    uiks.. smpai wat camtu.. terlalu ikut perasaan le tu
  2. ♥ shiMawar ♥
    February 7, 2010 at 2:32 AM
    betul3..sy stuju sgt2 dlm isu ni..ape2 dlm hati, kita kena luahkan..tak bleh nk simpan..lg2 yg makan dalam..yg bleh wat kita melakukan tindakan di luar kawanlan klu kita terus simpan n simpan..

    mengadu pd ALLAH, adalah jln trbaik..krna Dia tahu sgla2nye..die bg dugaan pn spya nk kita rapat semula dgnNya..mgkin sbb dh trlalu lama kita lupankn Dia..

    ikut perasaan, TAKKAN bwk ke mana..dgn berblog jgk bleh jd terapi utk kita meluahkan sekiranye kita malu utk brkongsi dgn sesama manusia..sy pn menjadikan penulisan utk meredakan tekanan yg dihadapi selain berdoa..

    seperti yg sis ckp, ia seperti refleksi diri..masa kita marah, kita hentam mcm2..bila kita dh cool, n bc semula ape yg kita tulis, nk gelak pun ade..haha.. :)

    sy dh dpt pengajaran..TAK semua sy kongsi dgn org..sbb tu sy ade private blog..tu tmpt sy maki hamun org, menangis, n mcm2 lagi isu sensitif..hanya sy n ALLAH yg tahu..n sy puas hati dgn meluahkan.. :)