Skip to main content

Australia to legalise same sex marriage


 Tgk berita di tv smlm, terdapat usaha golongan gay dan lesbian tuk mendesak kerajaan supaya mengiktiraf perkahwinan sesama jenis. memang setakat ini tiada sekatan diberikan utk psgn gay dan lesbian hidup bersama, cuma dari segi undang2, tiada pengiktiran hak berlaku. jadi itulah yg sedang diperjuangkan skrg. ditunjukkan juga wawancara bbrp psgn gay dan lesbian. kalu diiktiraf, bererti perkahwinan sesama seks ini akan mendapat segala pengiktirafan sama spt perkahwinan heteroseksual yg ada skrg. 

ini antara alasan dikemukakan utk mendapatkan pengiktirafan status:

"Marriage is a way for two people, who love, honour and respect each other to join their lives together, legally and religiously, and partake in the ultimate commitment. To declare in front of their loved ones, their God and to each other, that they wish to spend the rest of their lives together."

legally, yeah, i can understand that - to protect properties and individual rights. BUT, utk mendapat pengiktirafan agama dan tuhan? sejak bila agama samawi mengiktiraf gay dan lesbian?? nie agama aper nieh? agama ikut suka interpretasi dia jer. agama dipermain2kan, as if bible, taurat, injil, quran kata - ADA BOLEH. sbb tu jugak ada segelintir pendokong gerakan gay dan lesbian cukup marah dgn kes yg tgh hot skrg nie kat msia. orang yg beri komen itu, adalah penjuang hak gay dan lesbian. begitu jugak dgn John Kerry, kalu anda msh ingat manifesto semasa dia berkempen utk jwtn presiden, salah satunya ialah - mengiktiraf same sex marriage. kdg2 sy nampak orang luar melihat mslh negara kita dgn pdgn yg agak tidak tepat, melihat cara kita dari sudut pdgn mrk, dari konteks msykt mrk. sbb itulah ada yg bertanya pd sy - apa salahnya pun kalu ada pemimpin gay/les. apa kita menghadapi mslh tuk menerimanya??? mcm tu jugak dgn kes sebatan di mahkamah syariah. mrk menilai ia dari sudut kefahaman mrk yg terhad. kdg2 penat sy nak menjawab. cuma sy slalu minta, baca dua2 sumber dan buat penilaian.




Comments

maiyah said…
dunia nk kiamat

slm maulidur rasul

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…