Posted on Tuesday, August 24, 2010

My first week at work




Berakhirnya kehidupan seorang pelajar di Melbourne, bermulanya tanggungjawab sebagai seorang pekerja setelah 3 1/2 tahun cuti! dulu setiap hari suka hati mau plan nak gi ofis ke tak, nak stay umah buat keje or tak or nak gi tgk wayang siang2 on weekdays ker tak siapa ambik tau, la nie..semua zmn tu dah berlalu sejak sehari lepas. Pengalaman? First day kat ofis dah start gi meeting..so many meetings to attend..the problem is..nielah sbhgn daripada keje. Aiyo.first day meeting dah meeting fakulti, hari nie pun meeting, esok pun meeting! my whole first week full of meetings!

my office still messy lagi, maklum ler take over ofis senior.  ingat blhlah 'tempoh bertenang' setelah meroyan 7 hari mengerjakan rumah yg baru masuk dan membeli belah perabot..rupernya ofis nie pun seriously need extreme make over! aduilah..my weekend nie agaknya punyer list to do yang baru

to clean my office

restructuring all the furniture (old furnitures okay)

things to buy (utk menceriakan bilik - carpet, bunga/pokok)

dah lah minggu nie barang shipping nak sampai..nak uruskan fax ajer tadi makan masa 1 jam jugak. gambar IC tak clear ler, student card tak jelas ler. gi unit keselamatan utk register kete utk dptkan sticker staff..alih2 tau kena saman RM15. saman pulak tahun 2008. nie mesti time balik msia and masuk ukm pastu parking takder sticker, tau2 kena saman. nasib baik bukan saman malu. menambah malu..duit cukup 15 hinggit..tuk bayar saman, habis tu rm2 tuk beli sticker..tinggal duit AUSSIE jer. nasib baik ler pak guard tu baik hati..

'adik mau pinjam duit pakcik dulu ker?' ya ampun..kelakar jer tadi..beli sticker 2 hinggit tu takder duit..dgn muka ala2 malu tu sy bagi duit 2 dolar aussie sbg ganti..kira tadi tu pakcik tu jadi agen forex ler skejap. dia still untung lagi coz 2 dolar lebih besar dari 2 ringgit dia pinjamkan kat saya...

what a day!


Read More

0 Responses to My first week at work