Skip to main content

My first week at work




Berakhirnya kehidupan seorang pelajar di Melbourne, bermulanya tanggungjawab sebagai seorang pekerja setelah 3 1/2 tahun cuti! dulu setiap hari suka hati mau plan nak gi ofis ke tak, nak stay umah buat keje or tak or nak gi tgk wayang siang2 on weekdays ker tak siapa ambik tau, la nie..semua zmn tu dah berlalu sejak sehari lepas. Pengalaman? First day kat ofis dah start gi meeting..so many meetings to attend..the problem is..nielah sbhgn daripada keje. Aiyo.first day meeting dah meeting fakulti, hari nie pun meeting, esok pun meeting! my whole first week full of meetings!

my office still messy lagi, maklum ler take over ofis senior.  ingat blhlah 'tempoh bertenang' setelah meroyan 7 hari mengerjakan rumah yg baru masuk dan membeli belah perabot..rupernya ofis nie pun seriously need extreme make over! aduilah..my weekend nie agaknya punyer list to do yang baru

to clean my office

restructuring all the furniture (old furnitures okay)

things to buy (utk menceriakan bilik - carpet, bunga/pokok)

dah lah minggu nie barang shipping nak sampai..nak uruskan fax ajer tadi makan masa 1 jam jugak. gambar IC tak clear ler, student card tak jelas ler. gi unit keselamatan utk register kete utk dptkan sticker staff..alih2 tau kena saman RM15. saman pulak tahun 2008. nie mesti time balik msia and masuk ukm pastu parking takder sticker, tau2 kena saman. nasib baik bukan saman malu. menambah malu..duit cukup 15 hinggit..tuk bayar saman, habis tu rm2 tuk beli sticker..tinggal duit AUSSIE jer. nasib baik ler pak guard tu baik hati..

'adik mau pinjam duit pakcik dulu ker?' ya ampun..kelakar jer tadi..beli sticker 2 hinggit tu takder duit..dgn muka ala2 malu tu sy bagi duit 2 dolar aussie sbg ganti..kira tadi tu pakcik tu jadi agen forex ler skejap. dia still untung lagi coz 2 dolar lebih besar dari 2 ringgit dia pinjamkan kat saya...

what a day!


Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…