Posted on Monday, November 22, 2010

cuti semester pun bermula..


cuti semester dah start. tapi yg pasti pensyarah tgh busy marking paper students and meeting results students. INGAT! bukan senang nak melulus or menggagalkan seseorang pelajar. pensyarah kena sama2 berbincang, tgk kalu plajar tu merosot kenapa, adakah kat particular kelas tu jer ker yg mcm tu or scr konsisten dlm semua paper pensyarah lain tak konsisten? sedaya upaya tak nak menggagalkan pelajar, tapi mmg ader kes di mana 'TAK DPT DEN NAK NOLONGNYER". 

ada kerisauan di kalangan pensyarah ttg trend segelintir pelajar yg tak serius dlm pengajian. saper2 yg pernah duk kat IPT pasti tau biasanya 100% markah diperolehi dari pelbagai aspek, ader tugasan, tutorial, mini research and final exam. ader ke patut, pensyarah yg terkejar2 ngan student pasai aper tak hantar2 lagi assignment sedangkan pensyarah kena key in markah, kena bwk masuk meeting tapi dok terbengkalai dok seorang pelajar yg buat perangai mcm tu?? nie kompon tak nak tolong diri sendiri. mana lagi nak carik pensyarah dok terkejar2 ngan students? pensyarah pulak takut students gagal sedang students sendiri mcm buat donno jer dia gagal or lulus. konfiden sgt skor final exam, sedang final exam sajer tu dah sah2 lingkup jwbnyer. 


fuh, settle hal markah students, skrg kena fokus tang corrections phd plak. bila dah start keje, alahai susah sgt rasanya mencari masa yg benar2 lapang tuk fokus ngan tesis sendiri. ader jer benda urgent nak buat, ader jer tugasan2 last minutes datang. memanglah ujian besar nieh! balik umah ingat boleh siap, tapi dek byk sgt keje kat ofis, kat umah jam 8 dah 'tutup kitab'. ya allah bagilah kemudahan dan kekuatan buat corrections nieh! dugaan tul. dulu time cuti blajar boleh berejam2 duk menghadap tesis, kali nie, aduh..tak tersentuh tesis! 



Read More

0 Responses to cuti semester pun bermula..