what i learn today..

gambar tiada kaitan dgn topik; sajer2 suka

1. kejayaan takder titik noktah. hari nie anda berjaya mencapai target, tapi anda perlu mencipta kejayaan yg baru pula. berpuas hati pd satu2 pencapaian boleh menyebabkan penyakit kemalasan kerana 'kehabisan objektif hidup'. kita akan cenderung selesa dan tak mahu bergerak.

2. takder kejayaan tanpa penat lelah. orang yg percaya dia boleh berjaya dgn memikirkannya semata2 tetapi tidak mahu mengusahakannya tidak akan kemana2. setiap pencapaian orang yg berjaya ada dibelakangnya pengorbanan yg orang tak nampak (masa, tenaga, kesenangan dll). pelajar yang mahu skor SPM dan pekerja yg mahu gaji lebih tinggi, takkan kemana2 jika mrk tidak berusaha utk mendapatkannyer. begitu juga dengan perompak atau pencuri yg mencuri barang orang lain, adalah orang yang mahu senang dgn kesenangan tetapi malas mengusahakannya. 

3. kejayaan perlu kesabaran. orang yg bersabar dgn kesusahan dan kepayahan tetapi meneruskannya juga lebih mudah berjaya berbanding orang yg memilih utk tak mahu susah sekarang. ader kecenderungan utk generasi kini menginginkan kesenangan jangka pendek tanpa menyedari mereka mengorbankan kesenangan jangka panjang (e.g. malas belajar sbb nak menonton tv atau membuat aktiviti sosial dgn kawan2 itu lebih baik dari bersengkang mata utk belajar).

4. hidup ini tidak ader gembira sentiasa. sy fikir hidup ini indah kerana kita ader gelak ketawa dan airmata. adalah salah kalu kita selalu berfikir, hidup harus gembira selalu, KERANA hakikat kehidupan bukan begitu. sedih itu aku punyer, gembira itu pun aku yang punyer, hanya dgn menyedari kepelbagaian pengalaman hidup barulah kita dpt menjalani hidup ini dgn lebih bijaksana dan redha.

5. kejayaan tidak bermakna kalau kita tak dapat berkongsinya dgn orang tersayang. hanya dgn berkongsi kejayaan individu itu lebih bermakna kerana kejayaan tidak datang hasil diri kita sendiri saja tapi juga pengorbanan orang lain dan izin Allah.

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Ada apa dengan Clinique

Panduan Masuk Rumah Baru