Skip to main content

what i learn today..

gambar tiada kaitan dgn topik; sajer2 suka

1. kejayaan takder titik noktah. hari nie anda berjaya mencapai target, tapi anda perlu mencipta kejayaan yg baru pula. berpuas hati pd satu2 pencapaian boleh menyebabkan penyakit kemalasan kerana 'kehabisan objektif hidup'. kita akan cenderung selesa dan tak mahu bergerak.

2. takder kejayaan tanpa penat lelah. orang yg percaya dia boleh berjaya dgn memikirkannya semata2 tetapi tidak mahu mengusahakannya tidak akan kemana2. setiap pencapaian orang yg berjaya ada dibelakangnya pengorbanan yg orang tak nampak (masa, tenaga, kesenangan dll). pelajar yang mahu skor SPM dan pekerja yg mahu gaji lebih tinggi, takkan kemana2 jika mrk tidak berusaha utk mendapatkannyer. begitu juga dengan perompak atau pencuri yg mencuri barang orang lain, adalah orang yang mahu senang dgn kesenangan tetapi malas mengusahakannya. 

3. kejayaan perlu kesabaran. orang yg bersabar dgn kesusahan dan kepayahan tetapi meneruskannya juga lebih mudah berjaya berbanding orang yg memilih utk tak mahu susah sekarang. ader kecenderungan utk generasi kini menginginkan kesenangan jangka pendek tanpa menyedari mereka mengorbankan kesenangan jangka panjang (e.g. malas belajar sbb nak menonton tv atau membuat aktiviti sosial dgn kawan2 itu lebih baik dari bersengkang mata utk belajar).

4. hidup ini tidak ader gembira sentiasa. sy fikir hidup ini indah kerana kita ader gelak ketawa dan airmata. adalah salah kalu kita selalu berfikir, hidup harus gembira selalu, KERANA hakikat kehidupan bukan begitu. sedih itu aku punyer, gembira itu pun aku yang punyer, hanya dgn menyedari kepelbagaian pengalaman hidup barulah kita dpt menjalani hidup ini dgn lebih bijaksana dan redha.

5. kejayaan tidak bermakna kalau kita tak dapat berkongsinya dgn orang tersayang. hanya dgn berkongsi kejayaan individu itu lebih bermakna kerana kejayaan tidak datang hasil diri kita sendiri saja tapi juga pengorbanan orang lain dan izin Allah.

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…