Skip to main content

Kesunyian dalam kesibukan...






Agak lama jugak sy menyepikan diri. Kalu dulu rajin jugakler nak memblogkan diri. Tapi semenjak dua menjak bekerja ini, rasa round the clock sentiasa penuh aktiviti dan plan. Byk betul benda nak study balik, 3 1/2 thn tinggalkan kerja, mcm2 perubahan dah berlaku: sistem baru, polisi baru, peraturan baru dan bermacam2 yg baru lagi. Pening jugak sbg seorang junior dan yg baru nak familiar ngan sistem dan tuntutan2 baru nie semua. 

Yang pasti, tekanan sebagai seorang pensyarah semakin bertambah. Hari2 mendengar perkara yg sama "research, publications, seminar, conferences" sedang masa yg sama perlu jugak menyudahkan tanggungjawab mengajar dan sebagainya. Tidaklah pulak nak mengeluh, tapi sy kira, perubahan trend pendidikan IPT semasa nak tak nak menuntut kerja lebih ke atas pensyarah termasuk sy nieh. 

Bak kata pepatah, kalu takut dilambung ombak, jgn berumah ditepi pantai...
sy kira, setiap bebanan baru ini perlu dilihat sebagai cabaran untuk pensyarah di semua IPT. hendak lari ke mana? lari ke universiti yg kecil..mereka lambat laun jugak akan spt universiti gah sedia ada. ISO, MQA etc. Kalu dah tak sanggup sangat, kena fikir profesion lain, tapi bagi yg masih mencintai dunia akademik, kena fikir ini semua sebagai satu cabaran.

berfikiran positif: dari aspek yg lain, perubahan yg berlaku ni memberi kebaikan pd mutu kualiti pensyarah, universiti dan pelajar itu sendiri. rupernya bukan mudah hendak menjadi universiti yg baik dan bertaraf global. revolusi besar2an harus dilakukan. memang sukar pd awalnya, tapi sy harap semua ini akhirnya akan jadi alah bisa tegal biasa. mengubah rutin dan tabiat lama memang sukar..moga2 akan lebih cemerlang di masa akan datang.
blogku yg bersawang..

Comments

Alice said…
bila nak datang visit i ni? rindu kat u la....hehe

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…