Posted on Thursday, November 27, 2008

Berehat sebentar


Beli buku lagi hari nie. My ex-housemate dulu selalu komplen, tak suka bc koleksi buku2 i sebab blh buat dia depressed. Mana tak nyer, semua pasal kes2 jenayah berat, buku kisah cinta? hanya ada 1 ajer, itupun sbb dpt free. hehe. Paling byk mengisi koleksi ialah berkaitan jenayah seksual kanak2. based on true story. actually bukan aper, buku nie membantu my research, sbb itulah bidang kajian skrg. bc buku nie dpt membantu lebih faham kompleksiti jenayah seksual kanak2 dgn lebih details. hari nie niat nak lah lari sikit topik, cari buku ringan, yg lawak barangkali, utk release tension kepala tgh buat analisis data, last2 terkantoi lagi dgn buku mcm nie.



tapi setakat nie, 'tuesday with morrie' is one of my favourite book. buku nie international best seller, termasuk dlm 100 buku paling laris di dunia. ini pun based on true story. berkenaan seorang profesor psikologi sosial yg menghidap sejenis penyakit yg tiada ubat melainkan - kematian. saat2 akhirnya tu, dia berjumpa kembali dgn seorang pelajarnya. pelajar nie selalu dtg ke rumah dia setiap hari selasa. dan saat2 akhir kehidupannya dia mengajar pelajarnya ini, the last lectures, bukan ttg ilmu akademik, tetapi ilmu kehidupan, yg kita tak dpt di dewan kuliah, melainkan melalui pengalaman2. suka buku nie sbb dia buat kita reflektif balik ttg cara kita melihat kehidupan. actually, mmg suka buku2 yg blh buat saya termenung panjang selepas tu. hehe..

Enough about books, mcm books reviewer pula..

Well actually, buku tadi tu bukan satu2nya benda yg dibeli hari nie..
Ada sale kat kedai VCD so tgklah. Ada bbrp filem lama yg menarik tuk dibeli, tapi takkan nak rembat semua, so i pilihlah my best friends's wedding. buku tadi dah cukup depress dah, pilihlah movie yg ada lawak2 sikit. tapi yg buat i berminat nak beli movie nie selain lawaknya ialah ada satu scene yg i suka.

satu scene dia dan kwn lelaki dia nie atas kapal sedang menyusuri sungai. bila lelaki nie ckp ngan dia, kalau sukakan seseorang, jgn pendamkan, luahkan apa yg dirasa, kerana mungkin tika itu, saat itu, itulah yg tinggal. barangkali selepas itu, u takkan lagi berpeluang. pergh..

bestnyer mlm nie dpt layan movie..and baca buku..release tension..
Read More

0 Responses to Berehat sebentar