Posted on Saturday, November 15, 2008

Jalan-jalan di Melbourne



Hari nie temankan my housemate shopping for the last time kat Victoria Market. She is going home this Monday for good. Tumpang gembira sbb akhirnya perjalanan PhD yg mencabar nie tlh berjaya dilalui dgn baik. Back to my topic, Victoria Market nie mmg popular dikalangan tourist yg dtg ke Melbourne. Tak sah lah kedatangan ke Melbourne kalau tak menjengah Vic Market. Muka org Msia (especially Melayu sbb senang kenal compared to muka Msian Chinese etc) senang nak jumpa time nie. Pendek kata 'bersepah'. Nasib baik cuaca elok hari nie. Sedap sikit nak jalan, tapi angin tetap 'chilly', bukan pedas ya..Tengok dari luar Vic Market nie mcm market2 biasa, tapi byk keistimewaannya. Sini tpt berkumpul kraftangan org Melbourne yg blh dijadikan sourvenir dibawa balik ke Msia. Sempatlah ambik bbrp gambar ms tgh merayau2 tunggu my housemate hunting for brg dia nak beli. Vic Market nie ada bbrp seksyen, hari nie tak larat nak jalan semua, dan sememangnya mmg pernah 'khatam' semua pun :)



Kebetulan hari nie ada 'Santa Clauss' dtg ke Bourke and Swanston Street jalan paling popular kat City of Melbourne. Tempat berkumpul dan berlangsung byk event2 penting. Christmass makin hampir, 'christmass spirit' dah mula terasa di Melbourne nie. Tgklah ramai yg berkumpul utk tengok Santa Clauss. Tapi sbb ada misi lain hari nie, me and my housemate, teruskan perjalanan ke Vic Market.
Suka lalu sini sbb blh cium bau bunga segar..tapi quite expensive jugak harganya. Teringat dulu ms kat UM, suka beli bunga rose satu bundle letak dlm bilik. Belinya dekat pasar malam Bangsar. Kenangan 1998-2001.

VM nie mcm Pasar Seni jugak, byk jual lukisan2 menarik. Tapi tak semuanya sesuai kot nak dibeli sbb ada byk jugak lukisan 'naked body'.

Kad2 nie mmg cantik. Tapi bila tgk, mostly for christmas season. Hmm, tak jadi nak beli..

Cantikkan?
Embroidery arts. Tak nampak sgt kat dalam gambar nie, but lukisan nie disulam tangan. Harga blh tahan mahal. Tapi cantik dan halus seni sulamnya.
Ooops, nie bukan tudung fesyen terbaru. Nie aksesori 'punggung' for belly dancing. Saper nak gelek mcm minah arab blhlah beli buat koleksi.
Rasanya kat Msia pun ada byk candle mcm nie kan?


Ni kumpulan Chi Cha. Org dari Bolivia, Chile and Mexico. Guna traditional instrument tuk performed lagu2 diorg. Mcm ala-ala MNasir kat Msia lah. Antara yg menarik di VM. Suka duduk dan dengar sambil tunggu Kak Tila menghabiskan shoppingnyer..In fact, beli 1 CD diaorg buat koleksi.

Gambar basikal pun nak ambik ker? Hehehe, sajer, basikal nie unik aper, blh dipatah2kan.

Busy memilih sourvenir..that's not me.. :)


Lelaki batu or Stoned man ini dijumpai di depan Myer Shopping Complex. Mmg betul2 mcm org batu. Bukan org zaman batu. Otherwise, dia tak pakai baju lengkap dgn kot and topi. Hehe. Happy weekend to all of you.. Read More

0 Responses to Jalan-jalan di Melbourne