Skip to main content

Jalan-jalan di Melbourne



Hari nie temankan my housemate shopping for the last time kat Victoria Market. She is going home this Monday for good. Tumpang gembira sbb akhirnya perjalanan PhD yg mencabar nie tlh berjaya dilalui dgn baik. Back to my topic, Victoria Market nie mmg popular dikalangan tourist yg dtg ke Melbourne. Tak sah lah kedatangan ke Melbourne kalau tak menjengah Vic Market. Muka org Msia (especially Melayu sbb senang kenal compared to muka Msian Chinese etc) senang nak jumpa time nie. Pendek kata 'bersepah'. Nasib baik cuaca elok hari nie. Sedap sikit nak jalan, tapi angin tetap 'chilly', bukan pedas ya..Tengok dari luar Vic Market nie mcm market2 biasa, tapi byk keistimewaannya. Sini tpt berkumpul kraftangan org Melbourne yg blh dijadikan sourvenir dibawa balik ke Msia. Sempatlah ambik bbrp gambar ms tgh merayau2 tunggu my housemate hunting for brg dia nak beli. Vic Market nie ada bbrp seksyen, hari nie tak larat nak jalan semua, dan sememangnya mmg pernah 'khatam' semua pun :)



Kebetulan hari nie ada 'Santa Clauss' dtg ke Bourke and Swanston Street jalan paling popular kat City of Melbourne. Tempat berkumpul dan berlangsung byk event2 penting. Christmass makin hampir, 'christmass spirit' dah mula terasa di Melbourne nie. Tgklah ramai yg berkumpul utk tengok Santa Clauss. Tapi sbb ada misi lain hari nie, me and my housemate, teruskan perjalanan ke Vic Market.
Suka lalu sini sbb blh cium bau bunga segar..tapi quite expensive jugak harganya. Teringat dulu ms kat UM, suka beli bunga rose satu bundle letak dlm bilik. Belinya dekat pasar malam Bangsar. Kenangan 1998-2001.

VM nie mcm Pasar Seni jugak, byk jual lukisan2 menarik. Tapi tak semuanya sesuai kot nak dibeli sbb ada byk jugak lukisan 'naked body'.

Kad2 nie mmg cantik. Tapi bila tgk, mostly for christmas season. Hmm, tak jadi nak beli..

Cantikkan?
Embroidery arts. Tak nampak sgt kat dalam gambar nie, but lukisan nie disulam tangan. Harga blh tahan mahal. Tapi cantik dan halus seni sulamnya.
Ooops, nie bukan tudung fesyen terbaru. Nie aksesori 'punggung' for belly dancing. Saper nak gelek mcm minah arab blhlah beli buat koleksi.
Rasanya kat Msia pun ada byk candle mcm nie kan?


Ni kumpulan Chi Cha. Org dari Bolivia, Chile and Mexico. Guna traditional instrument tuk performed lagu2 diorg. Mcm ala-ala MNasir kat Msia lah. Antara yg menarik di VM. Suka duduk dan dengar sambil tunggu Kak Tila menghabiskan shoppingnyer..In fact, beli 1 CD diaorg buat koleksi.

Gambar basikal pun nak ambik ker? Hehehe, sajer, basikal nie unik aper, blh dipatah2kan.

Busy memilih sourvenir..that's not me.. :)


Lelaki batu or Stoned man ini dijumpai di depan Myer Shopping Complex. Mmg betul2 mcm org batu. Bukan org zaman batu. Otherwise, dia tak pakai baju lengkap dgn kot and topi. Hehe. Happy weekend to all of you..

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…