Skip to main content

I survived the Eureka the edge..

Semalam, menjelajah city of Melbourne, pergi ke Dockland and singgah ke menara Eureka. Eureka nie adalah bangunan kediaman tertinggi di dunia. And orang awam blh naik ke Skydeck tingkat 88 utk melihat view bandar Melbourne. Kaca di tingkat 10 teratas menara Eureka ini diperbuat dari emas 24 karat. Gambar dibawah nie u all blh nampak, golden color kat atas sekali. tulah dia emas 24 karat..



Apa yg lebih menariknya ialah, kalu nak rasa lebih adventure and thrill, u all blh cuba Eureka the edge. The edge ni adalah satu2nya lantai pemerhati di dunia (nie dlm brochure ckp tau, bukan i ckp) yg blh buat u merasai pengalaman berdiri atas lantai kaca dan tengok semuanya pada ketinggian 88 tingkat. U akan msk dlm satu cube, and cube tu akan keluar 3 meter dari bgn dgn u kat dlm. mcm gambar kat dlm nie tunjuk lah..


Mcm nielah rupernya bila observation deck nie keluar.



thrill tak rasa? hmmm, mula2 tu seronok, tapi bila time nak msk kat dlm tube tu rasa nervous pulak. tarik nafas pjg2. sblm msk tu, dia suruh kita pakai sarung kaki, sbb lantainya kaca so kena ambil langkah keselamatan. no camera is allowed. but, dia akan tangkap gambar utk kita. okaylah tu..dah msk tu, nervous sgt. tapi time tu tak nampak aper2 lagi sbb cube tu tak keluar lagi. then, sikit2 dia keluar, tapi still tak nampak aper2 lagi. bbrp saat kemudian, dinding dan lantai kaca tu, tiba2 terbuka and u blh nampak kesemuanya..ohhh..bila pandang kat bwh, rasa nak kena heart attack.



Nie gambar budak2 yg naik the edge yg sempat me and my friend rakam. selamba ajer, bila buka jer kaca tu, diaorg terus meniarap dgn happynyer, sambil lambai2 lagi tangan kat kitaorg.
cool..


sebelum balik ptg tu tangkaplah lagi. mmg nak pergi lagi, sbb kesuntukan waktu, nak kejar waktu tak blh nak betul2 explore Eureka nie. and, rasanya malam view lagi cantik. so next time, i akan pergi malam and msk lagi dlm cube tu sblh malam..pengalaman yg patut dicuba. feeling bila dlm cube tu and u tgk bwh kiri kanan atas melalui cermin kaca mmg pengalaman yg sukar dilupakan. tapi mcm u main roller coaster etc kat fun fair, org yg gayat, ada sakit jantung etc mmg tak digalakkan. but i have fun anyway

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…