Posted on Saturday, November 29, 2008

I survived the Eureka the edge..

Semalam, menjelajah city of Melbourne, pergi ke Dockland and singgah ke menara Eureka. Eureka nie adalah bangunan kediaman tertinggi di dunia. And orang awam blh naik ke Skydeck tingkat 88 utk melihat view bandar Melbourne. Kaca di tingkat 10 teratas menara Eureka ini diperbuat dari emas 24 karat. Gambar dibawah nie u all blh nampak, golden color kat atas sekali. tulah dia emas 24 karat..



Apa yg lebih menariknya ialah, kalu nak rasa lebih adventure and thrill, u all blh cuba Eureka the edge. The edge ni adalah satu2nya lantai pemerhati di dunia (nie dlm brochure ckp tau, bukan i ckp) yg blh buat u merasai pengalaman berdiri atas lantai kaca dan tengok semuanya pada ketinggian 88 tingkat. U akan msk dlm satu cube, and cube tu akan keluar 3 meter dari bgn dgn u kat dlm. mcm gambar kat dlm nie tunjuk lah..


Mcm nielah rupernya bila observation deck nie keluar.



thrill tak rasa? hmmm, mula2 tu seronok, tapi bila time nak msk kat dlm tube tu rasa nervous pulak. tarik nafas pjg2. sblm msk tu, dia suruh kita pakai sarung kaki, sbb lantainya kaca so kena ambil langkah keselamatan. no camera is allowed. but, dia akan tangkap gambar utk kita. okaylah tu..dah msk tu, nervous sgt. tapi time tu tak nampak aper2 lagi sbb cube tu tak keluar lagi. then, sikit2 dia keluar, tapi still tak nampak aper2 lagi. bbrp saat kemudian, dinding dan lantai kaca tu, tiba2 terbuka and u blh nampak kesemuanya..ohhh..bila pandang kat bwh, rasa nak kena heart attack.



Nie gambar budak2 yg naik the edge yg sempat me and my friend rakam. selamba ajer, bila buka jer kaca tu, diaorg terus meniarap dgn happynyer, sambil lambai2 lagi tangan kat kitaorg.
cool..


sebelum balik ptg tu tangkaplah lagi. mmg nak pergi lagi, sbb kesuntukan waktu, nak kejar waktu tak blh nak betul2 explore Eureka nie. and, rasanya malam view lagi cantik. so next time, i akan pergi malam and msk lagi dlm cube tu sblh malam..pengalaman yg patut dicuba. feeling bila dlm cube tu and u tgk bwh kiri kanan atas melalui cermin kaca mmg pengalaman yg sukar dilupakan. tapi mcm u main roller coaster etc kat fun fair, org yg gayat, ada sakit jantung etc mmg tak digalakkan. but i have fun anyway
Read More

0 Responses to I survived the Eureka the edge..