Skip to main content

Sentimental

Pagi nie, as I was busy picking a card for Kak Tila di Priceline Pharmacist Footscray, Mek Siri (Thailand girl) called.

" I just called Tila, we are going to have lunch together this evening at 4.00 pm, at Highpoint. Eda (another phd student from Indonesia) also coming. "
" Okay, great."
" We will meet at Nando's".
"Okay. See you guys there." (Dlm hati; Nandos? Again??) Haha. Anyway, halal restaurants are quite difficult to find in Maribyrnong. So, got no choice.

Dlm pilih kad tu, teringat balik, how I met Kak Tila. We are not friend. I dont know her. My colleague (Chong) yg introduced her to me. We talked a few times ms kat Msia before i jumpa dia di Melbourne after that. Takdir, menemukan kami as a housemate for more than a year now. Teringat satu petikan kata "Friends grow with time". Ada benarnya..

Caption: Harap2 setiap kali dia gantung kunci, this key hanger will remind her about me :)

Pastinya selepas ini, ada org baru akan hadir . Apapun terima dgn hati terbuka. Itulah hakikat kehidupan. Org dtg dan pergi silih berganti dlm hidup kita. Ada yg datangnya sekejap cuma, ada yg singgah lebih lama, bergantung pd keadaan dan takdir. Ada yg dtg sekejap tapi beri kesan mendalam dan begitulah sebaliknya. But i always belief that, siapapun yg dihadirkan oleh Allah dlm hidup kita, pasti ada sebab musababnya. Kadang2 dgn kehadiran mereka kita belajar sesuatu or sedar sesuatu or menghargai sesuatu..even org tu jahat sekalipun, pastinya ada pengajaran berguna knp Allah hadirkan dia dlm hidup kita.

"Pengajaran itu sentiasa ada bagi org yg mahu berfikir."

And persahabatan, kdg2 perlu diuji. Kalu tak pernah melalui batu2 ujian, agak sukar kata setakat mana bagusnya persahabatan itu. As for me, persahabatan yg baik, bila kita selalu memaafkan satu sama lain bila berlaku salah faham. Melupakan kelemahan dan masih boleh berbaik-baik sesudahnya. We are not perfect after all.

"Sahabat, datang dan pergi seperti musim-musim berlalu. Sahabat yang sejati akan seperti bunga, yg tetap hidup sesudah musim sejuk. Jarang ditemui, tapi merekalah sahabat terbaik kerana mampu bertahan dari yang lainnya.'

Actually, sedih rasanya dia nak balik. But ms yg sama i'm happy for her. Utk kak tila, sebahagian dari batu halangan itu tlh berjaya disempurnakan. Mcm kat yg dibeli kata, 'You're a star". It is. Dia tlh mencipta bintang kehidupannya sendiri. Satu kejayaan, satu pencapaian.





And me, msh berjuang. Jalan msh panjang, ada liku, ada mcm2 perasaan..hopefully (insya allah) jalan itu, walau ku tahu tak akan selalunya lancar, akan dpt ditempuhi sehingga kepenghabisan.



Ohhh..jauh tu sblm nak sampai..

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…