Posted on Thursday, November 20, 2008

My Dear Friends

Dear friends,

What i supposed to write about 2 of you?? I did some homework, trying to remember every moment yg kita pernah jalani bersama. Pergh, ayat..mcm nak ngorat jer bunyinyer. Anyway, to be honest, apa yg i jumpa ialah - baik-baik belaka. I tau, Anna dah gabra dah, dia dah imagine I akan buat tendangan maut dan karate do kat dia dlm blog nie.


Alice - Cute little girl, anak bongsu mcm i jugak, so perangai sikit2 sama. Ala2 manja. First nampak dia mmg pendiam and selalu bawak payung dan fail plastik warna putihnya ke mana2. Puteri lilin. Nielah my life saver, bila ku tuang kelas, inilah sumber nota2ku. Hahaha. And, dia suka sgt kumpul buku citer hantu..'singapore ghost stories'..kalu tak silap. Ms dia msh duduk dlm kolej, pernahlah dtg bilik dia, tgk, byk tu buku citer hantu dlm bilik dia. lupa nak tanya, msh ada lagi ke koleksi buku tu skrg nie??

alice duduk tak lama kat kolej, pastu dia pindah, i jer yg bertahan dlm kolej sampai grad. tapi ada satu yg buat i terharu. dia pindah luar, kat lembah pantai, kondominium kat situ. ada satu semester tu ada kelas petang, habis lewat, dkt2 nak maghrib. time tu nak balik jalan kaki ke kolej 10 mmg seram, jauh ke puncak bukit, gelap lak tu. tapi, dia selalu hantarkan i balik coz petang2 kalu lewat ada kwn dia dtg ambik dgn kete. Dia akan tumpangkan i balik, pusing satu UM dulu sblm balik ke rumah.

ingat susah dah jumpa pastu, last2 haaa, jadi student i pulak. hehehe. kelakar pulak, duduk rumah sekali pulak tu. tapi, no bodek2. kwn2 jugak, tapi bab study and lectures, kena profesional. takderlah dia minta tips ke or soalan bocor (tapi tak taulah kot2 i tgh buat notes exam dia ciluk komputer i dan tgk..hehehe). but anyway, alice nie rajin, so i tak risau, sure jadi pelajar cemerlang.

okay, citer lawak ms kita duduk bersama, ada sorang lagi housemate nie, cukup tak suka mkn sayur. benci yg amat! one day,kita msk sup sayur. ms dinner, me and alice paksa jugak dia mkn. member nie dgn wajah sedih pun mknlah..mcm nak menangis i tgk muka dia nak telan sayur tu. sambil dia mkn tu, sambil tu kami pakat membebel kat dia pasal pentingnya sayur mayur nie. and alice, u ingat student indonesia yg bagi 'surat cinta' kat kita?? sampai kena buat report polis??



Anna, sbb dia suka panggil i 'Selene Dion', i pun panggil dia Anna and the King. Budak comel dari Penang nie sgt pekat ke-penang-an-nyer. Sikit-sikit hang-hang..rasanya i pun terjangkit sbb bila tanya org, i selalu guna kata ganti nama 'hang'. 'hang buat aper?' Port dia dlm kelas, first row, meja kuliah dpn sekali, and tepi pintu. so kalu nak keluar/msk bilik kuliah, nielah muka first sekali akan dilihat. haha. dialah yg kenalkan i dgn budak2 karel kat UM. kenal arshad, masitah and bbrp yg lain. Mcm Alice kata, Anna, hang mmg berangin. Ada hari senyaaaaaaaaaap jer. Kalu masa exam, hehe, mmg betul, serabut dan kelam kabut. Tapi mmg friendly, and tak lokek dgn lecture notes. Suka mengusik dia, kdg2 ms dia tgh jalan, kitaorg bukak zip beg alas dia and mskkan mcm2 benda. Tapi biasanya gula2. Perkara paling diingat pasal u Anna; cermin mata tebal, tongkat sakti yg u bawak kemana2 (satu kapal dgn Harry Porter), ur tape recorder and of course, tulisan u yang besar ala2 anak gajah tu. tapi nota u tak pernah mengecewakan sbb u salin bulat2 aper lecturer ckp, maklumlah ada tape recorder. zmn 1998-2001 tu, mana ada student nak record lectures note mcm tu, u-lah paling advanced sekali. u relax jer sambil dgr lecturer membebel kat dpn (and barangkali tido pd ms yg sama; anyway, i mmg mengesyaki u mmg ada tido dlm kelas..kan?kan?). I and alice jugak yg berhempas pulas menulis notes Dr. Shanti Thambiah yg panjang bukan main tu. Sampai patah2 pensil dan pen. Nak tarik nafas pun rasa mcm tak sempat.

to Alice: I tau i'm gonna miss ur wedding ceremony. I selalu miss byk events kwn2 kat Msia. Sbb selalu berada di tempat2 yg tak sepatutnya i berada spt skrg nie. Tapi, i tlh pun mengajak bbrp penduduk di Maribyrnong nie tuk berarak sambil membawa sepanduk gambar u kirim hari tu sbg tanda sokongan dan kegembiraan hari bersejarah u tu. Nielah satu2nya gambar perarakan itu yg tlh dirakam sendiri oleh i. hahaha..

to Anna: Nielah pelukis terkenal kat Victoria Australia. I purposely upah dia utk melakarkan wajah comel u tu supaya i blh framekan kemudiannya dan gantung di bilik tido. atau lebih specific, kat kepala katil. Mudah2an wajah u mendatangkan idea dlm penulisan tesis..dia kata susah nak lukis gambar u sbb terlalu seni. senyuman u dia kata lebih bermakna dari senyuman monalisa lukisan leonardo di vincci tu. Read More

2 Responses to My Dear Friends

  1. Alice
    November 20, 2008 at 1:08 PM
    Cantiknya photo..Foto furnia ke? Apa tu? Go Australia? Okie la..nanti kitaorang pergi Australia. YOu jadi tour guide ok? Our memories, you ingat sikit, i pun ingat sikit. Tu yang kena cantum balik macam puzzle tu. Keep in touch.
  2. Doralin Lee
    November 20, 2008 at 5:03 PM
    Hahaha!Alice jadi student you pula.... jangan-jangan aku pula kena jadi student you tak lama lagi hehehehehe!!!!! Masa tu aku memang akan tido dalam bilik kuliah you dan ambil thumbdrive untuk selup lecture notes you, Dr. Selene. Yala aku memang ada tertido dalam bilik kuliah la... masa lecture Dr. Zainal Kling dan Dr. Malinie. Lecture Dr. Shanti menarik... menaikkan semangat kewanitan aku je. hehehehehehe!!!!