Skip to main content

Housemate ku lelaki?


Pada yg mengikut blog nie pasti tahu yang my housemate telah pun selamat kembali ke Msia for good. She completed her PhD and now will serve the country pulak. As for me, tinggalkan seorang di rumah nie. Now i have to get ready to accept a new housemate. I've got email from Mary (manager for student village), saying that ada 3 guys (oh ya, lelaki-lelaki...) berminat tuk msk and tgh Q utk msk to become my housemate. Errrkkk!!! Mimpi ngeri utk ku.

Nie lah yang menganggu tidur 2 hari lepas. Oh gosh. Me? living with a guy? Oh...bukan ker itu kira bersekedudukan ker? I pray hard, really2 hard, berilah jalan kepada situasi nie. I dont want end up living with a guy. Bukan muhrim, mat saleh pulak tu, duduk berdua? not an option for me. Actually sbnrnya seorang lagi PhD student from Msia applied for this house. tapi Mary kata dia org ke-4. So, dia kena consider jugak lelaki2 nie yg dah lama menanti. Smlm Mary sent me another email, tanya i free tak utk discuss this matter. I said, i'm looking forward to see her.


Ptg smlm, I called my friend yg menduduki carta no-4 tu and we discussed possibilities yg ada. If Mary decided to put a guy in my house, then i have no choice but move. And dia suggested that apartment near my main campus should be a good option. I surf the website and i booked 2 bedroom apartment for us. just in case. smlm, mengira2 budget. Yup, blh ambik apartment tu, msh dlm budget lagi, $360 per week tak termasuk bil2 lainnyer.

And just this morning, i went to see her. Dia mmg faham my situation. Dia tahu i will not tolerate living with a guy. Mmg ada orang tak kisah, but in my case, i kisah. selagi ada pilihan, duduk dgn lelaki will not become my option. I know, dia cuba nak arrange yg tebaik, to be fair and adil with other people, but at the same time dia pun aware of my situation. Last2 dia ckp, kalau dia mskkan my friend kat rumah tu, akan settle mslh nie, BUT, the guys will get pissed off. tapi the way dia ckp as like ada potential for my friend to be in as i not welcoming a guy. dia akan bagi keputusan this friday. i said to my friend, now, keputusan is beyond our control. Just doa, harap yg terbaik utk kami bersama.

Berbanding ngan apartment yg i booking tu, byk kekurangan dgn rumah nie. I selalu kata rumah nie rumah zmn sblm perang. tapi apa yg paling i suka ialah suasananya, di student village, rumah nie di ujung sekali, paling blakang, di jalan mati. rumah nie antara kwsn student village paling senyap (yg dkt blok tu..selalu ada party..budak2 mat saleh nie ada yg party animal). pastu, sbb paling hujung and byk pokok, hanya suara2 burung jer yg paling jelas kedengaran. sebelum subuh, sebelum maghrib..bunyi burung ajer. and..ada possum and arnab akan dtg setiap awal pagi, dpn umah i. sbb paling senyap dan damai jugaklah, dpt menulis my thesis dan fokus.

This coming friday, akan berlaku penentuan samada i akan remain in this house or not. apartment tu mmg cantik, no doubt about it. lengkap and modern, tapi ada sesuatu pd rumah nie yg buat ia special for me. sbb rumah nie damai...

Itulah antara cabaran duduk di overseas nie. Is whether u kisah or tak kisah ajer. You nak mixed up, who cares anyway? Disitu letaknya jugak kekuatan hati, tuk pertahan nilai yg u percayai. semua atas bahu you. sentiasa ada 2 jalan, keburukan, kebaikan..pilihan ditangan kita.

Berdoa yg terbaik..

Comments

Alice said…
cantik la arnab tu. U rakam curi gambar arnab ke? hehehehe.
everyday is a new day. ur prob will be settled soon.
Cengkih78 said…
hi alice, thank u for your wish. pray for me ehehehe. yup, every morning, without fail, this arnab will jalan2 cari mkn in front of my house..so i took the picture lah..dia suka mengorek tanah umah i..
Doralin Lee said…
Arnab ke tu? Mak datuk! Besarnya! All the best Selene, harap-harao you tak akan 'bersekedudukan' dgn lelaki ooops... I mean you akan dapat kawan u sebagai housemate!!!!
Cengkih78 said…
hehehe..tq buddy. arnab lah tu. wild rabbit. never get urself close to them, they run very fast...one time, the stopped coming in because there was a cat (handsome one) suka visiting my house and gedik2 kat umah i and my katil as well. so dia suka kacau2 arnab nie, kira kaki buli. now his owner took him back to alice spring. miss that gedik cat.

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…