Skip to main content

kelas kecantikan blog III




Okay. Sy try explain lagi sekali pasal mengupload blog templates. utk keselamatan, buatlah satu blog latihan dulu sbg belasahan. utk blog templates percuma dan sesuai dgn blogspot, sila klik pd blog templates link yg ada di blog sy nie. cuba ambik dari blog templates ini dulu. kalu dah berjaya blhlah cuma explore blog templates dari website lain.

blog templates ini blh guna window explorer or firefox (rasanya..)

1. pilih layout pilihan.

Traveling

Download Template

Total downloads: 1,250

2. safe download document. anda akan mendapat zipped document. safe di dalam komputer (contohnya my document folder/desktop)
3. kemudian, right click zipped document tu. pilih extract all. anda akan mendapat folder baru. utk memastikan anda menerima kod yg betul, klik pada folder baru itu (unzipped doc). ada 2 doc didlmnya - read me txt and code xml. code xml inilah yg mengandungi kod yg diperlukan utk mengubah templates.
4. pergi ke dashboard blogspot>layout>edit html>browse (locate di mana anda menyimpan new folder tadi, click pada code xml>open
5. selepas itu, upload.

code xml akan terpapar pd box html. click utk melihat samada ia berfungsi dgn betul. sekiranya ya, click .

jgn copy paste zipped document atau copy paste code xml semata2 krn ia akan menyebabkan berlaku error. pastikan anda upload terus dari unzipped doc/new folder baru itu.

jika berlaku 'undefined' tarikh pada templates baru, pergi ke setting, cari timestamp format dan ubah mengikut kesesuaian.

ikut pengalaman, cara ini tidak mendatangkan mslh.

good luck, semoga mendapat templates diidamkan.





Comments

trimatra said…
bener tipsnya, sebaiknya download complete xml template yang anda miliki saat ini, biar jika terjadi kesalahan bisa balik lagi seperti semula.

just share...
Cengkih78 said…
tq for the opinion trimatra. i said that based on my experience. to avoid problem, it was better to safe our old code first then we can proceed with new code and see how it goes.

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…