Skip to main content

Mengatasi perasaan kecewa

1. berkongsi dengan orang2 terhampir atau yang boleh dipercayai. jangan dipendam sendiri. berkongsilah dengan sahabat, kaum keluarga mahupun sesiapa saja yg kita fikirkan boleh memberikan motivasi, yg membantu kita utk melihat mslh dgn fikiran yg jernih, bukan menambah kalut.

2. selesaikan penyebab yg menjadi mslh dengan segera. tapi jangan mengambil keputusan di saat fikiran blum sepenuhnya waras dan rasional atau ketika emosi sedang 'menggelembung' tunggu masa nak meletup.

3. berfikirlah positif, apa pun yg terjadi, pastinya atas kehendakNya

4. berlapang dada, menerima dgn redha tanpa ada niat utk membalas dendam kpd org yg menyebabkan kekecewaan itu. ingat. barangkali dia bukan utk kita kerana Allah jadikan dia terbaik utk orang lain, tapi bukan dirimu. jgn membalas dendam kerana kita tak mungkin mengubah org yg tlh mengecewakan kita.

5. maafkan saja. biarlah apa yg terjadi itu berlalu dan melangkahlah ke hadapan. msh ada byk impian menanti utk digapai.

6. alihkan fokus. tiada ruginya jika kita alihkan tenaga dan fikiran utk membahagiakan org lain pula.

Namun yg paling penting, perlu bersyukur dan ingat Dia, insya Allah hati akan lapang. Allah yg menguasai hati manusia, dia yg berkuasa mengubahnya. dan dia mengatur kehidupan ini sebaik2nya. berbaik sangkalah. tlh tersurat yg berlaku. barangkali ada hikmah tersembunyi yg tak mampu dilihat oleh mata hati.

sebahagian sumber dipetik dari: afdhar.blogspot.

Comments

trimatra said…
orang kecewa di ayunan...., meratapi hal yang lalu tiada guna, alangkah baiknya jika berlakukan 5 tips disini, pastikan hilang rasa kecewanya.
Cengkih78 said…
hi, sudah semestinya. hidup ini plu sentiasa positif. walau kadang kala sukar dilakukan, tapi mesti cuba dulu.

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…