Skip to main content

"Drugless trip"

Sungguh buat PhD nie pengalaman yg 'agak mengerikan'. The emotional side of it yg boleh buat rasa stress. setiap fasa, dari start nak defence proposal, data collection, data analysis, writing, conclusion semuanya ada cabaran msg2. rasa mcm lari marathon 3 thn, lepas satu palang, ada lagi palang2 yg menanti, makin tinggi pulak tu. aduh, kasut dah haus, tapaknya, badan letih, kepala pening, pusing2.

skrg nie duk pusing2 kat data analysis. kadang2 rasa mcm, 'betul ke aku buat nie?' 'mcm salah jer'. mana open coding? mana axial codingnya? terlalu byk teori bermain2 dlm kepala dan tak tau nak relate mana satu. mana core phenomenon? mcm ner nak relate? tak nampak..serius!

nasib baik terjumpa satu kata azimat sewaktu membaca satu artikel berkenaan cabaran novice researchers mcm sy nie bila involved dgn grounded theory for the first time:

" during that process the reseacher concretely discussess with her data but on the other hand, the process is very abstract and take place deep in the reseacher's mind and partly unconsciously. the researcher must tolerate the uncertainty.." this is call the 'drugless trip'. she has a lot of ideas about the construction of theory, but unable to make discoveries yet.'

ohhh, baru ku tau, rupernya itu. lega. mcm org sakit, bila tak tau ape sakitnya buat risau. bila dah tau apa yg dihadapinya, rasa legalah sikit.

so, nak tak nak, kena belajar tolerate the uncertainty. yg penting kata artikel itu lagi, jgn berhenti. just continue your work.

i really hope that one day, i could say to myself - ' dah lepas tahap nie semua.' semua dah dilepasi' leganya ms tu. arrghh..



Comments

mtar said…
fuhhhh....lamenye study erkk...
Cengkih78 said…
yerrr..dah penat jugak sbnrnya..to be honest..

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…