Posted on Saturday, May 30, 2009

Sehari sebuah buku

guys,

saya lama dah nak tulis pasal latest book yg saya beli nie tapi selalu lupa. kebetulan pagi nie, teringat so i buat terus. i tak sure samada filem nie dimainkan ke tak di Msia tapi kat sini baru ajer ditayangkan. filem the reader yg dilakonkan oleh Kate Winslet (dia menang Oscar best leading actor pompuan category utk filem nie) based on novelis Jerman Bernhard Schlink. Sy tak tengok movie itu but membeli bukunya. me and my housemate ada satu pdgn yg sama - filem yg dihasilkan based on buku selalunya tak semenarik buku itu sendiri. i tak sure pendapat yg lain. for me buku lebih in depth dlm describes watak2nya, including thinking and internal emotions yg tak mampu dizahirkan dlm filem. hmm sebab lain, barangkali imaginasi kita jauh lebih hebat dari yg digambarkan di dalam filem. ahaks!

ringkasnya, citer nie ttg percintaan 'luar biasa' seorang perempuan umur 30-an dgn seorang remaja lelaki yg baru nak akhil baligh. first few chapter i was still confused, title the reader tak menggambarkan kisah yg saya baca ini. bila dah msk bbrp chapter kemudian baru sy faham. it is not about hubungan luar biasa tu yg ditekankan disini, ia ada tema lain yg lebih besar dari itu - the reader itself.

rupernya perempuan ini buta huruf tapi dia sgt suka buku. setiap kali budak lelaki nie dtg umah, dia akan mintak budak nie membaca karya2 agung penulis2 terkemuka dunia. satu hari, tanpa sbrg tanda, dia melarikan diri tanpa khabar berita. budak laki nie pun dah jadi dewasa, berjaya, sdg dalam tahun akhir pengajian undang2 bila dia terserempak perempuan nie balik - di kandang tertuduh mahkamah sbg penjenayah perang! okay pjg lagi citernya, u all nanti bosan nak baca seterusnya. berminat blhlah carik di kedai2 buku berhampiran..

moral citer nie: apakah yg dilakukan manusia apabila dia berada dlm satu situasi sukar, di mana kematian dan ancaman kematian itu boleh terjadi bila2 ms. bila mana nyawa kita ditentukan oleh orang lain sewenang2nya. apakah mampu kita membuat keputusan yg terbaik atau kita fikirkan diri kita saja? citer ini byk menjelaskan dilema hidup pada zaman perang, zaman di mana nyawa kita umpamanya sentiasa dihujung tanduk. moraliti byk dikorbankan utk sebuah nyawa..

inspiring book to read
Read More

0 Responses to Sehari sebuah buku