Skip to main content

Sehari sebuah buku

guys,

saya lama dah nak tulis pasal latest book yg saya beli nie tapi selalu lupa. kebetulan pagi nie, teringat so i buat terus. i tak sure samada filem nie dimainkan ke tak di Msia tapi kat sini baru ajer ditayangkan. filem the reader yg dilakonkan oleh Kate Winslet (dia menang Oscar best leading actor pompuan category utk filem nie) based on novelis Jerman Bernhard Schlink. Sy tak tengok movie itu but membeli bukunya. me and my housemate ada satu pdgn yg sama - filem yg dihasilkan based on buku selalunya tak semenarik buku itu sendiri. i tak sure pendapat yg lain. for me buku lebih in depth dlm describes watak2nya, including thinking and internal emotions yg tak mampu dizahirkan dlm filem. hmm sebab lain, barangkali imaginasi kita jauh lebih hebat dari yg digambarkan di dalam filem. ahaks!

ringkasnya, citer nie ttg percintaan 'luar biasa' seorang perempuan umur 30-an dgn seorang remaja lelaki yg baru nak akhil baligh. first few chapter i was still confused, title the reader tak menggambarkan kisah yg saya baca ini. bila dah msk bbrp chapter kemudian baru sy faham. it is not about hubungan luar biasa tu yg ditekankan disini, ia ada tema lain yg lebih besar dari itu - the reader itself.

rupernya perempuan ini buta huruf tapi dia sgt suka buku. setiap kali budak lelaki nie dtg umah, dia akan mintak budak nie membaca karya2 agung penulis2 terkemuka dunia. satu hari, tanpa sbrg tanda, dia melarikan diri tanpa khabar berita. budak laki nie pun dah jadi dewasa, berjaya, sdg dalam tahun akhir pengajian undang2 bila dia terserempak perempuan nie balik - di kandang tertuduh mahkamah sbg penjenayah perang! okay pjg lagi citernya, u all nanti bosan nak baca seterusnya. berminat blhlah carik di kedai2 buku berhampiran..

moral citer nie: apakah yg dilakukan manusia apabila dia berada dlm satu situasi sukar, di mana kematian dan ancaman kematian itu boleh terjadi bila2 ms. bila mana nyawa kita ditentukan oleh orang lain sewenang2nya. apakah mampu kita membuat keputusan yg terbaik atau kita fikirkan diri kita saja? citer ini byk menjelaskan dilema hidup pada zaman perang, zaman di mana nyawa kita umpamanya sentiasa dihujung tanduk. moraliti byk dikorbankan utk sebuah nyawa..

inspiring book to read

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…